Не задекларував «Оку»

14:31
1026
views

Виведено на чисту воду особу, яка, ввівши в оману управління соцзахисту, протягом кількох років незаконно отримувала соціальні виплати і заподіяла державі суттєву шкоду. Мабуть, такими словами опишуть в чиновницькому звіті ситуацію, в якій опинився кропивничанин Михайло Кардаш. А якщо ще й опублікують цю інформацію на офіційному сайті, то кожному, хто її прочитає, захочеться вилаятися: от паразит! Та якщо вислухати самого Кардаша, виникають зовсім інші почуття. Головне ж, у подібному становищі може опинитися багато інших людей, які навіть не припускають: їх теж можна записати в дурисвіти і казнокради.

Мова – про державну допомогу, призначену Кардашеві 2018 року як особі без права на пенсію. Так, він – один з мільйонів тих українців, які, досягнувши 60 років, дізналися, що їхній офіційний стаж – недостатній для призначення пенсії. Михайлові, будівельникові за професією, не вистачало кількох місяців, хоча без роботи не сидів ніколи. Того ж 2018 року в Пенсійному фонді порадили йому звернутися в районне управління соціального захисту населення, щоб там призначили допомогу. Кардаш так і вчинив. Йому призначили щомісячну виплату в розмірі 1497 гривень, потім її трішки збільшували. А нещодавно зателефонували з управління соціального захисту і повідомили: припинять виплачувати допомогу і стягуватимуть кошти, сплачені раніше. Підстава: за ним числиться автомобіль, якого не задекларував, подаючи три роки тому заяву про призначення допомоги.

«Пів машини», – називає Михайло те авто, «Оку» 1999 року випуску. Має на увазі її крихітні розміри й двоциліндровий двигун. Але справа не в цьому. Михайло стверджує, що позбувся авто ще 2008 року.

– Фактично я продав «Оку», а оформили довіреність з правом продажу. Як пояснив покупець, машина – для його сина, який у той час перебував за кордоном. Через його відсутність й було оформлено довіреність, а не договір купівлі-продажу. Покупець пообіцяв мені, що син перереєструє машину на себе, повернувшись в Україну. З того часу я не мав ніякої інформації про неї. Реєстр власників автотранспорту тоді ще був закритий для широкого кола, скористатися ним я не міг, та й був переконаний, що машина вибула з моєї власності. А коли дізнався, що «Ока», як і 14 років тому, числиться як моя власність, негайно звернувся до сервісного центру МВС і зняв її з обліку у зв’язку з непридатністю для використання. Визнаю, управління соцзахисту має формальну підставу вимагати від мене сплачені кошти. І все ж прошу взяти до уваги, що фактичного порушення закону не було. Якби ж три роки тому, приймаючи в мене документи, співробітники управління перевірили мій майновий стан, я відразу виправив би невідповідність!

Становище Михайла Кардаша ускладнене ще й такою обставиною:

– Маю серйозну проблему із зором. Переніс дві операції, перебуваю на обліку в інституті Філатова. Там мені мають зробити ще одну операцію, із заміни кришталиків обох очей. Це коштує 27 000 гривень. Інакше осліпну. Якщо називати речі своїми іменами, моя можливість зберегти і відновити зір нині – в руках районного управління соціального захисту. Тому прошу проявити людяність до мене. Скільки житиму, пам’ятатиму про це.

Тим часом Кардаш пішов по приймальнях партій і депутатів. Просить поклопотати про нього перед чиновниками з райуправління соцзахисту. Поки що без толку.