Світловодськ: «Капсула Часу» та навколо неї

16:13
3250
views

Півсторіччя тому в СРСР була популярна акція «Послання нащадкам». В пам’ятники, які споруджувалися до ювілею жовтневих подій в Петербурзі, закладалися капсули з посланням нащадкам. Відкрити їх мали через 50 років.

Світловодськ не став виключенням. У 1965 році будівельники Кремгесу спорудили обеліск Слави на честь 20-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, а в 1967 році в стелу обеліску заклали виточену з цільного злитку металу капсулу з посланням до майбутнього покоління. Текст послання друкувався в міській друкарні на пергаментному папері. Разом з посланням в капсулу поклали прапор УРСР. Послання завірили тодішні керівники міста. Відкрити капсулу мали в листопаді 2017 року.

Напередодні події в соціальних мережах розгорнулася дискусія з цього приводу. Більшість світловодців проявляли природну зацікавленість змістом капсули, але немало було й іронії щодо змісту та необхідності взагалі відкривати комуністичне послання.

Міська влада, орієнтуючись на молодь, якій і було це послання, вирішила відкрити капсулу на День студента, 17 листопада. Крім того, було вирішено знову закласти в капсулу звернення до майбутнього покоління та знову відкрити її через 50 років.

Це рішення влади породило активність громадськості. Одні пропонували затвердити текст мало не на громадських слуханнях, інші називали це совком і профанацією.

Напередодні події відбулася практично «зрада». Працівники КП «Комбінат комунальних послуг» відкрили капсулу тихо, без громадськості. Цю подію зафільмували та виклали в Інтернет. Не варто передавати всі висловлювання, які були в соціальних мережах. Владу підозрювали в фальсифікації.

Нарешті настало 17 листопада. Церемонія відкриття капсули відбулася о 14.00 біля обеліску Слави. Зібралися і молодь, і люди похилого віку, які пам’ятають той момент, коли цю капсулу закладали.

Право відкрити «Капсулу Часу» надали двом світловодцям – Шевченко Тамілі Степанівні, мамі учениці загальноосвітньої школи №3 Ані Атапіної, яка приймала активну участь в закладенні капсули, та Шевчуку Дмитру, голові студентської ради Світловодського політехнічного коледжу.

Таміла Степанівна урочисто зачитала послання. Присутні переконалися в автентичності закладених паперів та прапора. Зрада не відбулася.

Після цього артефакти передали директору Світловодського міського музею Андрію Бутку для подальшого зберігання. Відвідавши музей, можна ознайомитися з оригіналами документів.

Що було в тексті послання? Мрії тодішнього покоління про наше життя. Вони були переконані, що війни відійшли в історію людства, а ми живемо краще.

Дмитро Шевчук, уже від сучасної молоді, зачитав нове послання до наших нащадків. Текст, за твердженням влади, готували учні шкіл. Ніякої політики. Міський голова Валентин Козярчук із заступником з гуманітарних питань Іриною Щербиною та Дмитром Шевчуком заклали нову «Капсулу Часу», яку мають відкрити через 50 років.

На церемонії було багато світловодської дітвори. Сподіваюся, що через 50 років вони зберуться, щоб прочитати послання, яке відправили цього дня.

Вадим Степанець, м. Світловодськ

P. S. Із почутого на церемонії. Жінка чоловіку: «Уявляєш? Нашому онуку тоді буде 50 років».