На Кіровоградщині в АТОшника вимагають повернути соцдопомогу на дітей

11:37
1506
views

Учасника бойових дій в зоні АТО світловодця Олександра Федоруса мало не позбавили батьківських прав, а тепер вимагають повернути соціальну допомогу, отриману на дітей.

Про це йдеться у статті в тижневику «УЦ».

За словами самого бійця, все почалося після того, як його цивільна дружина і мати трьох його доньок Майя Малюта померла через онкологічне захворювання. Він якраз повернувся з зони бойових дій, де в лавах 93 окремої механізованої бригади ЗСУ відслужив рік. Про свою хворобу жінка йому нічого не говорила, страшну новину він дізнався буквально за кілька днів до її смерті. А потім почалася боротьба за дітей.

«У Майї є родичі – сестри, які після її смерті раптом виявили бажання взяти опіку над дівчатками, – розповів Олександр. – Але в реальності було інше – одну дитину я забрав у чиїхось кумів, а іншу – з інтернату. Старша донька залишилася під опікою родичів».

Родичі матері дівчаток звернулися до суду з вимогою позбавити Олександра батьківських прав. Поки тривав розгляд обставин справи, вони дошкуляли сім’ю, регулярно звертаючись у соцслужби і навіть пишучи заяви в поліцію. Поліція кілька разів проводила в будинку обшуки – шукали то зброю, то наркотики, – але нічого не знаходили. Перевірки соцслужб закінчувалися складанням позитивних звітів про умови проживання дітей. Проте на першому засіданні суду в листопаді минулого року було прийнято рішення передати дівчаток під опіку родичів матері.

Олександр звернувся до своїх бойових побратимів з «Легіону свободи», до справи підключилися «свободівці» й депутати Світловодської міськради Олександр Молчанов і Руслан Степура. Крім них, допомогти батькові відновити свої права взялися активісти з громадської організації «Українська правозахисна агенція». Дійшло до того, що в кінці 2016 року справу винесли на розгляд сесії Світловодської міськради, яка більшістю голосів стала на бік учасника АТО і зажадала провести повторне судове засідання.

На другому суді, що відбувся в грудні 2016 року, за Олександром визнали право виховувати власних дітей.

Але тепер представники міського управління праці та соціального захисту вимагають від Федоруса повернути гроші, що виплачувалися протягом кількох місяців як допомога з малозабезпеченості. При цьому аргументів не наводять.

Справою Олександра наразі займається «Українська правозахисна агенція».