Дерев’янко підтримав підприємців Кропивницького (ФОТО, ВІДЕО)

11:26
1493
views

Дерев’янко підтримав підприємців Кропивницького, у яких вкрали торгові точки: “Ми маємо захистити право власності!” 

Кандидат в Президенти від партії «ВОЛЯ», народний депутат Юрій Дерев’янко зустрівся з підприємцями ринку «Європейський» в Кропивницькому, які заявляють про те, що місцевий олігарх вкрав їхні торгові точки, які вони купили та облаштували за свій кошт.

Підприємці розповіли політику, що в 2006 році міськрада дала місцевому олігарху Миколі Онулу (на той час депутату міськради, голові земельної комісії) в оренду землю під створення ринку «Європейський». Підприємці викупили там торгові точки за 10-30 тисяч доларів, облаштували все за свій кошт. За оренду земельної ділянки підприємці на ринку платили більше 1,5 млн щомісяця (250 грн за метр кв.), з яких в бюджет міста потрапляло не більше 10 тисяч. Більше того, за оренду землі власник брав гроші тільки готівкою.

«Онул взяв в банку кредит, щоб збудувати там ринок. Але ж вкладались в нього самі підприємці. Він цей кредит успішно погасив за отримані від людей гроші. І вийшло так, за документами з банку, що він все побудував за свій кошт. Коли люди купувати ці точки, їм юридична особа олігарха (корпорація «21 століття») видавала квитанції, що вони їх купили. Більше документів у нас, на жаль не має, нас наївних обманули», – розповіли місцеві підприємці.

В 2017 році люди дізнались, що цей ринок виставляється на продаж, що це все вже не належить людям, місцевий олігарх все привласнив. «Він оформив ринок на себе як нерухоме майно, хоча люди робили незалежні експертизи, які підтверджують що це рухомі конструкції. У нього, кажуть, є свідоцтво про право власності, хоча в БТІ не зареєстровано, у людей є чеки про купівлю цих точок. Тут почалась війна. Цей олігарх підсовує підприємцям договори оренди на приміщення з величезними сумами, пропонує викупити їх. Хоча вони їх купили більше 10 років тому і нормально тут працювали», – розповіли про ситуацію люди.

Вони додали, що Онул подав до суду на людей, які відмовляються підписувати ці договори, щоб виселити їх з торгових точок, люди програли вже дві судові інстанції.

«Спочатку суддя нас запевняла, що правда на нашій стороні без сумніву, а на другий день зачитувала зовсім інше рішення. Більше того за нашими заявами відкриті кримінальні провадження проти юрособи цього олігарха, на яку оформлено право власності, ми у ній потерпілі. Ця справа мертва, ми періодично додаєм туди заяви, документи, але вона не розслідуються. Ми просто як об стіну б’ємся», – зазначили підприємці.

За їх словами, це все відбувається за згоди міської влади.

«Зараз він будує МАФи. У них взаємовигода. У нас півтора роки йде війна, неодноразово викликалась поліція. Ми по ночах чергуємо, охороняєм наше майно, щоб не розвалили не спалили. Нам постійно погрожують, тиснуть психологічно і фізично, поламали ролети, обливають магазини фекаліями!», – скаржаться мешканці Кропивницького.

Юрій Дерев’янко обурився тим, що людей, які брали кредити та продавали квартири, щоб купити торгові точки, підло обманули.

«Нормальна країна не тримається на 15 великих підприємствах, а на розгалуженій мережі малих і середніх підприємств. У нас вже доходять до маразму, щоб якомога більше придушити людей», – сказав він.

Народний  депутат  заявив про необхідність ретельно вивчити усі документи.

«Ви маєте і захищатись, і атакувати. У всі суди приходити великим колективом. Ми можемо розглянути це питання на нашому комітеті з питань запобігання і протидії корупції, запросити всіх причетних. Подати для цього запити і звернення, щоб отримати всю інформацію. Очевидно, що в людей незаконно забрали їх майно за згодою місцевої влади і їх тепер ніхто не чує», – сказав Дерев’янко.

Він підкреслив, що усі кроки потрібно робити публічно.

«Таке відбувається не лише у вашому місті. Якщо справа не розслідується роками, зрозуміло, що кришується зверху. Права людей на власність треба узаконити і захищати їх. Є суб’єкт, який бере більше грошей, ніж повинен – треба все зафіксувати. Судова гілка нині така, де можна домовитись, приносиш гроші – і ти виграв, на справедливість там надіятись нема чого», – заявив Дерев’янко.