Обвинуваченому в крадіжці грошей на Кіровоградщині екс-нардепу пом’якшили запобіжний захід

15:06
1722
views

Суд дозволив Миколі Мартиненку виїжджати з Києва, пом’якшивши умови його не перебування у СІЗО.

Про це пишуть «Наші гроші».

Читайте також:

Обвинувачений у крадіжці грошей на Кіровоградщині екс-нардеп користувався послугами Інтернет-ботів

Гендиректору «СхідГЗК» вручили повідомлення про підозру

Як саме крали гроші на «СхідГЗК» – інфографіка від НАБУ

Гендиректор «СхідГЗК» тепер не матиме права вийти вночі з дому

Солом’янський райсуд Києва продовжив до 19 серпня строк дії обов’язків, покладених на колишнього народного депутата Миколу Мартиненка у рамках досудового розслідування щодо завдання держпідприємству «СхідГЗК» збитків на $17,28 млн. Відповідну ухвалу суд затвердив 19 червня.

При цьому суд задовольнив прохання захисників Мартиненка і дозволив йому вільно переміщатися не лише Києвом, а і Київською областю.

Крім того, адвокати Мартиненка просили суд скасувати заборону на спілкування з іншими фігурантами справи та представниками понад 20 компаній, що проходять у справі.

Вони це мотивували «процесуальним капканом», мовляв, дайте точний список осіб, з якими не можна спілкуватися, інакше у кожної незнайомої людини при зустрічі Мартиненку спершу доведеться спочатку запитувати, чи вона не є представником фірм по списку з судової ухвали, а вже потім вільно спілкуватися.

«Ви спілкуєтеся з будь-якою людиною, абсолютно не знаючи, що він представник цієї компанії чи був засновником, (відтак Мартиненко – ред.) порушив неумисно покладений на нього процесуальний обов’язок. Тобто, це такий процесуальний капкан, в який Мартиненко може попасти незалежно ні від його волі, ні від його ставлення до обов’язків. Тому це грубе порушення, це невідповідність і в цій частині підлягає скасуванню», – заявив адвокат Петро Бойко. У підсумку суд відмовив адвокатам у задоволенні цього прохання.

19 червня суд також продовжив  продовжив обов’язки для першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергія Переломи, який наразі є в. о. голови правління НАК.

Переломі, який з 22 квітня перебуває на поруках чотирьох нардепів і не носить електронний браслет, суд до 19 серпня продовжив такі обов’язки, як з’являтися до детектива, прокурора або в суд за першим викликом, не відлучатися з Києва без дозволу, повідомляти про зміну місця проживання чи роботи, утриматися від спілкування з іншими підозрюваними і представниками ряду фірм, здати закордонні паспорти. При цьому суд повернув Переломі український паспорт і уточнив обов’язки стосовно ПрАТ «СК «Мега-Поліс». Він і далі не може спілкуватися з учасниками чи представниками цієї компанії, однак надалі йому дозволено контактувати з менеджерами «Мега-Полісу» у випадку настання страхових випадків; Перелома застрахував у цій СК три автомобілі.

Крім того, суд продовжив домашній арешт у нічний час з 22:00 до 06:00 гендиректору ДП «СхідГЗК» Олександру Сорокіну та заступнику гендиректора Держконцерну «Ядерне паливо» Володимиру Богданцю. Обидва носять електронні браслети, здали всі свої паспорти, а також мають виконувати обов’язки щодо прибуття за першим викликом до детектива, прокурора чи суду, утримання від спілкування з іншими фігурантами справи і представниками ряду компаній. Крім того, Богданець не може покидати межі Києва, а Сорокін – межі Києва та Бориспільського району Київської області (він живе у селі Гора).

Нагадаємо, детективи НАБУ затримали Миколу Мартиненка за підозрою у відмиванні коштів на закупівлях для уранових шахт Кіровоградщини.

Колишнього нардепа затримали в порядку, встановленому ч. 208 КПК України, в рамках розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання коштів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) під час закупівлі уранового концентрату.

За версією слідства, державне підприємство «СхідГЗК» уклало контракт з компанією-посередником, підконтрольною затриманому екс-народному депутатові, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам ДП у 2014 – 2016 роках завдали збитків у розмірі 17,28 млн дол. США.

Солом’янський райсуд Києва відпустив Мартиненка на поруки народних депутатів з фракції «Народний фронт» та міністрів.