50 відтінків зеленого

14:30
1202
views

Тріумфально закінчився похід за мандатами народних депутатів представників пропрезидентської партії «Слуга народу» на дострокових виборах 2019-го року на Кіровоградщині. Переважну більшість неофітів ще вчора, та й сьогодні, не знає ніхто, а завтра вони будуть вирішувати долю країни. Фахівцям ще довго доведеться пояснювати феномен соціальної одностайності, коли мільйони людей, керуючись невідомо яким сигналом чи командою, голосують практично однаково по всій країні. Утім, можуть і не пояснити, як до цих пір учені не знають, яким чином тисячні зграї птахів чи мільйонні косяки риб одночасно змінюють напрямок руху.

Не стала винятком і наша область, де по багатомандатному округу «в одні ворота» перемогли «слуги», а у п’яти одномандатних лише один виняток – в окрузі № 102 переміг діючий депутат Олесь Довгий.

У цілому вибори до Верховної Ради в нашій області пройшли без особливих пригод, і, якби не активність громадських організацій, ми не знали б і про той дріб’язок порушень, який мав місце. Судячи з усього, активісти, маються на увазі «Опора» і представники руху «Чесно», розпочали свою боротьбу в намаганні віднайти більше порушень, ніж конкуренти. Така нездорова активність може позначитися й на чистоті експерименту, тобто чесності та прозорості. Маємо навіть сумний прецедент, коли представники «Опори» на 99-му окрузі в м. Кропивницькому, на спецдільницях (СІЗО та виправна колонія), фактично змусили видати бюлетені для голосування по одномандатному виборчому округу людям, яким право голосу в таких випадках наче й непередбачено.

Із приводу правомірності такого втручання у виборчий процес на одній із прес-конференцій виникла навіть дискусія між активістами, але цікавіше інше.

Представник «Європейської солідарності» Віталій Юрах відзначив, що саме на цій дільниці було зафіксовано аномальний результат, коли діючий депутат Олександр Горбунов отримав більше 82% голосів «За». Очевидно, це буде слабкою втіхою для людини, яка закликала «рухатися далі», але програла. Цікаво, що саме на цих дільницях мав місце й найсерйозніший технічний збій – відключення світла через пожежу на підстанції. Чи пов’язане це з бажанням перемогти за будь-яку ціну, допоки невідомо.

Переможець по 99-му округу та за сумісництвом голова обласного штабу «СН» Олександр Дануца на наступний після голосування день заявив: «Ніч була безсонною, але переможною, команда президента впевнено перемагає в чотирьох із п’яти виборчих округів Кіровоградщини. Ми працювали над результатом, збиваючи спроби можливих фальсифікацій, так званих каруселей, попереджаючи про кримінальну відповідальність. Але в СІЗО чомусь зникло світло, і там свій переможець, потрібно розбиратись, у тому числі й у причинах нашої невдачі по
102-му округу»
.

Разом із тим потрібно й подякувати представникам громадських організацій за інформаційне наповнення виборчого процесу. Одним із найгарячіших округів став «сотий», бобринецький, звідки в переддень голосування надходило найбільше скандальної інформації, яка пізніше не знаходила підтвердження. У день виборів з’явилося повідомлення про те, ніби військові показують свої бюлетені командирам, і це було б найсерйознішим порушенням, але ситуація розвитку не отримала. Дивно, але спостерігачі практично пропустили повз увагу зафіксоване журналістами порушення норм голосування в Олександрії, де жінка заявила, що вже не перший рік бачить у списках виборців «мертві душі». Найдивніше те, що на це ніяк не реагують ні виборчі комісії, ні представники Державного реєстру виборців. Можливо, ситуація покращиться після проведення найближчим часом перепису населення, оскільки в списках виборців п’яту частину складають «мертві душі» – про що заявив заступник керівника обласного штабу «СН» Ігор Волков, і тоді Україна вийде з зони турбулентності, а вибори нарешті будуть відбуватися в спокійній обстановці.

Але вже зараз можна сказати, що на даному етапі вибори й трішечки не нагадують знаменитий «сотий округ», коли він дислокувався в Кіровограді. Навіть зафіксовані порушення більш схожі на курйози чи спробу спостерігачів знайти неіснуючу кішку на виборчих дільницях. Десь зафіксували спробу отримати бюлетень по закордонному паспорту чи водійському посвідченню, а в одному селі, де всі члени дільничих комісій і виборці являються близькими родичами, аж 12 чоловік отримали бюлетені без пред’явлення паспорта. Ще десь спостерігача не хотіли пускати до опечатаного сейфа, а в госпіталі виявили агітаційні матеріали в… лікарняних палатах, що взагалі виходить за межі контролю виборчого процесу.

Було відзначено й позбавлення можливості для голосування мешканців одного з сіл Високобайрацької сільської ради, яким було нічим дістатися до ДВК, яка знаходилась аж за 4 кілометри. Заява з розряду курйозів, як і знаменита каструля в якості сейфу в селі Подорожньому, оскільки для бажаючих голосувати не перешкода ні відстань, ні вік. На тлі низької явки взагалі потрібно відзначити високу активність людей поважного віку. Наприклад, на дільницю в Олександрії, розташовану в колишній СШ № 13, сам прийшов проголосувати колишній учитель, 96-річний Ілля Шевченко. І хто сказав, що українці розчарувалися? Просто вони втомилися чекати на результати.

Переможцями ж на кіровоградських округах стали: № 99 (м. Кропивницький) – Олександр Дануца (СН), за яким розташувалися чинний народний депутат Олександр Горбунов і Анатолій Ларін. Округ № 100 (Бобринець) «взяв» Ігор Мурдій (СН), який випередив нардепа Станіслава Березкіна та фермера Юрія Крутька. У 101-му окрузі (центр – смт Голованівськ) теж переміг представник партії «Слуга народу» Юрій Кузбит, який не залишив шансів нардепу Максиму Полякову. У 103-му, олександрійському окрузі, впевнено переміг Олег Воронько від «СН», який обійшов мера Степана Цапюка й улюбленця футбольних уболівальників Олександра Поворознюка, а також першого заступника голови Кіровоградської ОДА Сергія Коваленка. І лише в окрузі № 102, м. Знам’янка, свій мандат депутата Верховної Ради зберіг Олесь Довгий, який зумів обійти кандидата від «СН» Артема Петрощука.

Сергій Полулях, «УЦ».