Олександрія подарункова

15:13
779
views

26 листопада відбулася чергова сесія Олександрійської міської ради, під час якої депутатів ознайомили з роботою електронної системи голосування «Віче». Таким чином, уже з наступної сесії голосування руками або методом переклички залишиться в минулому.

Тим часом депутати, ще в «ручному режимі», збільшили доходи та видатки міського бюджету на 14 мільйонів гривень, спрямувавши кошти на нагальні потреби. Як зазначив міський голова, перед громадою стоїть завдання забезпечити дофінансування капітального ремонту інфекційного відділення в розмірі 6-7 мільйонів гривень, з тим, щоб вже в перші місяці наступного року завершити реконструкцію. 600 тисяч гривень депутати спрямували на придбання медичного спецодягу та витратних матеріалів для роботи з хворими на ковід-19.

У рамках боротьби з цією хворобою 8,8 мільйона гривень було спрямовано на забезпечення киснем районної лікарні та будівництво кисневої станції в міській лікарні. Сергій Кузьменко роз’яснив ситуацію: «Ми розпочали будівництво сучасної кисневої станції, яка включатиме в себе два кріоціліндри, а також розгалужену систему подачі кисню на 195 ліжок одночасно».

Депутати міської ради направили звернення до вищих керівних органів держави, звертаючи увагу на недопустимість згортання бюджетного фінансування медичних програм, що може призвести до скорочення персоналу лікувальних закладів та наростання заборгованості по виплаті заробітних плат. Друге звернення депутатів міської ради до керівництва країни стосувалося недопущення закриття поштового відділення «Укрпошти» у селі Ізмайлівка.

Разом з тим депутати проголосували проєкт рішення про виплату щорічної винагороди працівникам закладів дошкільної освіти в розмірі 100% посадового окладу. Сергій Кузьменко відзначив, що в такому обсязі винагорода для працівників дитсадків виплачується вперше, оскільки раніше вона в середньому складала ледве половину посадового окладу, – непоганий подарунок для нянечок і вихователів, на що пішло 2 мільйони гривень.

На минулому тижні Сергій Кузьменко прокоментував кілька важливих позицій, зокрема, про встановлення та модернізацію світлофорів біля фабрики діаграмних паперів та на двох важливих перехрестях у самому місті. Окрім того, очільник міста розповів про причини вимкнення вуличного освітлення в нічний час, що пов’язано з непередбаченим у бюджеті підвищенням вартості електроенергії майже вдвічі, але ситуацію буде врегульовано за допомогою корекції бюджету вже на найближчій сесії. До речі, зима вже встигла перевірити комунальників на готовність до прибирання снігу, який прикрасив Олександрію на минулому тижні. Перший сніг побороли за допомогою 4 одиниць спецтехніки на найбільш актуальних ділянках. Взимку додаткової допомоги потребують і окремі категорії громадян – безхатьки або малозабезпечені люди пенсійного віку. У міському терцентрі розпочато прийом від населення одягу, засобів гігієни та продуктів харчування. У той же час у місті проводиться активна робота по соціалізації дітей з особливими потребами, для чого в бібліотеці ім. Гагаріна пройшов фестиваль «Повір у себе».

Бібліотеки міста, а також громадськість, представники влади й духовенство активно включилися в відзначення чергових роковин Голодомору 1933 року, під час якого на території нинішньої громади померло кілька тисяч осіб. Пам’ять про тих, хто давно пішов, є ознакою цивілізованості суспільства. В Олександрії завдяки міжнародній благодійній організації нарешті взялися за впорядкування території так званого старого єврейського кладовища, яке розташоване по дорозі на Войнівку. Навколо занедбаної території кладовища, яке вже існувало в 1872 році, недавно було поставлено огорожу, що унеможливить подальше руйнування пам’ятників та ймовірну «прихватизацію» земельної ділянки.

Для підвищення рівня правопорядку в Головківському та Ізмайлівському старостинських округах Олександрійської громади днями відкрили поліцейську станцію, яка розташована в Головківці. У заходах взяли участь керівництво міста та ГУ поліції в області, а новий «шериф», або поліцейський офіцер громади, буде опікуватися правопорядком на досить обширній території за допомогою автомобіля. На придбання авто та облаштування приміщення пішло 700 тисяч гривень. Посилюється шефська підтримка військових частин, які дислокуються на території громади, що засвідчила тематична нарада. Лише цього року з міського бюджету на підтримку «своїх» військових було спрямовано найбільшу за весь час шефства суму – 630 тисяч гривень.

Не залишилися без подарунків і 62 пасічника громади, які отримали 775 тисяч гривень безповоротної державної дотації на організацію солодкого бізнесу.

Як про подарунок можна говорити й про створення в ПК «Світлопільський» фактично першої комунальної студії звукозапису, для якої почало надходити професійне обладнання.