На Кіровоградщині визначили пляжі, де можна купатися

17:45
1976
views
Фото: Panoramio

У травні 2017 року досліджувалась річкова вода в межах розташування традиційних місць відпочинку населення на воді.

Про це «УЦ» повідомили в обласному лабораторному центрі.

Всього дослідили 10 проб води за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідає гігієнічним вимогам 3 (30%); за мікробіологічними показниками – 31 проба, з них не відповідає гігієнічним вимогам 3 (9,7%).

Кропивницький:

– на Новомиколаївському пляжі (Інгул) вода за санітарно-мікробіологічними, санітарно-хімічними, паразитологічними та токсикологічними показниками відповідає гігієнічним нормативам;

– на Ковалівському пляжі (Інгул) вода за санітарно-мікробіологічними, паразитологічними та токсикологічними показниками відповідає нормативній документації. За санітарно-хімічними показниками виявлено перевищення по вмісту заліза – 0,36 мг/дм. куб. при нормі 0,3 мг/дм. куб.;

– на пляжі «Міський сад» (Сугоклея) вода за санітарно-мікробіологічними, паразитологічними та токсикологічними показниками відповідає нормативній документації; за санітарно-хімічними показниками – перевищення по вмісту заліза – 0,43 мг/дм. куб. при нормі 0,3 мг/дм. куб., рН 8,69 од. при нормі 6,5 – 8,5 од.

З пляжів також відібрали та дослідили проби ґрунту, які відповідають санітарним нормативам.

Кіровоградський район:

– Обознівське водосховище: річкова вода за санітарно-мікробіологічними, паразитологічними та токсикологічними показниками відповідає нормативній документації. За санітарно-хімічними показниками виявлено перевищення по вмісту заліза – 0,37 мг/дм. куб. при нормі 0,3 мг/дм. куб.

В Олександрії з Інгульця та Березівки в межах розташування місць масового відпочинку на воді відібрали й дослідили чотири проби води за санітарно-хімічними показниками – без відхилень та 11 проб за мікробіологічними показниками, з яких дві не відповідали гігієнічним  нормативам:

– проба води з Березівки в межах місця масового відпочинку та купання (район восьмої школи) не відповідає вимогам нормативу за мікробіологічними показниками (індекс ЛПКП дорівнює 15000 при нормативному значенні 5000);

– проба води з Інгульця в межах місця масового відпочинку та купання (район села Звенигородка) не відповідає вимогам нормативу за мікробіологічними показниками (індекс ЛПКП дорівнює 11000 (при нормативному значенні 5000).

В Олександрійському районі з  пляжу села Войнівка та місця відпочинку в районі Войнівського водосховища  дослідили п’ять проб води за мікробіологічними показниками та дві проби за санітарно-хімічними показниками, відхилень немає.

У Петрівському районі з пляжу на Інгульці дослідили одну пробу за мікробіологічними показниками, яка відповідає санітарним нормативам.

В Онуфріївському районі всі місця масового відпочинку та купання (ставок) в Онуфріївці та смт. Павлиш відповідають санітарним нормативам.

Світловодськ:

– світловодський міський пляж на Дніпрі: дослідили одну пробу за мікробіологічними показниками, яка відповідає санітарним нормативам;

– одна проба води з пляжу «Власівський» не відповідає вимогам нормативу за мікробіологічними показниками (індекс ЛПКП дорівнює 7500 при нормативному значенні 5000).