Кузьменко про керівництво Олександрії: не розібралися в процесі створення ОТГ і чинять супротив

13:32
2601
views

Напружену ситуацію, яка виникла в Олександрійському районі у питанні створення об’єднаних територіальних громад, прокоментував голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час щотижневої апаратної наради сьогодні, 24 липня.

Читайте також: На Кіровоградщині спалили сільраду (ФОТО)

Про це «УЦ» повідомили у прес-службі ОДА.

Кузьменко зазначив, що процес об’єднання територіальних громад триває вже два роки і має успіхи як на рівні області, так і на рівні держави. На Кіровоградщині вже створено сім ОТГ, у яких провели вибори, ще сім новостворених громад подали документи до ЦВК та очікують на їх проведення, багато сіл розпочали об’єднавчі процеси.

Він також наголосив, що альтернативи створенню об’єднаних територіальних громад немає та вкотре підкреслив, що об’єднання мають відбуватися виключно на добровільних засадах: «Окрім жителів сіл, їх керівників та депутатів сільських рад ніхто не має права втручатися в цей процес».

Голова облдержадміністрації сказав, що донині децентралізаційні процеси в області відбувалися досить спокійно, виникали лише незначні «політичні хвилювання» під час формування і затвердження Перспективного плану, який має виключно рекомендаційний характер. Стосовно напруженої ситуації, що виникла в Олександрійському районі, Сергій Кузьменко заявив: «Обласна державна адміністрація розуміє, що абсолютно логічним є рішення створити велику територіальну громаду на базі міста Олександрія, об’єднавши навколо нього прилеглі села. Відповідна пропозиція була внесена до Перспективного плану і підтримана депутатами обласної ради. На жаль, керівництво і депутати Олександрії не розібралися в цьому процесі й чинять супротив. Це не лише слова, а й рішення про небажання такого об’єднання, прийняте депутатами Олександрійської міської ради. Під його впливом формуються і негативні настрої у жителів навколишніх сіл щодо об’єднання і подальшого руху вперед».

Сергій Кузьменко поінформував, що рішення про об’єднання ухвалила Приютівська громада. Відповідна робоча група проведе необхідні виїзні консультації. Він також доручив усім компетентним органам слідкувати за тим, щоб на території області при створені ОТГ дотримувався принцип добровільності і не було перешкод волевиявленню громадян.

«У кожної політичної сили є свої завдання. Кожна політична сила вживає ті заходи, які приноситимуть їй дивіденди. І ми це розуміємо. Ми поважаємо право на діяльність усіх партій, у тому числі і опозиційних. Але їх дії не повинні шкодити Україні і не повинні шкодити розвитку наших громад, – наголосив голова облдержадміністрації. – Я звертаюся до своїх колег з Олександрії і Олександрійського району: прошу керівників населених пунктів виконувати свої функціональні обов’язки і забезпечити процес добровільного об’єднання територіальних громад».