Сергій Шульга: «Про ці порушення знали всі, але закривали очі»

12:48
1232
views

Русская версия

Без належних договорів оренди деякі бізнесмени тривалий час користуються комунальною нерухомістю в середмісті Кропивницького, а посприяло їм у цьому комунальне підприємство з дивною назвою – «Регіональний центр розвитку послуг», засноване обласною радою, яке відає тими приміщеннями. Крім того, КП внесло пів мільйона бюджетних гривень у молочне виробництво, а дивідендів від того – трохи більше, як з козла молока. Про проблеми в діяльності підприємства «Україні-Центр» розповів голова обласної ради Сергій Шульга, який нещодавно відсторонив директорку згаданого КП Ірину Маковей від виконання службових обов’язків.

За словами Сергія Шульги, запитання до Ірини Маковей виникли на початку його роботи на посаді голови облради, коли дізнався, що КП «Регіональний центр розвитку послуг» дуже оригінально розпорядилося рядом комунальних приміщень – замість договорів оренди уклало з рестораторами договори про спільну діяльність.

– Якщо це спільна діяльність, то в штаті нашого комунального підприємства мали бути б кухарі й офіціанти, а насправді нічого такого немає, тобто це – прихована оренда, – вважає Сергій Шульга. – Договори про спільну діяльність дали змогу бізнесменам ухилятися від справедливої плати за користування комерційною нерухомістю. Інший факт: до мене звернувся керівник молодіжної громадської організації й повідомив, що за ними числиться в оренді на пільгових умовах комунальне приміщення, а насправді там розташовуються інші. Також громадський діяч сказав, що нікого не просив виділяти те приміщення на потреби його організації. Виявилося, там працює бухгалтерія комерційного підприємства. Ми викликали туди поліцію, яка й задокументувала цей факт.

Та це ще не все. Років із десять тому обласна рада виділила з бюджету понад пів мільйона гривень для створення фермерського господарства «Іванковецький світанок» у Знам’янському районі. КП «Регіональний центр розвитку послуг» внесло ці кошти в статутний фонд ФГ. Передбачалося, що ФГ придбає молокопереробне обладнання, розвиватиметься, ділитиметься прибутками з комунальним підприємством. За десять років КП отримало від нього всього-навсього 17 тисяч гривень. І КП не вжило заходів для того, щоб повернути вкладені кошти.

Контрольно-ревізійний відділ обласної ради провів аудит фінансово-господарської діяльності комунального підприємства, який показав: унаслідок неналежного виконання посадовцями КП службових обов’язків, воно втратило більше чотирьох мільйонів гривень. Про порушення повідомлено поліцію, яка відкрила кримінальне провадження. Слідство триває. Постійна комісія облради з питань власності доручала керівниці КП усунути порушення, Ірина Маковей цього не зробила. Я оголосив їй догану.

А минулого тижня на підставі листа з прокуратури підписав розпорядження про відсторонення Ірини Маковей від виконання посадових обов’язків і проведення службового розслідування. Хочемо з’ясувати причини, які призвели до заподіяння значної матеріальної шкоди підприємству. До речі, в ході останньої сесії обласної ради депутати мали намір порушити питання про реорганізацію «Регіонального центру розвитку послуг», оскільки в нас є ще й «Комунальне підприємство з управління будинками Кіровоградської обласної ради», однак його в пакеті з іншими питаннями відкликала ОДА. Навіщо нам два КП з однаковими функціями? Ми ж проводимо оптимізацію штатів…

Дивними, на думку Сергія Шульги, є й обставини, за яких продовжено термін конт­ракту з Іриною Маковей:

– Термін контракту мав закінчитися у квітні 2020 року. Напередодні, у січні того ж року, Ірина Маковей звернулася до тодішнього голови ради з проханням продовжити конт­ракт. Того ж місяця постійна комісія ради з питань власності погодила рішення про продовження контракту з Маковей. Остаточне рішення мали ухвалити депутати на сесії. Але тодішній голова продовжив контракт без згоди депутатів, пославшись на міжсесійний період. Дійсно, положення, згідно з яким призначаються керівники комунальних підприємств обласної ради, дає голові право продовжувати контракти без згоди ради в міжсесійні періоди. Однак у березні того року проводилася сесія облради, і на ній можна було б розглянути питання про продовження контракту з Маковей.

– Про ці порушення знали всі, але закривали очі, – Сергій Шульга знову згадав про неподобства, виявлені в діяльності КП «Регіональний центр розвитку послуг». – Винних шукають правоохоронці, а облрада має подбати про ефективне використання комунального майна. Подивіться на будинки в центрі Кропивницького, які перебувають на балансі облради! Фасади – в аварійному стані! Є куди витрачати гроші від оренди цієї нерухомості…

Віктор Іваненко, «УЦ».