Обстріляли, найімовірніше, «Іскандерами»

10:54
602
views

28 липня, в День Української Державності, Кропивницький зазнав ракетної атаки. Є жертви й руйнування.

Бабахнуло через кілька хвилин після того, як у смартфоні завила сирена, сповіщаючи про небезпеку з повітря. І одразу ж після вибуху – ще один. Годинник показував 12 годину 22 хвилини. Вибухи почуло все місто, а дехто стверджує, що бачив ракети ще в польоті. Залунали автомобільні сирени – на місце НП помчали машини екстреної медичної і рятувальної служб. Поліцейські перекрили деякі дороги в тому напрямку. Народ перелякався. Особливо хвилювалися ті, чиї рідні мешкають у мікрорайоні, над яким виднілися два стовпи диму. Усі кинулися телефонувати одне одному, від перевантаження мобільний зв’язок погіршився. Ще свіжа в пам’яті кропивничан була субота, 23 липня, коли росіяни обстріляли місто й прилеглий район 13 ракетами, унаслідок чого загинуло троє людей і дев’ятнадцятьох поранено.

Через кілька годин після вибухів начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович розповів про трагедію: дві ракети влучили в ангари льотної академії, 5 людей загинуло, 26 поранено, розбито три цивільних літаки. Наступного дня Райкович оновив інформацію про поранених: «Із госпіталізованих один залишається в дуже тяжкому стані, 9 – в тяжкому, решта – середній ступінь тяжкості». 30 липня обласна військова адміністрація дещо заспокоїла: «Лікарі констатують стабілізацію стану поранених. Наразі їхнім життям нічого не загрожує».

Вибухи були такої сили, що повилітали шибки у розташованих неподалік житловій п’ятиповерхівці, автостанції, Будинку художника.

– Сказати, що було страшно, – нічого не сказати, – так передав свої відчуття Єгор Огневий, який, коли вибухнуло, перебував у Будинку художника на другому поверсі – займався з учнем.

– Сиділи біля вікна. Раптом – свист. Через три секунди – бабах! Голосно дуже! І все затрусилося. Поряд собака був, він завмер як вкопаний. Ми – бігом вниз…

За словами Єгора, вони, дотримуючись «правила двох стін», трохи постояли в коридорі, а потім повтікали якнайдалі.

– Ще пощастило, що вікно було відчинене, – зауважив Єгор, маючи на увазі властивість зачинених вікон розлітатися від вибухів на осколки.

Голова обласної організації Спілки художників України Андрій Хворост розповів, що приїхав сюди невдовзі після вибухів і виявив, що із 16 вікон цілі – лише два. До речі, Будинок художника постраждав і удосвіта 23 липня – вилетіли шибки з вікна.

Великих надій на швидку заміну вікон Андрій Хворост не має, хоча й поінформував владу про шкоду, заподіяну громадській організації.

– Поки що будемо закривати плівкою і фанерою, – сказав.

Кропивницькі комунальники, виконуючи розпорядження заступника міського голови Олександра Мосіна, зайнялися житловою п’ятиповерхівкою, яка теж постраждала від ракетного удару (на сходових майданчиках і в десятьох квартирах повилітали вікна, стінами пішли тріщини). Силами ЖЕО демонтовано пошкоджені конструкції, віконні отвори закрито плівкою. Відновлювальні роботи ведуться і в двох закладах освіти, теж постраждалих від ракетного обстрілу.

Тим часом військові з’ясували, якими саме ракетами, найімовірніше, обстріляно Кропивницький. Ця інформація проливає світло на те, чому вибухи сталися майже одночасно з початком повітряної тривоги.

«За нашими даними, у Кропивницькому було застосовано ракети типу “Іскандер” – “Іскандер-К”, які є крилатими ракетами. Вони летять на надзвичайно низькій відстані від землі, що дуже ускладнює їх виявлення», – пояснив «Суспільному» речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Іскандер» – сімейство балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів класу «земля – земля», розроблених у РФ. Вперше представлені 1999 року. Дальність ураження – не менше 500 кілометрів. Стартова маса ракети – 3,8 тонни, маса бойової частини – 480 кілограмів, довжина – 7,2 метра, діаметр – 920 міліметрів, інтервал між запусками для пускової установки з двома ракетами – хвилина, швидкість ракети – 2100 метрів за секунду.

За словами Юрія Ігната, ракети запустили з тимчасово окупованої території, недалеко від Кропивницького. Через це, імовірно, їх запізно й виявлено.

А вранці 29 липня сили протиповітряної оборони збили російську крилату ракету над Миронівкою Світловодської територіальної громади. Уламки розлетілися селом.