Вибух почуло все місто

12:13
1350
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Новина про трагедію у будинку на вулиці Космонавта Попова у Кропивницькому стала першою на всіх телевізійних каналах.

Вибух на Попова, 24, корпус 1, призвів до страшних наслідків для двох десятків квартир і всього будинку. Що сталося? 2 лютого, о 15 годині 59 хвилин, струсонуло весь густонаселений мікрорайон Космонавтів, так він зветься. Горіла квартира №40 у дев’ятиповерхівці на Попова. Кореспондент «УЦ» був на місці події вже десь за шість хвилин. До честі працівників Державної служби з питань надзвичайних ситуацій, вони вже по повній працювали, вогню вже не було. «Повезло», якщо можна так казати, що найближчій підрозділ ДСНС, 1-й пожежно-рятувальний загін, розташований доволі близько від місця трагедії, на вулиці Волкова.

Працювало 7 одиниць техніки, 28 пожежних.

Причина катастрофи досі дивна. Двоє співробітників «Кіровоградгазу» встановлювали лічильник за безкоштовною програмою, прийнятою Верховною Радою. Але відбувалося це в квартирі №44 на третьому поверсі. А вибухнула квартира №40 на другому…

«Пiд час виконання робіт було відключено систему газопостачання вiдповiдних стояків. Було визвано аварійну службу для відновлення газопостачання. Ще раз наголошую, що в даній квартирі ми не працювали. Робiт не виконували – нi обстеження, нi зварювальних робiт. Замовлень по даній квартирі не було. Самі розбираємося в причинах. Наш слюсар також постраждав», – розповів головний інженер «Кіровоградгазу» Сергій Тимофієв.

Із Києва оперативно прибула спеціальна комісія «Нафтогазу України», аби розібратися на місці, що відбулося.

37-річний власник квартири загинув, кажуть, що його привалило зруйнованим вибухом простінком…

Дружину разом з двома доньками доправили до лікарні, у другокласниці Поліни обпечено 30 відсотків тіла… Головний лікар дитячої обласної лікарні Василь Хорощак охарактеризував її стан як середньої тяжкості, але ближче до тяжкого. Обпечені обличчя, шия, руки, ноги…

Відселено весь згорьований під’їзд, 6 родин мешкають у готелі «Турист», інші – у родичів та друзів.

Знайома кореспондента «УЦ» Анна мешкає на восьмому поверсі того самого під’їзду. Каже, що після евакуації лише близько десятої години вечора їх на 10 хвилин пустили до власної квартири, аби взяти документи та гроші. Дякувати Богу, їхня квартира не постраждала. Але на перших поверхах картина жахлива. Плюс шахту ліфта дуже пошкодило…

Ранком наступного дня до Кропивницького прибув заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Як сам сказав, «аби допомогти, пришвидшити процеси ліквідації наслідків лиха». Прямо біля під’їзду він дав доручення голові Кіровоградської обласної державної адміністрації Марії Чорній в першу чергу закрити вікна, аби не втрачати тепло.

І вже ввечері 3 лютого вікна почали затягувати плівкою. Влада міста та області звернулася до всіх підприємств, які займаються встановленням металопластикових вікон. Попросили відкласти всі інші замовлення й терміново допомогти постраждалим родинам і будинку. Усі зголосилися.

Заступник голови ОП Тимошенко окрім спілкування з представниками керівництва області та міста говорив з мешканцями постраждалого будинку, у першу чергу того самого під’їзду. Також відвідав у дитячій обласній лікарні вдову, обіцяв усіляку підтримку. До речі, із міста Дніпра Офіс президента ще 2 лютого викликав до Кропивницького фахівців – лікарів з лікування опіків, у тому числі пластичних хірургів, бо постраждали дівчата, а «їм ще далі жити», сказав Тимошенко.

Найбільше всіх людей цікавило, яка допомога буде від держави. Кирило Тимошенко відповів, що остаточні висновки будуть після всіх експертиз. У будинку працювала не тільки слідчо-оперативна група МВС, але й експерти-газовщики, спеціалісти управління капітального будівництва, і так далі. Але попередньо київський посадовець сказав, що місто та область самі можуть упоратися з ліквідацією наслідків лиха за рахунок резервних фондів. «І місцевий бізнес, за моєю інформацією, підключиться. Ну і якщо що, то й з державного бюджету надамо підтримку».

І ще таку новину розповів киянин. Президент України анонсував запуск у країні програми тепломодернізації багатоповерхових будинків. Утеплення по-простому. Так пан Тимошенко сказав, що цей постраждалий будинок стане першим в Україні, на який виділять кошти в рамках цієї програми. У підсумку витрати на опалення скоротяться на 30-50 відсотків.

Попереднім візуальним оглядом стану конструктивних елементів будинку встановлена наявність пошкодження віконного скла в 74 квартирах у першому, другому та третьому під’їздах будинку. У другому під’їзді між 1 та 2 поверхами пошкоджено перекриття в квартирах № 36 та 40, між 2 та 3 поверхами в квартирах № 40 та 44, а також суміжна стіна між квартирою № 40, у якій стався вибух, та № 8, яка знаходиться в першому під’їзді на другому поверсі. Також обстежені підвали будинку, там також є проблеми з комунікаціями.

фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Багато мешканців будинку проводять час на вулиці біля рідної домівки. ДСНС розгорнула великий пункт обігріву. Люди можуть не тільки попити там чаю, але й поїсти, супермаркети «АТБ» та «Ятрань», які знаходяться неподалік, надали продукти для годування постраждалих.

«Ми будемо робити все, щоб у першому, третьому й четвертому під‘їздах будинку сьогодні ввімкнули світло, але це буде лише після висновку спеціалістів газової служби, – повідомив увечері 3 лютого на місці події міський голова Кропивницького Андрій Райкович. – Наступним кроком буде надання дозволу мешканцям лівої частини першого під’їзду та третього і четвертого під’їздів на доступ до власних квартир. Права сторона першого і другий під‘їзди залишаються з перекритим доступом до остаточного рішення комісії експертів. Люди перебувають в режимі очікування. Я розумію, як їм складно, але доведеться почекати, заради їхньої ж безпеки».

До речі, Райкович без зайвих слів перерахував свою зарплатню на лікування постраждалих дівчинок.