Як смартфони змінюють спосіб життя

14:36
3761
views

Вам знайоме відчуття, коли ви, прийшовши на роботу, розумієте, що залишили телефон вдома? Хтось розгубиться, хтось злякається через відсутність зв’язку. У будь-якому разі для кожного це буде неприємною новиною. Смартфони стали невід’ємною частиною життя, без них люди відчувають себе не в своїй тарілці.

Більшість людей використовують смартфони для виходу інтернет, спілкування в соціальних мережах, перевірки електронної пошти, музики, фото, управління календарями, читання новин та вже після цього для телефонних дзвінків. Але ж 20 років тому багато з перерахованих вище функцій були неможливими, а зараз їх виконує один пристрій. Отже, смартфони дуже змінили сучасний спосіб життя.

Новий спосіб спілкування й отримання інформації

Раніше люди здобували інформацію з розмов одне з одним, газет і телепередач. Зараз кожен має доступ до інформації 24/7 у смартфоні під рукою. Це дуже зручно. Завдяки розвиненій мережі покриття 3G та 4G від «Київстар» мешканці України можуть залишатись на зв’язку, де б вони не знаходились.

Майже всі особисті вербальні контакти перетворено в листування в месенджерах. Смартфон дозволяє миттєво обмінюватись повідомленнями по e-mail, SMS, в соціальних мережах. Той факт, що ми маємо змогу звернутися до кого завгодно в будь-який момент та оперативно отримати відповідь дуже впливає на наше життя.

Можливо, на підсвідомому рівні, людина забуває ту інформацію, яку в лічені секунди можна отримати зі смартфона. Коли перед нами стоїть питання або завдання, ми рідше думаємо про його вирішення, ніж про те, як знайти відповідь в інтернеті. По суті, людство стає лінивішим, оскільки будь-який вид інформації завжди доступний у мережі.

Формування поведінкових звичок

Все починається вранці. Перше, що потрапляє людині до рук після пробудження – це смартфон. На ньому зазвичай спрацьовує будильник. Далі його власник витрачає час на те, щоб швидко зайти в усі соцмережі, прочитати новини, й тільки потім починає збиратися на роботу чи в справах. Дорогою до офісу ті, хто не кермують, теж гають час у смартфоні. На робочому місці смартфон взагалі незамінний атрибут. Спілкування з колегами та клієнтами повністю переведено у формат ділового листування.

Багато хто не випускає гаджет із рук під час їжі та навіть у ванній. Людина завжди лишається на зв’язку. Це, з одного боку добре, а з іншого – виснажливо. У багатьох виникає відчуття постійної напруги, очікування дзвінка або звістки. Раніше можна було просто не відповідати на дзвінок на домашній, й сказати, що вдома нікого не було. Зараз таке виправдання неактуальне.

Діти, незважаючи на юний вік, є вправними користувачами смартфонів. Вони з легкістю розбираються в функціоналі будь-якого гаджета, що не завжди під силу людям старшого покоління.

Один пристрій на всі випадки життя

Сучасне суспільство прагне використовувати мобільні телефони, які спрощують життя та роблять його комфортним. З огляду на цю потребу, виробники смартфонів поєднали в них функції багатьох пристроїв. Вони повністю замінюють стаціонарні телефони, mp3-плеєри, цифрові фотоапарати, навігатори. А ще не так давно всі ці пристрої були на піку своєї популярності.

 

Раніше незамінною технологією був персональний комп’ютер (ноутбук), тепер його місце зайняв смартфон. Настільний комп’ютер використовують для вирішення багатьох практичних завдань, наприклад, документообіг, робота з базами даних, обробка фото. Але в той же час, ми купуємо сучасні моделі гаджетів, які також вирішують подібні завдання.