Соціолог: «Радикалізація в суспільстві знизилася»

13:57
1631
views

Чотири роки минуло, як в Україні відбулася Революція Гідності. Цей час став переломним для держави. Водночас він запустив механізм серйозних змін – у свідомості громадян, в управлінських рішеннях. Люди, які стояли на Майдані, переконані, що колишньою країна вже ніколи не буде. Керівник Центральноукраїнської соціологічної лабораторії, кандидат соціологічних наук Едуард Клюєнко пояснює: тогочасні виклики були об’єктивними, хоча й зумовлені радикальними настроями. Сьогодні ж, зауважує експерт, радикалізація поступово знизилася і фактично набула того стану, який має бути в стабільному суспільстві.

– Одразу після подій на Майдані певна частина суспільства залишалася радикалізованою. Це так званий ефект постреволюційного збудження, – коментує він. – Але зараз ми бачимо, що з кожним роком зменшується частина людей, які хочуть радикально, силовим шляхом здійснювати перетворення. На це вказує дослідження, яке ми проводили в червні на Кіровоградщині, на це вказують і результати свіжого загальноукраїнського опитування за участю 20 тисяч респондентів. Згідно з ним, усього 9% людей в Україні, до речі, так само, як і в нас по області, вважають, що потрібен третій Майдан. Це якраз ті радикально налаштовані люди, які є в будь-якому суспільстві – і в Франції, і в Німеччині… Але, якщо оцінювати ситуацію в країні в цілому, ми можемо констатувати, що радикалізація поступово знизилася і зараз набула стану, який має бути в звичайному, стабільному суспільстві.

Соціолог переконаний: такі трансформації обумовлені реакцією влади на заклики українців, які стояли на Майдані, хоч і дещо відкладеною у часі.

– Період від подій на Майдані до сьогоднішнього дня, з точки зору дії влади й сприйняття населення, характеризується, так би мовити, виконанням обіцянок у відкладеному форматі, – пояснює Едуард Клюєнко. – Люди на що сподівалися? На швидку асоціацію з євроспільнотою. Але вийшло так, що обіцянка відкладена в часі й реалізувалася не за рік, не за два, що вона має певний період. Хоча зараз ми бачимо її виконання Президентом. Друга відкладена обіцянка також виконана – це безвізовий режим.

Разом із тим експерт погоджується, найголовнішу обіцянку – зупинити війну на сході – Петро Порошенко все ще не виконав. Проте зазначає, що очільник держави робить усе, аби укріпити нашу армію.

Втім Едуард Клюєнко констатує: нині, коли посилилася обороноздатність країни й питання війни менше лякає, жителі області значно більше виказують стурбованість соціально-економічними проблемами.

– Війна відійшла на третє місце в рейтингу топ-10 проблем населення. Люди переймаються більше питаннями безробіття, високих цін і своїх доходів, – пояснює соціолог. – Також жителів турбує проблема злочинності. Ще одне питання, яке викликає хвилювання в суспільстві, – це втрата моральних орієнтирів. Виховання молоді, на думку фахівців, має відбуватися на історії, культурі, освіті… І дуже важливою проблемою для нашого регіону є екологія, а саме – питання незахищеності від радону, а також діяльності уранових шахт. Але ми знаємо, що зараз голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, нардеп Костянтин Яриніч намагаються відстояти в Києві програму захисту від радіації.

Водночас керівник Центральноукраїнської соціологічної лабораторії анонсує масштабне підсумкове дослідження на Кіровоградщині, у рамках якого аналізуватимуться останні тенденції в області з урахуванням загальнодержавних.

– Якраз цього місяця ми проводитимемо підсумкове річне дослідження. У тому числі з’ясовуватимемо зміни настроїв населення, зважаючи на виконання владою обіцянок Майдану, – зауважує Едуард Клюєнко. – Спочатку був певний момент розчарування, але сьогодні в міру того, що всі розуміють складність обставин, рейтинг Петра Порошенка почав підвищуватися. Дослідження чотирьох авторитетних служб України, в якому взяло участь 20 тисяч респондентів, нам показує, що довіра до Президента підсилюється. З іншого боку маємо Юлію Тимошенко, також популярного політика. Але в ній люди дещо розчаровуються, як показують дані того ж опитування, бо вважають, що вона не довела справу в частині захисту від грабіжницьких тарифів, який ще уряд Арсенія Яценюка ініціював. Отже, ми хочемо на теренах нашої області побачити, як відображаються ці тенденції і як вони корелюють із загальноукраїнськими.

Олена Ярова