Як уникнути боргів за газ

13:26
1523
views

Система обробки інформації про спожитий газ доволі непроста. Саме тому існують певні строки, коли потрібно передавати показники лічильника газу, щоб вчасно отримати коректні нарахування за спожитий газ. Далі пояснюємо: як саме нараховується оплата за блакитне паливо, чому важливо подавати показники лічильника газу на початку місяця та як правильно розуміти дані в платіжці.

Хто нараховує оплату за газ?

Спожиті кубічні метри газу в гривні переводять газопостачальні компанії. В Кіровоградській області – це ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”». У компанії активно розвиваються сервісні послуги. Одна з них – приймання показників лічильника від побутових споживачів блакитного палива. Після збору показників компанія передає їх на підтвердження оператору газорозподільної мережі (обл­газ). В Кіровоградській області – це ВАТ «Кіровоградгаз».

Чому облгаз має підтверджувати об’єми спожитого газу?
Система обліку газу передбачає такий процес, як балансування. Це означає, що компанії, які опікуються трубами (зокрема, облгази), мають точно розуміти, скільки газу та якими споживачами було використано. Газ – це не яблука, які кожен фермер може завантажити в свою машину та повезти продавати на ринок. Система транспортування та доставки газу в Україні одна. У неї закачується газ, який належить різним компаніями чи споживачам, тому потрібно чітко рахувати, щоб кожен використав тільки те, за що заплатив. Саме тому контролери від облгазу періодично перевіряють показники лічильників.

Як відбувається передача показників лічильника?
Газові компанії просять своїх клієнтів інформувати про обсяги використаного газу вчасно – з 1 по 5 число кожного місяця. Їм це потрібно, щоб встигнути обробити дані, порахувати вартість спожитого газу, на­друкувати та розіслати платіжки. Спочатку облгаз перевіряє дані про спожитий газ, потім передає їх газопостачальній компанії, де ці дані формуються в рахунки за газ та розсилаються клієнтам. Тому з моменту передачі показників до моменту отримання платіжки проходить 15-20 днів.

Якщо не передати показники лічильника до 5 числа?
Якщо показники лічильника подані невчасно, облгаз передає газзбуту обсяги, які нараховуються за нормами споживання (регламентуються Кодексом газорозподільних мереж). У цьому випадку обсяг фактично спожитого газу може відрізнятися від нарахованого. Якщо клієнт не передає показники до 5 числа та оплачує за спожитий газ за фактичними показниками, то в нього можуть утворитися або борг, або переплата. У будь-якому з цих випадків споживачу потрібно буде приділити час, щоб розібратися з нарахуваннями.

У чому різниця між розрахунковим та фактичним боргом?
Є частина клієнтів, яким не зручно чекати на платіжку, тому вони користуються, наприклад, особистим кабінетом. Такі споживачі, зазвичай, звикли сплачувати за газ одразу після передачі показників. Клієнти Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» користуються особистим кабінетом my.gas.ua. Там вони можуть побачити рядок з розрахунковим боргом. Це означає, що сума до сплати формується на основі показників лічильника, які передав клієнт, але ще не підтвердив облгаз. Коли звірка проходить, облгаз підтверджує коректність показників від клієнта, в особистому кабінеті відображається фактичний стан рахунку.