Російському журналісту, який пише про найманця – вихідця з Кіровоградщини, погрожують смертю

13:32
2984
views
Денис Коротков

Петербурзьке видання «Фонтанка» заявило про погрози на адресу свого журналіста, колишнього співробітника міліції Дениса Короткова.

Про це пише «Медуза».

ПВК Вагнера офіційно не існує, тому що російські закони забороняють створення приватних військових компаній.

Повідомлення, у яких Короткову обіцяють «вправити мізки» і «помацати за вим’я», з’явилися в коментарях під численними публікаціями в блогах, де журналіста називають щонайменше «зрадником». Там же опубліковані можливі адреси місця проживання Короткова; «Фонтанка» підтвердила, що він дійсно «має до них відношення». Видання пов’язує погрози з публікаціями Короткова про дії так званої приватної військової компанії (ПВК) Вагнера в Сирії.

Сам Денис Коротков розповів «Медузі», що спочатку змінив місце проживання, але нині вже повернувся на роботу в редакцію.

«Зараз у результаті багаторічної роботи ми нарешті отримали важливі документи – анкети групи Вагнера. З ними вже дуже складно сперечатися. Опоненти можуть сказати, що можна підробити одну, дві, п’ять, десять анкет, так? Але ми представили їх близько 40, логічно узгоджених між собою», – зазначив також він.

За компанією Вагнера, на думку Короткова, стоїть російський бізнесмен Євген Пригожин, якого у ЗМІ часто називають «поваром Путіна».

«…загрози можуть бути або певною помстою, або відволіканням уваги, – вважає журналіст “Фонтанки”. – Що Короткову загрожують – це п’ятнадцяте питання. Ніхто не говорить про те, що існує армія Вагнера; про те, погано це чи добре. Чому у нас олігархія веде війну?»

ПВК Вагнера – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Дмитро Уткін (крайній з правого боку) отримав нагороду від Путіна

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.