До війська – за власним бажанням

15:22
435
views

На початку листопада міністр оборони України Рустем Умеров підписав наказ про затвердження Концепції військової кадрової політики до 2028 року, в якій визначено стратегічне бачення розвитку військової кадрової політики у сфері оборони впродовж наступних п’яти років – як під час дії воєнного стану, так і в мирний час.

Головними чинниками концепції є гарантоване задоволення потреб ЗСУ в людях під час повномасштабної війни, інтеграція в євроатлантичний безпековий простір, а також взаємосумісність ЗСУ зі збройними силами держав-членів НАТО.

Наразі у Міноборони повідомили, що проєкт рекрутингу до Збройних сил України вже розпочався, про що підписаний договір між заступницею міністра оборони Наталією Калмиковою та засновником рекрутингової платформи Lobby X Владиславом Грезєвим. До речі, рекрутери працюватимуть в інтересах війська безкоштовно.

Що ж таке рекрутинг та чим він відрізняється від традиційного призову та мобілізації? Цей проєкт дозволить людям обирати конкретну посаду у визначеному підрозділі, де їхній цивільний досвід буде найбільш корисним.

Долучитися до українського війська кожен громадянин може самостійно. Для цього потрібно обрати відповідний підрозділ, посаду для служби, відгукнутись на вакансію та пройти співбесіду. Це може зробити як цивільна людина, яка бажає піти у військо, так і чинні військовослужбовці, які шукають місце для переведення.

Армії і в мирний, і в воєнний час потрібні люди різних професій – від стрілків і мінометників до програмістів і кухарів. Водночас «топові категорії від кандидатів» – IT, штабна робота, прес-служба, безпілотники, медицина, піхота, зв’язок і транспорт.

Рекрутингова кампанія скеровує резюме кандидатів до відповідних військових підрозділів, керівництво яких після співбесіди приймає рішення, що хочє цю людину до себе взяти, а далі вони організовують процес чи то мобілізації, чи то підписання контракту, щоб людина потрапила саме до них.

Шукати роботу у Силах оборони можна навіть не маючи спеціальної освіти – достатньо відповідати вимогам, прописаним у тій чи іншій вакансії. Такі кандидати будуть навчатись вузькоспеціалізовано, а також пройдуть базову загальну військову підготовку. Отже, навіть із повісткою на руках військовозобов’язаний має час, аби обрати собі спеціальність, посаду, підрозділ і мобілізуватись туди. Долучитися до Сил оборони нашої держави можуть як українці, так і громадяни інших країн.

Як же знайти вакансії? Якщо людина планує служити у конкретній військовій частині чи бригаді, звертатися необхідно безпосередньо до її керівництва або залишити заявку на сайті чи сторінці у соціальних мережах. Низка вакансій від різних військових частин або територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) доступна також на спеціалізованих порталах із пошуку роботи.

Вакансії оновлюються майже щодня. Наразі десь третина – це піхота, штурмовики, кулеметники, гранатометники, командири відділень, тобто люди, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Дуже велика потреба в медиках різного рівня та кваліфікації, від санітарів та інструкторів до хірургів і начальників аптек. Крім того, великий попит на операторів БПЛА. Потрібні люди на ІТ-посади різного профілю – як для кіберзахисту, так і для вдосконалення процесів у війську. У ЗСУ потрібні як чоловіки, так і жінки з відповідними знаннями та досвідом.

Важливим моментом є грошове забезпечення рекрутованих у військо. «Грошове забезпечення визначене законом – залежно від того, яку посаду обіймає людина. А також, чи виконує вона особливі завдання, чи воює безпосередньо, наприклад, на першій лінії», – наголосила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

Який же алгоритм дій для рекрутингу у військо?

Перш за все, на сайті рекрутингової агенції Lobby X або на порталі з пошуку роботи
Work.ua оберіть вакансію, яка вам підходить. Підготуйте резюме, обов‘язково вкажіть свої контакти. Надішліть його на електронну адресу рекрутингової агенції (info@thelobbyx.com), яка передасть його відповідним військовим підрозділам, які відкрили вакансію. Якщо у вас є контакти конкретної військової частини, де ви хотіли би служити, звертайтесь безпосередньо до її керівництва. У разі відповідності вашого резюме заявленим вимогам до кандидатів вас запросять на співбесіду. Якщо вона буде успішною, представники підрозділу допоможуть вам з оформленням контракту або переводом. Не обмежуйтесь однією заявкою, підбирайте кілька підрозділів, де ваші знання та досвід можуть бути затребуваними.

Отже, є надія, що з початком дії запропонованої Міністерством оборони Концепції військової кадрової політики Збройні сили України поступово перейдуть на військову службу за контрактом, а строкову службу замінять інтенсивною військовою підготовкою громадян призовного віку, в Україні функціонуватиме дієва система рекрутингу ЗСУ професійним і вмотивованим особовим складом, буде удосконалена електронна система військового обліку, автоматизовані та цифровізовані процеси управління персоналом. Тобто наша армія буде повністю відповідати найсучаснішим світовим вимогам.