Весна все ближче

13:08
773
views

На території Олександрійської громади встановлено «помаранчевий» рівень епідеміологічної небезпеки, який може перейти до рівня «червоного». Станом на 14 лютого в Олександрійській громаді від коронавірусу лікується 592 хворих, з них 39 дітей.

На пневмонію наразі хворіє 297 олександрійців.

Зі спалахом захворюваності пов’язане й продовження дистанційного навчання, на якому олександрійські школярі перебувають вже два тижні. Про це на початку засідання виконавчого комітету повідомив міський голова Сергій Кузьменко: «Ми вимушені продовжити дистанційне навчання ще на один тиждень, адже бачимо зростання захворюваності на коронавірус не тільки дорослих, а й дітей. Відновлювати навчання, а через 3 дні знову оголошувати карантин – не дуже розумне рішення. Тому продовжуємо дистанційне навчання». Як сказав мер, батьки мають з розумінням поставитися до цього й набратися терпіння. Дистанційне навчання триватиме до 18 лютого, після цього буде прийнято рішення стосовно його продовження. Дитячі садочки працюють у звичайному режимі.

Єдиним надійним засобом полегшити перебіг хвороби або й уникнути її залишається вакцинація. Відзначаємо збільшення охочих пройти щеплення, протягом минулого тижня в Олександрійській громаді вакцинувалося 854 людини. Це на 174 більше, ніж попереднього тижня.

Однак якщо хвороба все ж «дістала», від неї рятують медики, які вже втомилися чекати обіцяного урядом підвищення рівня заробітної плати, що накладається на збої у фінансуванні медичних послуг з боку НСЗУ.

10 лютого це питання підняв під час засідання виконкому міський голова Сергій Кузьменко, він нагадав, що підвищення зарплат медикам має відбуватися згідно видатків з держбюджету на поточний рік, крім того, триває процедура укладання контрактів з НСЗУ, але не всі установи це зробили, через що є збої по зарплаті в деяких установах: «Усі зацікавлені в тому, щоб наші медичні працівники отримували хорошу заробітну плату. Залишилося перерахувати на лікарні кошти Національної служби здоров’я. Багато хто з лікарів і медичних сестер в Олександрії таку заробітну плату вже отримали. Враховуючи те, що лікарні мали певний фінансовий запас, який був на початок року, ми ним скористалися й усі кошти перерахували. Того, чого не вистачає, ми очікуємо з Національної служби здоров’я».

Окрім допомоги з боку міського бюджету, Центральна міська лікарня отримала благодійної допомоги на суму 100 тис. грн завдяки тісній співпраці міської влади та громадської організації «Шлях до життя». Мова йде про експрес-тести на виявлення ВІЛ. Але не всі вкладають у медицину. Так, прокуратура перевіряє наявність обладнання на 667 тисяч гривень, яке нібито було поставлене підрядною організацією при реконструкції лікарні.

Оскільки в середині лютого відбувається символічна зустріч зими з весною, це знайшло своє практичне відображення й у протоколі засідання виконавчого комітету від 10 лютого. Одним з рішень члени виконавчого комітету погодили підприємцям з 4 по 10 березня торгівлю живими квітами до весняних свят.

Так склалося, що на переломі сезонів Україна відзначає й справді переломну дату в історії колишнього СРСР. 15 лютого Олександрія покладанням квітів до пам’ятного знаку відзначила дату виводу радянських військ з території Афганістану. Бойовий шлях у Афганістані пройшли 668 солдат, мобілізованих з Олександрії та Олександрійського району, та 547 військовослужбовців 51-го окремого гвардійського авіаційного полку. 26 наших земляків загинули в Афгані…

Весна відчувається й у наближенні футбольного сезону, до якого команда української Прем’єр-ліги «Олександрія» готується в Туреччині. На цих зборах вона в товариських матчах перемогла австрійський «Копфенберг» з рахунком 2:1 і зіграла внічию три гри – з данським «Раннерсом», «Тоболом» і «Торпедо» з Грузії. У цих іграх зуміли «засвітитися» новачки – В. Калітвінцев та Д. Костишин.

На минулому тижні зірково було й у театральному житті міста, яке відвідала народна артистка України Ольга Сумська (на фото разом з директором театру Юрієм Біланюком). Вона побувала в оновленому театрі й висловила не лише захоплення, але й палке бажання зіграти на цій легендарній сцені.