В Онуфріївському районі молоко приводять до євростандартів

16:19
2103
views

У СТОВ «Родіна», що в селі Камбурліївка Онуфріївського району, не тільки зберегли тваринництво, а й мають намір його розвивати.

Про це у «Голосі тижня» пише Руслана Сорока.

У господарстві утримують і велику рогату худобу, і свиней. Не в таких масштабах, як це було в радянські часи, але все ж таки тваринництво не збиткове, крім того, цілий рік дає робочі місця.

Нині триває робота, щоб вивести напрямок молочного тваринництва на новий рівень. Головна мета – отримувати молоко високої якості, яке б відповідало вимогам екстра-класу, було конкурентоспроможною продукцією на ринку та приносило більший дохід господарству.

«Щоб досягти високої якості, нам обов’язково потрібне переоснащення ферми», – переконаний керівник підприємства Микола Зубков. Перший крок до цього вже зроблено. Днями в одному з двох корпусів запустили сучасний молокопровід.

Як розповіла завідувач фермою Людмила Овчаренко, завдяки цій установці молоко позбавляється контакту з навколишнім середовищем від моменту доїння до завантаження в молоковоз. Від корів з доїльних установок тече трубопроводом у танк-охолоджувач. Тут сировина охолоджується до 4 – 5 градусів і перевантажується в молоковози. Тож мінімізується небажаний вплив на нього зовнішніх чинників.

Монтували молокопровід спеціалісти одного з підрозділів підприємства «Полтавазооветпромпостач», дилера білоруського ВАТ «Гомельагрокомплект» в Україні – підприємство поставило основне обладнання, частину придбали в інших виробників. Бригада не лише змонтувала молокопровід у короткий термін. Фахівці також провели для доярок короткий курс навчання з роботи на новому обладнанні та інструктаж для слюсарів, як його обслуговуватимуть.

«І нам, і тваринам потрібен певний час, щоб звикнути до нового обладнання, – зауважує доярка Наталія Агафонова. – Та, думаю, це обладнання ми освоїмо швидко».

За модернізованою технологією доїтимуть поки що дві групи, в кожній з яких поголів’я доведуть до 50 голів.

В обох тваринницьких приміщеннях, де утримується дійне стадо та телята, зробили ремонт. У одному днями навіть встановили металопластикові вікна.

На черзі – встановлення молокопроводу ще в одному тваринницькому корпусі.