Пенсіонерка з Кіровоградщини, «оформлена» на роботі в Києві, щомісяця не дораховується грошей

14:56
2787
views

Пенсійний фонд утримує щомісяця по 308 гривень з пенсіонерки з села Куцівка Новгородківського району Олени Яценко, яка нібито працює у київській фірмі.

Про це «УЦ» розповіла сама пенсіонерка.

«Щомісяця з мене утримують 15 відсотків податку на прибуток», – сказала вона.

За словами жінки, офіційного пояснення, яким чином її змогли оформити на роботу в столичну компанію, вона й досі не дочекалася.

Подруга Олени Яценко Ніна Григоренко написала в редакцію «УЦ»: «Справа в тому, що з пенсії пенсіонерів, які працюють, утримують прибутковий податок у розмірі 15% від пенсії. Саме тому її шукали працівники Пенсійного фонду – щоб вручити повідомлення про утримання з її пенсії. Для Олени це – 308 гривень на місяць. Дані з зарплати в Пенсійний фонд фірма «РІО Ком’юнікейшнз» подала вже за чотири місяці (березень-червень). Що значить відірвати від мізерної пенсії 308 грн.? Вчора вона подзвонила мені і зі сльозами повідомила, що в цьому місяці отримала пенсію на 460 грн. менше (відняли прибутковий податок з урахуванням «заборгованості»). Крім того, з тих пір, як держава встановила грабіжницькі тарифи на газ і електроенергію, ми, пенсіонери, змушені користуватися субсидією для їх оплати. Завдяки цій «зарплаті» вона ризикує залишитися без субсидії».

Вона також зазначила, що внести дані при оформленні на роботу – дуже проблематично: «І ще щодо помилки – такого просто не може бути. Я багато років пропрацювала бухгалтером на елеваторі і в тому числі займалася нарахуванням зарплати співробітникам. Приватна фірма не може мати законного доступу до загальної бази даних податкової та Пенсійного фонду. Швидше за все, на цій фірмі «працює» далеко не один такий співробітник».

У квітні 2017 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що податок на прибуток для пенсіонерів, що працюють, можуть скасувати з 1 жовтня 2017-го.

Нагадаємо, Олена Яценко з села Куцівка Новгородківського району з’ясувала, що хтось «оформив» її на роботу в Києві.

«На початку червня мені зателефонували з Пенсійного фонду і запитали: «А що ж ви не повідомили, що працюєте?» – сказала вона. – Та я після виходу на пенсію нікуди на роботу не йшла».

За словами жінки, на пенсію вона вийшла у 2009 році. До того працювала на елеваторі в Куцівці.

«Я спробувала зв’язатися з «роботодавцями», але там ніхто не взяв слухавку. Звернулася до поліції, однак мені заявили, що немає складу злочину. Тоді написала у фіскальну службу в Київ, але відповіді й досі немає», – зазначила Олена Яценко.