А що з інсуліном?

12:03
1313
views

Коронавірус став основною темою всіх новин у засобах масової інформації та соціальних мережах. Але окрім нього є ще чимало не менш важливих питань. Наприклад, забезпеченість інсуліном хворих на цукровий діабет, які, до речі, за даними ВОЗ, відносяться до однієї з найбільш вразливих категорій у період пандемії COVID-19.

Нещодавно 17 пацієнтських організацій з 15 областей України написали листа президенту Володимиру Зеленському, голові парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайлу Радуцькому, міністру охорони здоров’я Іллі Ємцю та представникам регіональних органів місцевої влади про те, що хворим на цукровий діабет не видають інсулін, незважаючи на те, що проблеми із його наявністю в Україні немає. До переліку цих областей потрапила й Кіровоградщина.

Ми поцікавилися в начальника департаменту охорони здоров’я Кіровоградської області Олега Рибальченка, на якому етапі знаходиться вирішення цієї проблеми.

«Кабінет Міністрів розробив проєкт постанови про виділення субвенції на забезпечення хворих препаратами інсуліну. Для нашої області передбачена на це сума в 19 мільйонів гривень. Державна субвенція покриває лише 40% від загальної потреби на інсулін, іншу частину мають дофінансувати органи місцевого самоврядування. З 1 квітня вже почнеться безперешкодна видача інсуліну пацієнтам. У Кіровоградській області хворих на цукровий діабет близько 6 тисяч. Отримати препарати хворі зможуть так, як і раніше, – за електронним рецептом», – пояснив Олег Рибальченко.

Також Олег Миколайович зазначив, що уряд прийняв рішення про першочергове розмитнення ліків, тому проблем із забезпеченням препаратами людей з іншими хронічними захворюваннями немає.

«Єдине питання полягає в тому, що правоохоронні органи мають контролювати зростання цін», – додав Рибальченко.