Краса по-олександрійськи

14:24
987
views

Як зробити з негатива позитив, у буквальному розумінні показав фотомайстер Віталій Попков, чиє панорамне фото Олександрійського театру стало найкращим фото Кіровоградщини у 2021 році.

Це фото стало переможцем першого етапу серії регіональних конкурсів Вікіпедії в Україні «Вікі любить пам’ятки», за результатами якого оберуть 10 переможців для участі в міжнародному конкурсі фотографій пам’яток. Вікіпедія поставила собі за мету зібрати фото всіх пам’яток культурної спадщини світу, яких в Кіровоградській області налічується більше 2 тисяч. Раніше подібні відзнаки отримували фотографії бобринецького Вознесенського собору, водяного млина в селі Луполове, особняка Барського (Краєзнавчий музей у Кропивницькому), приміщення колишнього пасажу (Художній музей), будинок Якова Паученка (музей Осмьоркіна), жіночої гімназії та приміщення Великої хоральної синагоги, теж у Кропивницькому. Як бачимо, компанія для Олександрійського театру дуже солідна.

За інформацією керівника закладу Юрія Беланюка, практично завершено опорядження внутрішнього дворика, де розміщено лави, ретро-ліхтарі, висаджено кілька десятків дерев, розбиті клумби та газони, а біля самого театру встановлено осучаснену афішну тумбу. До речі, реконструкція театру може дати поштовх для появи в Олександрії абсолютно нового об’єкту – набережної, якої дуже не вистачає якраз в районі театру.

За відродження гарного прикладу з минулого, але вже не такого далекого, взявся й місцевий молодіжний парламент, який пропонує відновити виробництво олександрійського пряника – сувенірного смаколика вагою 750 грамів, який вироблявся в місті в середині 70-х років. За свою ідею юні парламентарі навіть отримали від обласної ради приз – 13 тисяч гривень, які могли б стати непоганим фінансовим забезпеченням для вивчення економічних умов щодо реалізації проєкту.

Щодо активізації в місті громадських ініціатив, то й вони впираються в фінансову складову. Нещодавно спеціальна комісія попередньо прийняла 16 заявок на фінансову допомогу для громадських організацій в сумі більше одного мільйона гривень. Натомість, топонімічна комісія фактично безплатно створила новий міський топонім – сквер Тараса Шевченка, який став відповідати вимогам рекреаційного законодавства після закінчення реконструкції території навколо пам’ятника Кобзарю, ще однієї реалізованої ідеї міського голови Сергія Кузьменка.