З днем пропозиції!

12:20
1017
views

3 липня в Києві відбувся 5-й (позачерговий) з’їзд політичної партії «Пропозиція», який дуже відрізнявся від тусовочного формату практично всіх подібних заходів – він пройшов швидко, без протокольних привітань від центральних органів влади країни та столиці, без нещирих обіймів відомих політичних чи релігійних діячів у ролі весільних генералів.

Цим було задано абсолютно прагматичний вектор діяльності політсили – ніякої зайвої політики, лише відстоювання інтересів територіальних громад.

Цікаво, що з’їзд відбувся в конгрес-центрі «Парковий», більше відомому, як «вертолітний майданчик Януковича». Вертолітний майданчик розміром з пару футбольних полів і чудовим видом на Дніпро там справді є, на ньому паркувався наш автобус, але під ним функціонує триповерховий розкішний конгрес-центр з ліфтами, ескалаторами та конференц-залами. А ще там працював штаб ПП «Слуга народу», тому можна сказати, що нова політична сила зробила свою пропозицію на полі суперника.

Незважаючи на відсутність VIP-гостей, медійне представництво було на найвищому рівні, адже всі чудово розуміють, що в разі реалізації проєкту Україна отримає не лише конкурентоздатну політсилу, але й стартові можливості для політиків нового типу, тобто фахівців, чиї інтереси базуються виключно на проблематиці органів місцевого самоврядування.

Шкода, але за роки Незалежності в нас склалося хибне уявлення про роль і значення місцевих еліт. Тому в органи місцевого самоврядування часто йдуть для реалізації матеріальних амбіцій, а центральні органи влади та політикум вищого ешелону разом з представниками різноманітних відомств розглядають органи місцевого самоврядування як дійну корову, яку можна й не годувати. Найгірше те, що саме таку модель комунікації з територіями обрала й нова влада, що й отримало свої скандальні наслідки в Кіровоградській області.

В якості запобіжника мери кількох міст започаткували рух за побудову України знизу, проти згортання процесів децентралізації. Звідси й цікавість столичних журналістів до нових облич. Найбільше вони намагалися поспілкуватися з фундаторами «Пропозиції», зокрема й з мером Кропивницького Андрієм Райковичем з приводу актуальності політсили.

– Однозначно партія місцевого самоврядування в Україні потрібна, тому що одна справа – адміністративна робота, якою ми займаємось, і той комплекс питань, які покладені на місцеве самоврядування. Але геть інша справа – це представництво й захист на всеукраїнському політичному обрії інтересів територіальних громад, починаючи від невеличких населених пунктів і до обласних промислових центрів, – сказав журналістам Андрій Райкович. – Це надзвичайно важливо, тому що потужна громада – це потужна держава, і ми повинні чітко розуміти, що місцева влада якраз і є тим твердим фундаментом нашої держави. Її успішний розвиток якраз і залежить від політично активних громадян, які переймаються інтере­сами своїх громад, своїх територій, які знають, як управляти, як організувати та як досягнути найкращих результатів на тій чи іншій території, у тому чи іншому населеному пункті. Тому наша політична сила не є ідеологічною, і в цьому наша відмінність від інших політичних партій.

Ми не маємо політбюро чи то лідера, ми всі є лідерами своїх територій, ми всі є людьми самодостатніми й хочемо максимально ефективно реалізувати ідеологію, яка була закладена в основу децентралізації, яка є основою адміністративного реформування нашої держави, і хочемо зробити ці процеси незворотніми. Тільки в спільній роботі територіальних громад, державних адміністрацій, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і державної влади ми можемо збудувати країну, про яку мріють люди, тобто вільну, суверенну, самодостатню…

Інколи можна почути, що цей проєкт – щось на зразок реінкарнації Партії регіонів, оскільки присутній територіальний принцип, але відмінність у тому, що це партія місцевих громад, без поділу за географічними, мовними чи релігійними ознаками. До речі, в ході з’їзду по скайпу виступив мер Чернівців, який не зміг приїхати, бо в місті сталася масштабна аварія на водогоні. Це й є справжня відповідальність мерів, тому спільна проблематика, зокрема й ЖКГ, об’єднує Україну краще, ніж мова, віра й оборона. І це теж причина, яка, на думку Андрія Райковича, змусила мерів шукати вихід:

– Це ті речі, які будуть лобіюватися на всіх рівнях місцевого самоврядування. І в селищних радах депутатів, і в міських радах, в обласній раді, і це надзвичайно важливо. Зрозуміло, що прийде час обирати до Верховної Ради, і ми в обов’язковому порядку будемо делегувати найактивніших, найпрогресивніших представників громад для того, щоб лобіювати інтереси міст, а не випрошувати в Верховної Ради розгляду того чи іншого документу.

Наприклад, у Кропивницькому найважливіше питання – це модернізація системи опалення, ми займаємо друге місце в Україні по розміру тарифу на теплову енергію. Це стратегичне питання, його ціна перевищує 500 млн грн. Нам в обов’язковому порядку потрібна підтримка держави, але робота сесії ВРУ закінчується, а законопроект 1730 не розглянутий, ми навіть не отримали відтермінування або пролонгації заборгованості.

Або, наприклад, на рівні центральних органів влади можна було по-іншому розглянути хоча б підтримку територій у розрізі боротьби з COVID-19. Держава надала пільги бізнесу, але ж вони – з бюджету місцевого самоврядування! Це пільги з доходу фізичних осіб, це пільги на єдиний податок, і все це складові наповнення бюджету місцевих громад, а можна ж було зробити простіше – надати пільгу на додану вартість, зменшивши її на декілька відсотків, і це була б підтримка бізнесу.

Тому ми дуже сподіваємося, що ми не будемо прохачами, а будемо повноправними учасниками не лише адміністративного життя, а й тих політичних процесів, які відбуваються в Україні.

У такому ж ключі на з’їзді лунали й інші виступи, але дуже часто звучали й нарікання на надмірний контроль, навіть пресинг з боку контролюючих органів, які відкривають провадження за надуманими мотивами ніби по команді звідкілясь згори, і це характерне явище для всієї України. В «Пропозиції» кажуть, що від цієї практики потрібно позбавлятися, прийшов час дати громадам розвиватися, а не використовувати їх і територіальний бізнес, як кому заманеться. Зараз мери стоять не за себе, бо вони переобираються, а громади залишаються, тому потрібні чіткі та зрозумілі, рівноправні правила гри, які влада порушує на кожному кроці й на будь-якому рівні. Звідси бажання входити в нову партію навіть голів ОТГ, яким для виборів не обов’язково формувати партійні списки.

Ми зустріли в кулуарах голову Приютівської ОТГ Андрія Коломійцева:

– Мені імпонує те, що, перш за все, ця партія засновується на принципах важливості місцевого самоврядування в управлінні країною. Звичайно, мені цікава позиція представників найуспішніших, найбільших міст України й ОТГ, які розуміють, бачать і знають, що треба робити для того, щоб місцеве самоврядування розвивалося. У майбутньому, я впевнений, якщо всі ті амбітні плани партії «Пропозиція» реалізуються, можна буде вирішувати багато питань, у тому числі й такі, з якими зіткнулася сьогодні Приютівська ОТГ.

Є очікування, що політичний проєкт, який складається з потужних і успішних представників місцевого самоврядування, зможе якісніше втілити плани, необхідні ініціативи для того, щоб території лише розвивалися…

Фактично цей позачерговий з’їзд «Пропозиції» був організаційним, його метою було обрання персонального складу Вищої ради партії, в яку ввійшов і мер Кропивницького. Попереду робота по розбудові осередків на місцях, і вона вже почалася.

Як казали самі учасники з’їзду, ідея політичного об’єднання місцевих громад назріла давно, бо Асоціація міст України більше тяжіє до вирішення епізодичної проблематики, не маючи політичного впливу навіть на рівні районів і областей. Тому ініціатори й вирішили починати боротьбу за інтереси громад знизу, не сподіватися на якогось нового месію, а опиратися на здорові сили та громадські амбіції представників територій.