Подія, яка має стати нормою

13:07
996
views
Андрій Хворост. Фото Ігоря Демчука, «УЦ» / Андрей Хворост. Фото Игоря Демчука, «УЦ».

Русская версия

 

У це складно повірити, але вперше за весь час існування Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України, з 1989 року, було видано мистецький альбом-довідник, присвячений творчості спілчан. Він називається «Барви степу». Урочиста презентація відбулася у відділі мистецтв обласної наукової бібліотеки імені Чижевського.

 

Чому «Барви степу»? Тому що це бренд митців Кіровоградщини. Майже всі виїзні виставки, презентація області за її межами проходять під цією назвою. Це традиція. Так, як у одеситів «Море акварелі», у дніпрян – «Чарівні барви Дніпра» і так далі. За Кіровоградщиною закріпилися «Барви степу».

Живопис, графіка, скульптура, кераміка, декоративно-прикладне мистецтво. Двома мовами – українською та англійською. Вступ – історія спілки, потім за алфавітом портрет художника або скульптора, коротка довідка, декілька фото його робіт. Всього 152 сторінки, 62 митця, багато з яких виходу альбому не дочекалися… Під час роботи над виданням було вирішено додати в альбом художників, які не є членами НСХУ, але особистості та творчість яких «чіпляють» та надихають. Це Андрій Ліпатов, Володимир Волохов, Надія Падурська, Володимир Остроухов та Віктор Осипенко.

Ідея створення альбому належить народному художнику України Михайлу Надєждіну, який раніше очолював відділення НСХУ, розповів нинішній голова Андрій Хворост. «Готувалися до двадцятиріччя обласної спілки, яке відзначали у 2009 році, – розповів Андрій Васильович. – Підготовка почалася за два роки до дати. Але нічого з того не вийшло з різних причин, одна з яких – не було належної підтримки».

Коли Андрій Хворост в 2015 році вирішив реанімувати ініціативу, виявилося, що макет частково втрачено, прийшлося все починати спочатку. Найскладніше було зібрати матеріали митців, яких вже немає серед живих, – зверталися до музеїв.

Насправді, у проєкті брали участь багато людей та установ, всіляко підтримували. Це і бібліотека Чижевського, і музеї – мистецтв, Осмьоркіна, краєзнавчий, і влада – обласна рада та облдержадміністрація. Долучилися й галерея «Єлисаветград» та безпосередньо Микола Цуканов.

Микола Миколайович також представлений в альбомі, бо є членом НСХУ. На презентації він зазначив, що це не повинна бути унікальна подія, що подібні альбоми мають видаватися регулярно, адже Кіровоградщині є кого представляти та презентувати. І якщо влада підтримує, йде назустріч (а без коштів будь-яку книгу неможливо видати), потрібні ініціативи та спроможність їх донести та відстояти.

«Це знакова подія, – відзначив Броніслав Куманський (на фото внизу), журналіст та мистецтвознавець. – Вона викликає почуття гордості. Кіровоградські художники – це не провінція. А альбом – не просто книжка, а презентація міста та області». І додав, що «смартфоном альбом не замінити», тому подібні видання дуже цінні.

Броніслав Куманський. Фото Ігоря Демчука, «УЦ» / Бронислав Куманский. Фото Игоря Демчука, «УЦ».

Представники обласної влади також підтвердили, що завдяки «Барвам степу» можна достойно презентувати Кіровоградщину на будь-якому рівні, навіть на міжнародному. А ще обіцяли, що другому тому бути. Це дуже добре, але не таку обіцянку хотілося почути, а щось на кшталт: «Мистецька Кіровоградщина повинна щорічно мати подібне видання. Й ми обіцяємо цьому сприяти»… Буде шкода, якщо наступний мистецький альбом вийде за тридцять років…