Дещо про Різдво…

15:55
1350
views

Останнім часом, особливо після того, як 25 грудня – католицьке Різдво та Різдво за новим стилем – зробили в Україні державним святом, вихідним днем, у багатьох виникає питання: то як же тепер святкувати Різдво? Чи по-старому, чи по-новому?

Вже склалася традиція, що відповіді на питання, пов’язані з релігією, нам дає священник храму Благовіщення Пресвятої Богородиці, голова Паломницького відділу Кіровоградської єпархії отець Іван Верескун. До речі, спілкувались ми з ним на відстані багатьох сотень кілометрів, оскільки він із групою священників з Кропивницького зараз здійснює паломницьку поїздку. Але відповісти на наші запитання він знайшов трошки часу.

– Отже, отче Іване, коли святкувати Різдво – зараз чи в січні?

– Мова йде про 25 грудня – це новий стиль та 7 січня – старий стиль, традиційний для нашої країни, для нашого народу. Важливо, що святкування має в першу чергу полягати в усвідомленні того, що ж відбувається під час події Різдва, що це за момент, що він дає світові й особисто кожній людині. Адже народжується Христос – Той, хто рятує світ. І це подія не якогось святкування за столом, це в першу чергу дія для душі, її відродження.

Святкують Різдво 25 грудня і низка православних церков, і римо-, і греко-католики. Якщо ми з вами відносимося до православних християн і наш календар створений за старим стилем, відповідно, ми святкуємо Різдво 7 січня. Але нічого нам не заважає привітати наших братів-християн із Різдвом Христовим, яке вони будуть відмічати 25 грудня. Не треба крутити носом, говорити, що це не свято, тому що це дуже велике свято для більшої частини християн у світі.

– Чи можна святкувати Різдво двічі?

– Звісно, можна подумати про події, які відбувалися, і 25 грудня, і 7 січня. Ця подія варта того. Головне – щоб ми усвідомили, з чим ми до цього підійшли, ще раз прочитали євангельську історію, подивились, у який саме період прийшов Месія на землю, як його зустріло людство, як воно його взагалі прийняло й що відбувалося, коли Христос заявив про себе на землі. Ця подія завжди варта переосмислення та усвідомлення.

– Чи можна святкувати Новий рік тим, хто постує та святкує Різдво 7 січня?

– Звісно, якщо ми плануємо зустрічати Новий рік у колі друзів, колег – це свято, від якого ми не можемо відмовитися, тому що країна живе за новим стилем і новий рік починається саме 1 січня. Але на ці дни припадає час посту, і він триватиме ще цілий тиждень. Тому кожна людина повинна прийняти рішення, як вона буде святкувати початок нового року. Але сказати категорично, що ні в якому разі не слід відзначати це свято, не можна. Збирається родина, приходять близькі люди – і це є дуже важливо.

На завершення хочу побажати всім, хто буде святкувати і Різдво 25 грудня, і Новий рік 1 січня, і Різдво 7 січня, щоб ця подія була не тільки календарного вигляду, не тільки днями, коли ми готуємо якісь особливі страви, а щоб це була подія для душі, для відродження, для народження нових думок, для покращення свого особистого життя – зміцнювати його й преображати, щоб позитивно впливати на оточуючий нас світ, тому що саме в цей світ приходить Христос-месія.