Квартальна чи щомісячна. Як обрати нову ціну на газ?

16:32
1928
views

З нового року в Україні ціни на газ формуватимуться за ринковим принципом. Це дасть можливість людям, перш за все, скористатися перевагами ринку, які вже давно доступні бізнесу та промисловості. Що таке ринкове ціноутворення українські родини зможуть відчути вже цього опалювального сезону, оскільки уряд та НАК «Нафтогаз України» застосували один з механізмів ринку – закупівлю палива наперед, заплативши за газ у листопаді, аби отримати його в першому кварталі 2020 року за гарантованою ціною. До такого кроку вдалися через ризик стрімкого зростання цін на газ через припинення транзиту російського газу територією України. Завдяки такому механізму Нафтогаз зможе запропонувати людям фіксовану ціну на перші 4 місяці нового року.

Що було – що стало?

До останнього часу ціна на газ для населення встановлювалася урядовою постановою, а з весни 2019 року почала змінюватися кожного місяця та формуватися на основі так званої «формули чотирьох». Обиралася найнижча ціна з-поміж чотирьох: середньої вартості імпортного газу,ціни на Українській енергетичній біржі, середньої ціни для промислових споживачів та граничної ціни за постановою уряду. Це був перший перехідний крок до ринкового формування цін для населення. Формульне ціноутворення дало свої результати – ціни на газ для приватного сектору суттєво знизилися.

Настав час повністю відмовитися від регулювання цін на газ. Як і планувалося, з 1 січня 2020 року ціни на блакитне паливо формуватимуться ринковими факторами. Ринок часто буває мінливим, ситуація на ньому залежить від багатьох складових. Через це доволі давно у світі сформувалися традиційні ринкові інструменти, наприклад страхування або хеджування (від англ. Hedge – страхуватися) ризиків зростання цін, яке дає можливість, зокрема, зафіксувати ціни на певному рівні на певний період. Саме цей ринковий інструмент було використано для програми «Гарантована ціна на газ», яка передбачає встановлення фіксованих квартальних цін на газ для українських родин з 1 січня до 1 травня 2020 року.

Квартальна ціна та її альтернатива

Квартальна ціна на газ в Кіровоградській областістановитиме6,765 грн з ПДВ, без урахуваннявартостітранспортування та розподілу. Разом з тим, ринкове ціноутворення передбачає можливістьвідмовитися від фіксованої квартальної ціни та платити за газ за щомісячною ціною. Вона буде змінюватися кожного місяця та знаходитиметься на рівні з ціною для промислових споживачів. Плюс цієї ціни у тому, що вона може бути нижчою за квартальну ціну, якщо цьому сприятимуть ринкові фактори (зокрема, продовження транзиту газу територією України). Проте, якщо стрімке підвищення все ж відбудеться, людям, які обрали щомісячну ціну, доведеться платити за газ за високою ціною.

Як обрати ціну?

Якщо побутовий споживач вирішить платити за квартальною ціною, то має просто розраховуватися за газ по фіксованій ціні з 1 січня наступного року. Не потрібно писати додаткових заяв чи звертатися до газопостачальної компанії. Програма «Гарантована ціна на газ» для всіх домогосподарств включається автоматично.

Якщо ж людина вирішить обрати розрахунки за щомісячною ціною, то потрібно звернутися до свого постачальника газу і повідомити про це до 20 грудня поточного року.Клієнти Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» зможуть це зробити або в особистому кабінеті на сайті компанії (www.gas.ua), або написавши заяву в одному з Центрів обслуговування клієнтів (при собі потрібно мати паспорт).

Важливо пам’ятати, що за обраною ціною – квартальною чи щомісячною – споживач платитиме до 1 травня 2020 року. Змінити своє рішення після 24 грудня буде неможливо.