У Кропивницькому ще раз обстежили родовище з радіоактивними відходами

10:03
2116
views

До Кропивницького прибули фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки для проведення ґрунтовних досліджень території захоронення, техніки, яка використовувалася під час виконання земляних робіт та прилеглих до місця захоронення житлових масивів.

Про це «УЦ» повідомили у прес-службі мерії.

Заступник міського голови Олександр Мосін ознайомив спеціалістів ДНТЦ ЯРБ із заходами, вжитими міською владою для унеможливлення подальшого несанкціонованого проникнення на територію кар’єру та висловив переконання, що спільними зусиллями держави й міста проблема надійного і безпечного захоронення  радіоактивно-забруднених матеріалів буде остаточно вирішена.

Оперативні аналізи на місці пригоди фахівці ДНТЦ ЯРБ змогли виконати впродовж двох годин завдяки унікальному обладнанню автомобіля радіаційної розвідки RANIDSONNI.

За інформацією експерта ДНТЦ ЯРБ Едуарда Суховерхого, потужність експозиційної дози (ПЕД) за межами об’єкту склала 0,10 – 0,15 мікрозівертів на годину, максимальна ПЕД на об’єкті не перевищувала 0,6 мікрозівертів на годину. Радіаційний фон у самому Кропивницькому знаходиться у межах 0,03 – 0,15 мікрозівертів на годину, що є природнім для цієї місцевості. Жодних аномальних підвищень радіаційного фону у місті не зафіксовано. В місцях, де виявлено підвищений рівень ПЕД, встановлена присутність техногенного радіонукліду цезій -137.

«Дані вимірювань свідчать про перевищення природного фону на території із забороненими радіоактивно-забрудненими матеріалами, – відзначив Едуард Суховерхий. – Після обробки отриманих даних фахівці підприємства підготують деталізований звіт і нададуть міській владі відповідні рекомендації».

Нагадаємо, зловмисники добували за допомогою екскаватора метал на території Веселівського родовища у Кропивницькому, де закопані радіоактивні відходи.

Пізніше заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Олексій Гненний запевнив, що радіаційний фон у Кропивницькому та на його околицях перебуває у межах норми.

Водночас при замірюванні радіаційного фону на місці розкопок ковш екскаватора «фонив». Чи випромінює він радіацію зараз, невідомо.

За даними керівника міської спецінспекції Андрія Максюти, розкопками займалися п’ятеро мешканців Кропивницького зі зв’язками у різних відомствах: «Батько одного з ділків-організаторів очолює обласне управління однієї з державних установ, ще один ділок працює одним з керівників комунального підприємства міської ради, ще один ділок з цього квінтету має зв’язки у правоохоронних органах».