Інститут масової інформації розкритикував проект рішення Кіровоградської облради

10:23
1412
views

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Максим Ратушний розкритикував проект рішення Кіровоградської облради про попередній письмовий запис на сесійні засідання.

ІМІ – українська громадська організація, журналістський аналітичний центр. Діяльність інституту полягає у захисті свободи слова, сприяння розвиткові української журналістики, дослідження громадської думки та інших явищ, пов’язаних з формуванням масової свідомості. Інститут масової інформації заснували у жовтні 1995 року українські та іноземні журналісти. У вересні 2007-го ІМІ став членом Міжнародної організації з захисту свободи слова (IFEX).

Про це повідомляє сайт ІМІ.

У проекті рішення, який подала постійна комісія обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, свободи слова, правової та антикорупційної політики, йдеться про необхідність попереднього письмового запису на засідання сесії: «Громадяни, які мають бажання бути присутніми на пленарному засіданні обласної ради, письмово повідомляють про це голову обласної ради. Якщо є можливість забезпечити їх місцями у сесійному залі ради, їм повідомляється про участь у сесії».

У документі також сказано: «Слово для виступу таким запрошеним надається процедурним рішенням в ході розгляду питання порядку денного, відносно якого даною особою було висловлено бажання взяти участь в обговоренні. У разі коли питання, порушене особою, яка виявила бажання взяти участь у роботі пленарного засідання, відсутнє в порядку денному засідання, слово для виступу їй надається процедурним рішенням під час розгляду питання “Різне”». Водночас під час розгляду цього питання депутати і журналісти вже розходяться.

Юрист Максим Ратушний зазначив, що сесії рад проводяться гласно, і введення попереднього запису для громадськості на сесії облради може створити перепони для будь-кого потрапити на відкриті заходи.

«Варто відзначити, що відповідно до вимог чинного законодавства про місцеве самоврядування, сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством, – сказав він. – Порядок доступу до засідань повинен визначатися радою, відповідно до вимог закону. Саме тому обов’язок здійснювати письмові повідомлення про бажання бути присутніми на пленарному засіданні може бути надмірним за умови його використання не як ресурсу для оптимізації доступності засідань і вирішення питань про кількість місць тощо, а як додаткову перепону для будь-кого потрапити на відкриті заходи, що повинні проводитися гласно, згідно з вимогами законодавства».