«Безпечне майбутнє»: на користь дітям

11:05
597
views

Протягом двох років на Кіровоградщині працює благодійна організація «Благодійний фонд “Безпечне майбутнє”». За досить короткий термін було реалізовано безліч проєктів, масштаби яких вражають. Співпрацюють з ЮНІСЕФ, з місцевим бізнесом, і це партнерство спрямоване на підтримку, захист дітей та допомогу сім’ям, в яких вони виховуються.

Очолює фонд Ірина Саєнко, більш відома як президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати. Пригадала, як створювався фонд: «Все почалося з того, що в нашому місті з’явився офіс ЮНІСЕФ. Щойно розпочалася велика війна, йшла гуманітарна допомога, яку треба було розповсюджувати. Ми з колективом Палати долучилися до цієї місії, стали добровільними помічниками. А згодом – партнерами, для чого нами було створено благодійний фонд».

Аби частково нівелювати наслідки війни для сімей з дітьми, ЮНІСЕФ на Кіровоградщині було запущено проєкт, мета якого – гуманітарне реагування на потреби внутрішньо переміщених та місцевих родин з дітьми, які постраждали від війни, підтримка ментального здоров’я дітей та їхніх батьків, покращення якості соціальних та медичних послуг, системи водопостачання.

«Безпечне майбутнє» фонтанує ідеями та проєктами. Після прискіпливого вивчення пропозицій фонду ЮНІСЕФ приймає рішення, чи підтримувати. Як правило, підтримують, адже активності, які пропонуються фондом, відповідають головній меті – захисту дітей, забезпеченню для них безпечного майбутнього.

Промоніторили ситуацію у всій області, об’їхали всі 49 громад, за результатами чого створили 25 батьківських клубів, 15 просторів, дружніх до дітей. Простори вирішили розташувати в бібліотеках – зручно та корисно. Там можна пограти, поспілкуватися один з одним, з психологом, позайматися арт-терапією та навіть з логопедом. Найвідвідуваніший простір – в обласній бібліотеці Чижевського.

Особливу увагу фонд звертає на родини, які опинилися в складних життєвих обставинах. Соціальні служби, що їх супроводжують, забезпечили новою комп’ютерною технікою, провели низку тренінгів задля підвищення професійних компетенцій та налагодження міжвідомчої взаємодії. А ще працівникам територіальних центрів соціального обслуговування Кропивницької, Олександрійської, Новоукраїнської та Тишківської громад було передано сучасні електроскутери.

Значну увагу приділили створенню альтернативних форм виховання, навчанню діючих та майбутніх прийомних батьків та вихователів.

В обласному центрі, а також в Бобринці, Ровному та Новоукраїнці організували роботу центрів денного перебування дітей. Батьки можуть залишити дитину під наглядом спеціалістів, поки вирішують свої нагальні питання. Треба розуміти, що «Безпечне майбутнє» не просто відкриває той чи інший центр або простір, здійснюючи підбір фахівців, фонд забезпечує всім необхідним – від питної води і канцтоварів до обладнання і меблів. Далі – просто працювати в належних умовах на користь дітям.

Так, головне – дитина. І все та всі, з нею пов’язані. Фонд, здається, вивчив та врахував все, що може завадити дитині достойно жити та розвиватися, а також має шляхи вирішення всіх проблем.

Важливість ментального здоров’я зараз у всіх на слуху. Попередження насильства в родинах не менш важливе. Так фондом було підтримано 13 мобільних бригад з протидії насиллю, які реагують на виклики і ведуть профілактичну роботу. Тренінги для фахівців, планшети, аптечки фінансував фонд.

Ви щось чули про «зелені кімнати»? Такі простори облаштовують в управліннях поліції таким чином, щоб допит або опитування дітей відбувалось в неформальній інтерактивній формі. До «Безпечного майбутнього» звернулися з обласного управління поліції з проханням допомогти. Звісно, відгукнулися. Купили меблі, техніку, книжки та ігри, іграшки.

Допомогли й лікарям з віддалених громад. В обласній дитячій лікарні було створено кол-центр, куди можуть звернутися медики з районів, коли потрібна консультація або рекомендація щодо стану здоров’я дитини.

Було запроваджено патронаж новонароджених. Він не став новою ідеєю для охорони здоров’я, був осучаснений та вдосконалений. За підтримки ЮНІСЕФ впроваджено новітні методичні підходи до відвідування дітей перших років життя з використанням розробок медичного, психологічного та соціального напрямку. Нещодавно ЗМІ повідомляли про гібридні автомобілі, придбані для медиків в громадах з метою реалізації універсально-прогресивної моделі патронажу. Це стало реальним завдяки спільній діяльності фонду «Безпечне майбутнє» та ЮНІСЕФ.

Про фонд «Безпечне майбутнє», про реалізовані проєкти можна розповідати безкінечно. І це всього два роки роботи! Здається, що найцікавіше, найкорисніше, наймасштабніше – попереду. Там такі плани! Ірина Саєнко поділилася запланованим. Це, наприклад, відомчі дитячі садочки. Такі колись були. Уявляєте, як зручно мамам, що працюють на підприємстві, віддати зранку дитину під нагляд в такий садочок і не хвилюватися за неї до кінця робочого дня!

І про воду, її якість, тут говорять постійно. Не тільки говорять, а й шукають шляхи вирішення проблеми. Немає сумніву, що знайдуть, що їм все вдасться. До цього все вдавалося.