Норвегія, або Шлях на Північ

13:57
2602
views

Королівство Норвегія – мрія мандрівників усього світу. Важко знайти країну, яка була б більш відкрита та приязна до туристів і гостей з інших держав. Гігантська територія, яка перетинається з північним колом, одночасно і приваблює, і трошки лякає тих, хто ще не був на Півночі. Незважаючи на це, краєвиди фіордів, льодовиків, гірських хребтів, озер і водоспадів Норвегії заворожують всіх: і досвідчених мандрівників, і «матрацників», які вперше вирішили кудись з’їздити. На жаль, все, з чим у нас асоціюється ця країна, це кораблі та вікінги…

Про те, чим цікава Норвегія, яка неодноразово визнавалась ООН кращою країною для життя, розповів під час зустрічі з поціновувачами різноманітних подорожей, мандрівник і громадський діяч Кропивницького Олег Баклажов. Останні кілька років він захоплюється Скандинавією та неодноразово мандрував Норвегією, Швецією, Фінляндією та Данією.

Професійний мандрівник розповів присутнім на заході хлопцям та дівчатам про особливості скандинавської культури та поділився досвідом подорожей територією Норвегії та не тільки. Порадив, як зробити так, щоб за маленький бюджет невеличкої компанії друзів отримати максимальну кількість захоплень від північних країн. Та насамперед він ділився досвідом ідеальних подорожей Норвегією. Йому подобається країна, яку йому дуже хочеться привезти з собою в Україну. Це майже його повноцінна цитата, сказана під час, так би мовити, лекційної промови про Норвегію.

– Понад п’ять років я цікавлюся Скандинавією та переконаний, що в деяких краєвидах норвезьких земель є своєрідний ефект, який змушує повертатися туди знову й знову, - розповідає з захопленням Олег. – Є такі пейзажі, які має сенс побачити вдруге та навіть втретє. Багато туристів, проїхавши сотні, навіть тисячі кілометрів, розвертаються, змінюють маршрут, щоб повернутися в ті місця, де вони побачили неповторні краєвиди, відчули первозданну красу північної природи. Скандинавія тільки здалеку вважається прохолодною територією, але насправді при ближчому ознайомленні вона запалить будь-яке серце.

Цьогорічну подорож країнами Скандинавії організували таким чином, щоб відвідати якомога більше цікавих місць та історичних пам’яток. Обрали такий маршрут і вид пересування, щоб він був максимально економним. Більшість земель, які проїхали наші туристи, займала територія Норвегії. Звісно, тому Олег більше розповідав про цю країну, аніж про інші.

– Це не Туреччина чи Єгипет, не якісь екваторіальні острови – це країна, на мій погляд, більш екзотична. Загалом, вона нагадує один великий туристичний табір. Майже в кожному населеному пункті туристична інфраструктура розроблена переважно для походів та активного туризму, - продовжує свою розповідь наш земляк. – Вона організована таким чином, щоб гостям країни було зручно та цікаво. Та є одна проблема, з якою ми стикнулися ще під час першої своєї подорожі. Річ у тім, що Норвегія, і це абсолютна правда, - країна з найбільшим рівнем доходів. І все, що пов’язано з туристичним бізнесом і з проживанням, коштує набагато дорожче, ніж в інших державах Євросоюзу. Водночас існують варіанти, як подорожувати країною, не витрачаючи значних коштів. Особисто ми брали з собою намети, спальні мішки, що вже зменшувало вартість нашого перебування в країні. Тут є можливість подорожувати досить економно. Зменшити витрати можна, якщо зупинятись в кемпінгах, розбивати намет або поселятись в дерев’яних будиночках, а не в готелях, харчуватись не в ресторанах, а купувати їжу в супермаркетах або самому ловити рибу, якої там безліч, і збирати гриби та ягоди. До речі, норвежці так і не відмовились від вилову китів. Тому в деяких магазинах можна купити китове м’ясо на шашлик.

Рухалися ми на автомобілі за маршрутом, який розробили ще в Україні. Якщо подорожувати на власному автомобілі компанією, то вартість поїздки обійдеться в декілька сотень євро. Ми проїхали приблизно вісім з половиною тисяч кілометрів, і ця подорож вартувала нам п’ятсот євро. Це був дуже цікавий досвід.

У свій перший раз до Норвегії ми добиралися через Фінляндію. Ніхто з нас не знав, що теперішня столиця Фінляндії Гельсінки створена штучно під час Російської імперії. Ще в далекому дев’ятнадцятому сторіччі Олександр I оголосив провінційний Гельсінки столицею Великого князівства Фінського. До приєднання Фінляндії до Російської імперії голов­ним містом Суомі був Турку.

Діставшись Норвегії, українці розпочали свою мандрівку. Як розповів Олег, вже перебуваючи на території країни, він із подивом дізнався, що мешканці країни – вікінги – мають іншу ментальність. Ці люди не зовсім відкриті, не люблять просто так посміхатися один одному, розмовляти з незнайомцями на вулиці. Це пояснюється їхнім нордичним характером, яким саме й відрізняються мешканці північних територій. Проте завжди прийдуть на допомогу. Люди перебувають у складних природних умовах, розуміють один одного, тому й допомагають не тільки співвітчизникам, а й іноземцям. Ще мешканці країни довіряють своїм землякам і туристам. Вони не зачиняють автівки, а камери схову в великих магазинах не зачиняються взагалі. Тільки в найбільших супермаркетах є камери спостереження.

– Це якось незвично для нас – відчувати себе так спокійно та бути в безпеці. Нам би хотілося перенес­ти це відчуття в Україну.

– Чому саме Норвегія так тебе захопила?

– Тому що я полюбляю ходити в походи по горах. А Норвегія – це країна, яка складається майже тільки з гір плюс безліч водоспадів, озер. Ну і, звісно, фіорди (бухти). Це дуже красиво. Цого літа я на власному авто проїхав із Києва за полярне коло до Лофотенів. Потім по всій Норвегії, через Швецію, Німеччину повернувся до України.

Цього літа наші земляки подорожували західною Норвегією, там, де фіорди, а за полярним колом відвідали Лофотенські острови.

– Цікавим містом виявився Олесунн, - розповідає Олег. – Місто розташоване на північ від гирла фіорду Стур. Воно розкинулося на декількох островах, а саме – Норвьойя, Аспьойя, Гейсса та Окснойя, які з’єднані мостами. За легендою, поселення бере свій початок у дев’ятому сторіччі. Хоча це містечко за населенням менше нашого Світловодська, воно вважається регіональним торговим центром і туристичною базою для маршрутів у регіонах Суннмьоре, долині Норанґ, льодовиках Ойє та островах Рунде та Ґіске. В місті знаходиться найбільша риболовна гавань Норвегії, пристановище для рибацьких трейлерів, що виловлюють тріску та палтус. Разом з Тромсьо, Олесунн є осередком ловлі арктичних тюленів.

Дуже сподобався Гейрангер-фіорд – один із наймальовничіших і найбільш відвідуваних норвезьких фіордів. Він втілив у собі все найкраще, що може бути у фіорда, - витіювата стрічка яскравої синьо-зеленої води обрамлена грядою високих засніжених гір, обвішаних каскадами водоспадів. Останні є найкрасивішими місцевими пам’ятками. Найбільш відомі з них – «Фата нареченої», «Сім сестер» і «Наречений». Гейрангер прекрасний в будь-яку погоду. Він вражає, якщо заглядаєш сюди на початку подорожі Норвегією і якщо вже взяв напрямок на виїзд. І повертатися сюди хочеться нескінченну кількість разів.

Лофотенські острови – місце, де немає часу. Пейзажі просто неймовірні. Покидати ці місця довго не хотілося. Дехто називає цей архіпелаг, в який входять п’ять великих і п’ять маленьких островів, найкрасивішим місцем на Землі. Сперечатися не буду. Там дуже гарно.

– Для тих, хто тільки збирається подорожувати цією чудовою країною, дам ще декілька порад. Найдешевше до Норвегії можна добратись на лоукостах з Польщі. Квитки треба вибирати не до Осло, а одразу до Бергена або Тронхейма – від цих міст фіорди та національні парки набагато ближче, - запевнив Олег Баклажов.

Фото з архіву Олега Баклажова.