Розподіл газу: все, про що запитували

14:29
2243
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Навіть на адресу нашої редакції надходять запитання, які стосуються газу та оплати за його розподіл. Що вже казати про оператора  газорозподільної системи, яким є ВАТ «Кіровоградгаз». Ми зібрали запитання, узагальнили, систематизували та звернулися за відповідями до голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» Сергія Гутцула.

– Сергію Івановичу, почнемо з найпоширенішого питання. Воно стосується розподілу газу та розрахунків платежів.

– Спочатку хочу ще раз нагадати, що є сам газ (як товар), і його вартість формує безпосередньо постачальник газу. А є розподіл (доставка) газу – де ціна, або тариф, затверджується для оператора ГРМ регулятором – НКРЕКП. Є приємна новина: з 1 січня 2022 року ціна на розподіл газу для споживачів Кіровоградської області зменшена та становить 1,788 грн за один куб газу (проти 1,92 грн в минулому році). За розподіл газу споживачі сплачують за окремим платежем.

Вартість оплати послуг розподілу природного газу розраховується індивідуально для кожного споживача – визначається величина річної замовленої потужності. За основу береться обсяг газу, спожитий впродовж попереднього «газового року». Це період з 1 жовтня по 30 вересня. Загальний обсяг спожитого газу ділиться на 12 місяців й таким чином визначається місячна частка річної замовленої потужності, яка множиться на тариф, затверджений НКРЕКП.

Зазначу, що кожен споживач самостійно може розрахувати замовлену потужність, якщо збереглися платіжки за «газовий рік».

– А якщо споживання впродовж «газового року» відсутнє або менше визначеної норми?

– Сплачувати все одно прийдеться. Згідно постанови НКРЕКП, річна замовлена потужність об’єкта (квартира, будинок) споживача на розрахунковий календарний рік не може бути меншою визначених норм. Норми наступні: 39 кубометрів для об’єкта, де природний газ використовується тільки для приготування їжі; 126 кубометрів – якщо газ використовується для підігріву води та приготування їжі; 314 кубів – газ використовується комплексно, у тому числі для опалення.

– Але ж у багатьох є лічильники, які показують фактично використаний газ…

– Уявіть наступну ситуацію: людина не проживає в помешканні, не користується газовими приладами, не використовує газ. Раптом, прийшовши туди, відчула специфічний запах. Що вона робить? Телефонує в газову службу. Розподіл газу складається з таких витрат, як цілодобове функціонування аварійної служби, ремонт, утримання, обслуговування газових мереж, підтримка стабільного тиску в мережі.

Можна, так би мовити, законсервувати «газовий рік». Припустимо, батьки купили житло для дітей, які поки що там не живуть. Зрозуміло, що газ не використовують. В такому випадку треба розірвати договір на розподіл та викликати наших спеціалістів, які «відріжуть» газ та від’єднають газові мережі від газорозподільної системи оператора ГРМ.

Споживач з цього моменту ніяких відносин з нашою компанією не буде мати та не буде платити за газ та його розподіл. Але згодом, коли треба буде відновити газопостачання, буде необхідно знову замовляти технічні умови і починати все з початку. А це буде дорожче, ніж платити за встановленими правилами.

– Наступне питання не стосується розподілу газу, але часто лунають скарги на різний колір газу, який горить на плиті. Люди вважають, що туди щось домішують. Дайте відповідь, будь ласка.

– Я також чув ці абсурдні зауваження та звинувачення. Одні стверджують, що в мережу домішують інертний газ. Для виробництва інертного газу треба побудувати серйозне підприємство. Зрозумійте, що воно не буде нелегально працювати на домішки до природного газу. Ще припускають, що газ «розбавляють» повітрям. Відповідально заявляю: маячня! За таких умов утвориться вибухонебезпечна суміш. А одне з наших найважливіших завдань – безпека.

Ще я чув про те, що посуд на плиті раптово став закопчуватися. Шановні, викличте спеціаліста, який відрегулює горіння газу.

– Нерідко виникають проблеми, пов’язані з рахунками за розподіл газу. Їх чи не доносять, чи вони зникають з поштових скриньок, чи переплутуються між сусідами…

– Ми чуємо скарги з цього приводу. Рахунки для оплати послуг розподілу природного газу споживачі отримують поштою. Також можуть самостійно сформувати рахунок, зареєструвавшись в особистому кабінеті на сайті ВАТ «Кіровоградгаз» – gasolina-online.com або звернувшись до відділів обслуговування побутових споживачів нашого підприємства.

Такі відділи працюють в кожному районному центрі (за старим розподілом на райони). У Кропивницькому це – Пашутінська, 16/19.

Ще один момент, на якому акцентую увагу: за послуги розподілу природного газу можна платити одним платежем наперед за квартал, півроку або навіть за рік. Таким чином можна зменшити свої витрати на комісію при оплаті.

– Деякі споживачі скаржаться на те, що їхня оплата за послуги розподілу газу не зарахована «Кіровоградгазом» та надсилається повідомлення про борг.

– В такому випадку також допоможе реєстрація в особистому кабінеті. Там можна звірити нарахування та оплати по особовому рахунку. А можна звернутися в контакт-центр ВАТ «Кіровоградгаз» за багатоканальними телефонами: 0522-30-15-30, 30-51-41 або 050-343-44-55, 067-515-11-99.

А ще ретельно перевіряйте правильність заповнення платіжних документів – зокрема, реквізитів. Запевняю: ми працюємо згідно законів та нормативних актів. Наша діяльність сконцентрована на порозумінні зі споживачем. Сподіваємося на взаємність.