Замість дзвоника – сирена

10:04
1011
views

Ранок 1 вересня цього воєнного року розпочався з сирени. Традиційні веселі й урочисті пісні, що зазвичай лунають з кожного шкільного двору, у минулий четвер замінилися повідомленнями «Увага! Повітряна тривога»…

Але День знань ніхто не може скасувати, як би цього не прагнув ворог. Новий навчальний рік стартував, діти пішли до школи. Пішли – це умовно. Начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович повідомив, що на Кіровоградщині обрано різні варіанти навчання – очне, заочне, змішане. І звернувся до педагогів, до батьків з проханням використовувати щонайменший шанс, аби діти вчились в класах, лабораторіях, кабінетах.

Реалії сьогодення призвели до того, що в кожному навчальному закладі з 1 по 10 вересня разом з вчителями та учнями  перебуватимуть працівники поліції та ДСНС. Нехай вони просто перебуватимуть! Нехай їхні професійні навички не будуть застосовані!

За принципом дистанційного навчання 1 вересня проведено урок на загальноукраїнську тему «Ми українці: честь і слава незламним!» Кожен вчитель, користуючись своєю академічною свободою, на свій розсуд зробив цей урок урочистим, чуйним, незабутнім.

Проводити традиційні масові першовересневі лінійки не те що було заборонено – очевидно, що сьогодні не до них. Але як залишити першачків без свята? Наприклад, кропивницька гімназія імені Тараса Шевченка влаштувала урочистості 30 і 31 серпня. Навіть перші заняття провели. Були присутні лише першокласники (на фото) та їхні батьки. Кількість відповідала спроможності сховища прихистити людей в разі повітряної тривоги.

Отже, з новим навчальним роком! З осінню! Разом до перемоги! До речі, начальниця управління освіти міськради Кропивницького Лариса Костенко зазначила: «Я пишаюся тим, що жоден керівник навчальних закладів Кропивницького в тяжку годину не залишив свої колективи, не покинув місто». Ми також пишаємося та дякуємо.