Працюємо з любов’ю

13:09
755
views

Такими словами несподівано закінчив понеділкову апаратну нараду фахівців і керівників напрямків міської ради мер Кропивницького Андрій Райкович, але вони точно відображають емоційний фон, якого зараз потребує місто.

А розпочалася нарада з короткої інформації про участь очільника Кропивницького в конгресі місцевих громад в Харкові, який відбувся 11 лютого. Там піднімалися надважливі для України та громад питання, зокрема пов’язані з організацією системи територіальної оборони, проведення термомодернізації житлового фонду та медичного обслуговування населення. Щодо останнього, то міністр МОЗ Ляшко запевнив, що ніякої оптимізації медичної мережі, в плані переведення працівників на 0,75, 0,5 чи 0,25 посадового окладу бути не може, навпаки, базовий штат має бути збереженим, причому з урахуванням виплат підвищеної заробітної плати – лікарям до 20 тисяч гривень, а середньому медичному персоналу – до 13,5 тисяч гривень на місяць, і що ситуація буде врегульована найближчим часом.

Мер зазначив, що підвищення рівня заробітних плат буде супроводжуватися прискіпливими перевірками господарсько-фінансової діяльності медичних установ, але це не страшно, а навпаки, корисно: «Ми маємо розуміти, чи в правильний спосіб працює система, але будемо не спостерігачами, а учасниками перевірки, щоб усе було правильно й зрозуміло».

Ще стосовно медичної теми: Андрій Райкович повідомив, що днями провів нараду з заступником голови Кіровоградської ОДА з приводу облаштування приймального відділення лікарні швидкої медичної допомоги. Місто має знати, коли буде поставлене сучасне високотехнологічне обладнання, щоб до цього моменту повністю підготувати об’єкт.

Мабуть, найважливішим питанням, яке стоїть перед нами в найближчому майбутньому, є проведення термомодернізації житлового фонду, яке в Кропивницькому нерозривно пов’язане з модернізацією системи опалення. Центральне опалення, яке було зруйноване безконтрольним поширенням автономок, наразі працює на 40% КПД, тому вже опалювальний сезон-22-23 має проводитися за нових умов, але для цього потрібна узгоджена позиція всіх мешканців. Виявляється, що навіть будівництво будинкових чи районних модульних котелень повинно враховувати кількість тих же автономок, але іншого шляху нібито й немає. Уже з весни від системи центрального теплозабезпечення будуть відключатися будинки, де кількість систем автономного опалення перевищує 90% від загальної кількості квартир.

Разом з тим потрібен діалог з людьми з приводу обігріву місць загального користування в будинках, бо відтепер «халява вже не проходить», – емоційно сказав Андрій Райкович і порадив вивчити досвід Житомира, де вже збудували міні-ТЕЦ.

Термомодернізація житлового фонду в Кропивницькому може здійснюватися на 45 об’єктах. Це шлях до отримання вигідних довгострокових кредитів для ОСББ, але, знову ж таки, ми повинні бути готовими до прийому державних кредитів, для чого в роз’яснювальну роботу мають активно включитися депутати міської ради, особливо ті, хто часто виступає на цю тему на сесіях. У переліку об’єктів на термомодернізацію першим має бути будинок на Попова, 24, де йдуть аварійно-відновлювальні роботи після руйнівного вибуху, до речі, роботи йдуть згідно плану, але мер вимагає інтенсифікації зусиль.