Не минуло й п’яти років…

14:31
1301
views

У січні 2017-го в Кропивницькому про це тільки й говорили. Вперше в історії за хабар затримано не якогось власника ятки, а самого заступника прокурора області! Нечувано. Було це за часів, коли генеральним прокурором був Луценко. «Чистимо ГПУ від зрадників», – прокоментував тоді цю подію Юрій Віталійович.

Суть справи така. Заступника прокурора Кіровоградської області Олексія Варакіна затримали під час передачі хабара в розмірі 1000 доларів військовому прокурору Кіровоградського гарнізону Південного регіону України. Щоби той не оскаржував рішення Господарського суду Кіровоградської області, яким відмовили в задоволенні позову військового прокурора Кіровоградського гарнізону про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного у 2010 році між Кіровоградською міською радою та фізичною особою-підприємцем. Тоді, у 2010 році, міська рада якось випадково здала в оренду землю, що належить військовим. Їм це не сподобалось, почали тяжбу.

Як не дивно, Варакіна засудили! Скільки за історію незалежності Кіровоградщини ловили на хабарах і сільських голів, і чиновників райдержадміністрацій, проректорів кількох вузів і ще багато кого, але майже ніхто не сів, більш того, дехто зробив подальшу кар’єру.

А тут 20 січня 2022 року у Вищому антикорупційному суді оголошено вирок, яким колишнього заступника прокурора Кіровоградської області визнано винуватим у пропозиції та наданні неправомірної вигоди в розмірі 1 тис. доларів США службовій особі, яка займає відповідальну посаду.

Олексію Варакіну дали шість років з конфіскацією половини майна. Також його позбавлено класного чину старший радник юстиції, а також права обіймати певні посади строком на 3 роки.

Поки не минув строк апеляції (30 днів), Варакіну призначено не відлучатися з місця проживання без дозволу суду; повідомляти суд про зміну свого місця проживання; здати закордонні паспорти й носити електронний браслет.

Вже колишній старший радник юстиції Варакін Олексій Владиславович народився 18 березня 1978 року в місті Кіровограді, нині Кропивницький. 2000 року закінчив Одеську національну юридичну академію. До призначення на посаду працював у апараті Генеральної прокуратури України.

За що «прилетіло» саме Варакіну? Хтозна, бо, для прикладу, за рік до його злочину, у січні 2016-го, начальниця підрозділу тієї ж самої обласної прокуратури Світлана Клюкіна була затримана навіть не при дачі, а при отриманні хабара. І розмір більш солідний – 3 тисячі 300 доларів. Генеральним прокурором був ще Давід Сакварелідзе.

І що? А нічого. Чомусь досі не чутно про розгляд цієї справи. Чому? Тому що Варакін значно молодший за Клюкіну, ще не обзавівся такими зв’язками? Чи як у Оруела – «усі тварини рівні, але деякі рівніші»?