Олімпіада в Парижі: напередодні старту

11:01
641
views

На момент, коли ви будете читати ці рядки, я планую перебувати вже в Парижі. І протягом усієї Олімпіади сподіваюся інформувати вас про все найцікавіше. Про те, яким був шлях на ці четверті в моїй журналістській кар’єрі Олімпійські ігри (з юнацькою Олімпіадою – п’яті), розповім окремо вже після стартів. А зараз безпосередньо про Ігри, які можуть стати одними із найуспішніших для українських атлетів.

Треті в історії

Отже, Париж проводить Олімпійські ігри втретє в історії. Раніше літні Ігри столиця Франції приймала у 1900 році (14 травня – 28 жовтня) та у 1924 році (4 травня – 27 липня) – рівно за сто років до Ігор нинішніх. А XXXIII літні Олімпійські ігри пройдуть в столиці Франції з 26 липня по 11 серпня 2024 року.

Париж був обраний господарем Ігор 13 вересня 2017-го на 131-й сесії МОК у Лімі, Перу.

Слоган Ігор

Широко відкриті Ігри (Games wide open, Ouvrons grand les jeux) – так звучить девіз майбутніх Ігор. Таким чином організатори намагаються підкреслити рівність між олімпійцями та паралімпійцями, чоловіками та жінками.

Талісман

Організаційний комітет Олімпійських ігор 2024-го представив талісмани Олімпійських і Паралімпійських ігор, якими стали фригійські ковпаки під назвою Фриги. За словами голови комітету Тоні Естанге, ковпак є «яскравим символом Французької Республіки», а «для французького народу він означає свободу». Талісмани були представлені з девізом «Поодинці ми йдемо швидше, але разом ми йдемо далі».

Логотип

Емблема являє собою зображення олімпійського вогню в золотій медалі, а волосся і губи, зображені на емблемі, створюють образ Маріанни – уособлення Французької Республіки з часів революції 1789 року.

Бюджет

Згідно з даними Reuters, витрати на проведення Олімпійських ігор у 2024 році становлять близько $9 мільярдів. З них $4,5 мільярда пішли на побудову інфраструктури: місця проведення, олімпійське містечко та приміщення, а $4,4 мільярда – на операційну діяльність та організацію спортивних подій.

Згідно з даними офіційного порталу Олімпійських ігор, 96 % усіх витрат операційної діяльності покривають спонсори та донори з приватного сектору.

До прикладу, літні Олімпійські ігри 2008 в Пекіні коштували для КНР $52,7 млрд. А ігри в Токіо у 2021 році – $35 млрд. Середня вартість літніх Олімпійських ігор з 1996 року за діаграмою Reuters становить $19,3 мільярда.

Квитки

Як пише Паризький медіацентр Олімпійських ігор, на цьогорічній Олімпіаді планується реалізувати 13,4 млн квитків. За тиждень до початку Олімпійських ігор у Парижі-2024 у продажу залишилося 1,2 млн квитків. Як повідомив оргкомітет Олімпіади, у продажу залишаються квитки на деякі командні види спорту, такі, як футбольні, баскетбольні та гандбольні матчі. Понад 60 відсотків квитків було продано у Франції, а Іспанія та Італія увійшли до трійки лідерів з їх продажу.

Тільки факти

15,3 млн відвідувачів;

206 націй – учасниць Олімпіади;

45 000 волонтерів, залучених в різних заходах;

6 000 акредитованих журналістів – така квота акредитації для висвітлення Олімпійських ігор в Парижі.

У Олімпійських іграх-2024 у Парижі братимуть участь 10 500 спортсменів. Ця кількість буде на 592 особи менша, ніж під час ОІ-2020 у Токіо – 11 092.

Гендерна рівність

В Олімпіаді в Парижі братиме участь однакова кількість чоловіків та жінок. На Олімпіаді-2020 у Токіо кількість жінок становила 48,8%. У Ріо жінок було ще менше – 45,6%. Порівняно з Токіо-2020 зросте також кількість змішаних ґендерних змагань – з 18 до 22-х.

Види спорту

Загалом на ОІ-2024 спортсмени змагатимуться у 32 видах спорту: академічне веслування, бадмінтон, баскетбол, бокс, брейк-данс, боротьба, велоспорт, водні види спорту, волейбол, гандбол, гольф, веслування на байдарках та каное, гімнастика, дзюдо, кінний спорт, легка атлетика, регбі-7, серфінг, скейтбординг, сучасне п’ятиборство, спортивне скелелазіння, стрільба кульова, стрільба з лука, теніс, тріатлон, тхеквондо, важка атлетика, фехтування, футбол, хокей на траві. Отже, до традиційних 28 видів додали брейк-данс, спортивне скелелазіння, скейтбординг та серфінг.

Локації

Як пише офіційна туристична платформа Франції, на літніх Олімпійських іграх у Парижі спортивні події проходитимуть на 41 локації. У цих місцях відбудуться 329 спортивних подій.

Географія Олімпійських ігор охоплює не тільки Париж і навколишній регіон Іль-де-Франс. Змагання зі стрільби пройдуть в Шатору. Футбольні змагання на Олімпіаді приймуть Ліон, Нант, Бордо, Сент-Етьєн, Ніцца та Марсель. У Ліллі відбудеться фінал чоловічого і жіночого гандболу та відбіркові матчі з баскетболу. Марсель стане столицею вітрильного спорту, серфінг відбудеться на острові Таїті у Французькій Полінезії в Тихому океані.

Відкриття Олімпіади

Церемонія відкриття Олімпійських ігор відбудеться на річці Сені в Парижі. Це вперше, коли ігри відкриваються поза легкоатлетичним стадіоном. Спортсмени національних олімпійських збірних 6 кілометрів сплавлятимуться на човнах. Вони плистимуть за маршрутом від мосту Аустерліц до мосту Понт д’Іена. Завершення церемонії відбудеться неподалік Трокадеро.

Екологія Ігор

Річку Сену попередньо очищували для того, щоб у ній могли змагатися плавці й тріатлоністи, а також щоб у ній можна було проводити церемонію відкриття. Очищення коштувало владі Парижу €1,4 млн – це 16 відсотків усього бюджету Олімпіади в Парижі. Тепер річка вперше за 100 років відкрита для плавання.

Мер Парижа Анн Ідальго викупалася у Сені, щоб продемонструвати придатність річки для проведення змагань на відкритій воді під час Олімпіади. Раніше аналізи води виявляли високий рівень бактеріального зараження, але остання перевірка показала, що річка стала значно чистішою. На підтвердження цього 65-річна Ідальго пропливла 100 метрів на очах у журналістів та публіки, причому частину дистанції вона пливла кролем, опустивши обличчя у воду.

«Це неймовірно, ми мріяли про це. Ми зробили це на благо планети, на благо річки та океану. У нас вийшло!» – сказала Ідальго після запливу.

Разом із нею у показовому купанні взяли участь інші чиновники мерії та французький каноїст Тоні Естанге, триразовий медаліст Олімпійських ігор, а зараз голова оргкомітету Ігор-2024 у Парижі.

Також літні Олімпійські ігри в Парижі у 2024 році мають на меті створити найменший вуглецевий слід з усіх раніше проведених Олімпіад. На Олімпіадах в Лондоні й Ріо-де-Жанейро люди виробляли приблизно 3,5 млн тонн вуглецю, натомість у Парижі планують зменшити ці відходи до 1,75 млн тонн. Щоб втілити задум «найзеленіших Олімпійських ігор», організатори не будують нові олімпійські стадіони, а використовують наявні.

Засоби безпеки

Організатори готуються до різних непередбачуваних подій. Зокрема, можуть змінити місце проведення та зменшити локацію церемонії відкриття ОІ-2024 через загрозу терористів. Влада Франції готова швидко реагувати на погрози.

«Ми маємо ще план В і план С. Ми готуємо їх паралельно основному. Аналізуватимемо все в режимі реального часу. Ми маємо план церемонії, яка буде обмежена площею Трокадеро. Відповідно, вона буде меншою за обсягами», – розповів президент Франції Емманюель Макрон.

Планується задіяти 2000 офіцерів муніципальної поліції та близько 35000 співробітників служби безпеки. Для охорони Олімпіади також залучать 15 тисяч солдатів. Основну частину військових сил (близько 10 000) розгорнуть у районі Парижа, де й відбудеться більшість змагань.

Що прогнозують?

Визнані спеціалісти маркетингових досліджень із Nielsen Holdings оновили свій прогноз двомісячної давності. Заснована на відкритих даних – результатах елітних всесвітніх та континентальних змагань з 2021 року – методика дозволила тамтешнім розумникам спрогнозувати кількість золотих, срібних та бронзових нагород країн-учасниць цьогорічної Олімпіади.

Головним фаворитом аналітиків Gracenote залишилася збірна США. На думку експертів, американські атлети завоюють 123 медалі різного гатунку на Іграх-2024. Конкурувати зі США намагатиметься Китай, але тамтешня збірна поступиться і кількістю золота, і за загальним результатом. На третьому рядку має фінішувати Сполучене Королівство з меншою кількістю золотих нагород, ніж британські спортсмени вибороли в Токіо.

Аналітичний ресурс Gracenote погоджується зі своїми колегами стосовно домінування атлетів США та за медальним прогнозом збірної України. Нашим атлетам прогнозують 17 місце у командному заліку разом із збірною Узбекистану. Українські атлети можуть здобути 3 золоті медалі, 2 срібні та 8 бронзових.

Медальний прогноз на ОІ-2024 (топ-5):

  1. США – 39 золотих + 37 срібних + 47 бронзових = 123 медалі;
  2. Китай – 35 + 30 + 24 = 89;
  3. Велика Британія – 13 + 23 + 30 = 66;
  4. Франція – 28 + 19 + 8 = 55;
  5. Австралія – ​​13 + 19 + 18 = 50.

Наші олімпійські надії

Україна дійсно цього разу виборола менше ліцензій, ніж на попередніх Олімпіадах. Але потрібно зважувати, в яких умовах і в якому моральному стані ці путівки на Олімпійські ігри здобувалися. Тому кожен із наших 140 спортсменів і спортсменок, які здобули право виступити в Парижі, вже гідні великої поваги. Українці будуть представлені в 26 із 32 олімпійських дисциплін. Найбільше представництво на Іграх-2024 Україна матиме у легкій атлетиці – 25 спортсменів. Україна виступить на Олімпіаді у Парижі лише в одному ігровому виді – футболі. Це дебют команди на рівні Олімпійських ігор. Вперше в історії Україна також матиме представництво у брейкінгу та скелелазінні.

Представники Кіровоградщини

У скелелазінні на швидкість ліцензію завоював вихованець кропивницької ДЮСШ-1 Ярослав Ткач, якого тренує ЗТУ Микола Побережець. А в брейкінгу виступить Олег Кузнєцов, який, наскільки мені відомо, розпочинав свій спортивний шлях у Кропивницькому, але зараз змагається як киянин.

У чоловічих стрибках у висоту в олімпійський сектор вийде вихованець кропивницької ОСДЮШОР -2, учень Геннадія Здітовецького Олег Дорощук. А в змішаній естафеті 4 по 400 метрів стартуватиме вихованка Олександрівської ДЮСШ ім. Іванова Тетяна Мельник, яка нині представляє столицю України. Стосовно їхніх медальних перспектив – якщо все піде за планом, найбільші шанси проявити себе має Олег Дорощук. Може «вистрелити» і Ярослав Ткач. В естафетному бігу дуже важко буде претендувати на високі місця. А брейкінг я бачив один раз у житті на юнацькій Олімпіаді в Буенос-Айресі й, чесно кажучи, мало що зрозумів. Тому робити передбачення не ризикну. Всі висновки вже після Олімпіади.

Не будемо сперечатися із фахівцями з прогнозів, а просто поглянемо, в яких видах українці можуть здивувати й вразити. Зрозуміло, що після світового рекорду (210 см) від Ярослави Магучіх у стрибках у висоту всі вболівальники очікують золота. І тут головне – просто не «перегоріти». У цьому виді здатна піднятися на п’єдестал Ірина Геращенко, якщо це буде її день. Як і наддосвідчений Андрій Проценко у чоловічих стрибках у висоту, якщо набрав свої найкращі кондиції. У потрійному стрибку та стрибках у довжину ми розраховуємо на Марину Бех-Романчук, яка, схоже, залікувала ушкодження. Чоловік Марини – Михайло Романчук – буде намагатися, як мінімум, повторити свій успіх Токіо, де в його активі срібло на дистанції 1500 метрів та бронза на вісімсотметрівці. У греко-римський та вільній боротьбі у нас є олімпійський чемпіон Токіо й срібний медаліст Ріо Жан Беленюк, володар срібла Токіо Парвіз Насібов, бронзова призерка токійської Олімпіади Ірина Коляденко. Боксер Олександр Хижняк після відносної невдачі в Токіо, де він здобув срібло, свідомо пройшов ще один олімпійський цикл заради золотої нагороди в Парижі. І хоча в дзюдо Дар’я Білодід, як в Токіо, вже не є беззаперечною фавориткою в новій ваговій категорії, але про золото вона також мріє. Як і дворазова медалістка Токіо веслувальниця Людмила Лузан. Багато сподівань на чоловічу спортивну гімнастику, де наші хлопці, діючі чемпіони Європи, мають шанси замахнутися на нагороди в командному багатоборстві, в багатоборстві (Ілля Ковтун і Олег Верняєв) та в окремих видах (Ковтун, Верняєв, Радівілов, Чепурний). У стрибках у воду, якщо не завадить ушкодження, має шанси Олексій Середа, як в індивідуальних змаганнях, так і в дуеті. У синхронному плаванні ми віримо в талант сестер Алексіївих. У кульовій стрільбі будемо вболівати за олімпійську чемпіонку та триразову бронзову призерку Олімпійських ігор Олену Костевич, срібного призера Ріо-2016 Сергія Куліша та учасника двох Олімпіад Павла Коростильова. Тут є медальні шанси ще й в командній боротьбі. Так само, як і в фехтуванні, де може знову вразити олімпійська чемпіонка та володарка повного комплекту олімпійських нагород Ольга Харлан, її подруги по команді шаблісток, а також збірна України шпажисток на чолі з Фейбі Бежура. У тенісі будемо вірити в успіх Еліни Світоліної, Ангеліни Калініної, Марти Костюк, Даяни Ястремської, сестер Кіченок в одиночному та парному розрядах. Попри всі проблеми зі складом можуть потужно заявити про себе футболісти. І це я згадав лише про тих, хто має реальний олімпійський досвід і певні перспективи.

Але ж завжди на Олімпіадах бувають такі спортсмени, які дарують певні позитивні сенсації. Так чому б це не зробити молодим легкоатлетам Владиславу Лавському (стрибки у висоту), Михайлу Кохану (метання молота) та Артуру Фельфнеру (метання списа), а також Людмилі Оляновській в спортивній ходьбі (вона це блискуче показала на чемпіонаті Європи), плавцям Олександру Желтякову та Владиславу Бухову, важкоатлетці Камілі Конотоп, борчиням та борцям Оксані Ливач, Аліні Грушиній, Василю Михайлову, Муразі Мчедлідзе, досвідченим Яні Беломоїній в маунтинбайку та Вікторії Ус у веслувальному слаломі, єдиній представниці жіночої спортивної гімнастики Анні Лащевській, українським граціям в гімнастиці художній, Богдану Ядову, Дільшоту Халматову, Христині Гоман та Єлизаветі Литвиненко в дзюдо, Євгенії Казбековій (скелелазіння, двоборство), Софії Лискун, Ксенії Байло та Кирилу Болюху (всі – стрибки у воду), Ірині Маловичко (стендова стрільба), Вероніці Марченко та Михайлу Усачу в стрільбі з лука, Олександру Товкану, Владиславу Чекану та Валерії Пермикіній в сучасному п’ятиборстві та й всім іншим, які здатні стати героями цієї Олімпіади, на якій українці будуть змагатися під гаслом: THE WILL TO WIN – ВОЛЯ ДО ПЕРЕМОГИ. Та повторюся, що всі наші олімпійці, усі, хто їх готував, усі, хто сприяв підготовці в таких складних умовах, – вже переможці.

Де дивитися, читати та слухати?

Суспільне Спорт та місцеві телеканали Суспільного (Суспільне Київ, Суспільне Кропивницький тощо).

Вебсайт Суспільне Спорт, Радіо Промінь, де в радійному ефірі можна буде слухати репортажі про матчі збірної України на олімпійському футбольному турнірі.

Мої щотижневі публікації читайте в газеті та на сайті «Україна-Центр», а щоденні звіти про олімпійські події – на інтернет-порталі СВN та на Yotube-каналі Студія 2U.