Керівник поліції Кіровоградщини заявив, що в Бережинці поліція діяла у межах своїх повноважень

15:09
3708
views

Жодна з недержавних охоронних структур не має повноважень здійснювати правоохоронні функції.

Про це начальник поліції Кіровоградської області Сергій Кондрашенко заявив, коментуючи ситуацію, що сталася вчора, 27 червня, навколо спірного майна агропідприємства у селі Бережинка, повідомили «УЦ» у секторі комунікації ГУ Національної поліції в області.

Сергій Кондрашенко повідомив, що стосовно ситуації навколо сільгосппідприємства в Бережинці вчора, 27 червня, до поліції надійшло звернення від приватного підприємства. Заявник є другою стороною в майновому конфлікті щодо права власності на товариство. Звернення стосувалося безпідставного перебування на території групи невідомих осіб.

На місце пригоди виїхали працівники поліції.

Як з’ясувалося, на місці дійсно знаходилися люди в камуфляжах та зі спецзасобами. За їхніми словами, вони здійснювали охорону порядку.

Сергій Кондрашенко зазначив, що, відповідно до закону, правоохоронні функції не мають права здійснювати громадські формування, охоронні фірми та інші особи, які перебували на території сільгосппідприємства безпідставно.

Цим людям працівники поліції запропонували залишити територію підприємства, а після категоричної відмови – громадян доправили до відділку поліції, де ідентифікували особи та перевірили на наявність травматичної й холодної зброї у межах відкритого кримінального провадження.

За словами начальника обласної поліції, з метою недопущення правопорушень працівники поліції, згідно з законодавством, в окремих випадках застосовували спецзасоби. Якщо ж у ході перевірки буде встановлено, що хтось із поліцейських допустив перевищення службових повноважень, їхнім діям «нададуть правову оцінку».

«Ми наголошуємо на тому, що працівники поліції, відповідно до своїх повноважень, жодним чином не втручаються у майновий спір між двома власниками. Всі ці питання повинні вирішуватися виключно у судовому порядку. На протиправні дії з боку прихильників обох сторін конфлікту поліцейські готові реагувати жорстко і в рамках закону», – наголосив Сергій Кондрашенко.

Він також нагадав, що раніше правоохоронці затримали на території цього району групу з 31 особи за підозрою у рейдерстві.

«Настільки ж принциповою є позиція щодо перебування і «групи підтримки» від іншої сторони конфлікту. Тож ще раз закликаємо сторони не вдаватися до силових протистоянь, не провокувати громаду, а дочекатися вирішення майнового спору як того вимагає закон – виключно у судовому порядку», – наголосив Сергій Кондрашенко.

Зараз публічну безпеку і порядок на території населеного пункту охороняють працівники поліції і військовослужбовці Нацгвардії України.

Крім того, начальник поліції Кіровоградщини прибуде до Бережинки для роз’яснення позиції щодо ролі поліції у врегулюванні цього інциденту.

Нагадаємо, близько 16:00 23 травня у Бережинці стріляли у місцевих жителів та знімальну групу «День за днем» каналу «Кіровоград».

Події відбувалися навколо фермерського господарства «Нива-2010», яким нібито незаконно заволоділа фірма з Дніпра. Близько 200 людей, земля яких знаходиться в оренді господарства, стали на бік засновника підприємства Миколи Трибіненка. Громада взялась сама виганяти самопроголошених власників, які зачинились у конторі й не хотіли виходити до людей.

У ніч на 23 травня у центрі Кропивницького затримали три авто з 13 озброєними жителями Київської області. За даними джерела «УЦ», вони їхали на «розбірки» в Бережинку.

13 червня представники «нового власника» знову спробували зайти на територію «Ниви 2010», однак їм це не вдалося.

26 червня до Бережинки прибули три мікровавтобуси з озброєними молодиками. Поліція затримала 31 з них.

Голова ОДА Сергій Кузьменко закликав учасників конфлікту вирішувати проблему в правовому полі.