У справі про крадіжки грошей на урані для «СхідГЗК» з’явилися ще троє підозрюваних

12:52
2634
views

У рамках розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння коштами державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) про підозру повідомили ще трьом особам.

Про це йдеться у повідомленні Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), текст якого має «УЦ».

Таким чином загальна кількість підозрюваних у цьому провадженні зросла до восьми осіб.

Про підозру повідомили двом громадянам Австрії – генеральному директору та директору австрійської компанії-посередника Steuermann, яка, за даними слідства, підконтрольна екс-голові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Миколі Мартиненку, який також має статус підозрюваного. Посадовцям Steuermann інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 («Створення злочинної організації»), ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального кодексу України. Генерального директора австрійського ТОВ також підозрюють у вчинені злочину за ч. 3 ст. 209 КК України («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»). Повідомлення про підозру вручили в Австрії в рамках надання міжнародної правової допомоги.

Третій підозрюваний – громадянин України – є керівником низки компаній, які систематично вигравали тендери у ДП «СхідГЗК», ДП «НАЕК “Енергоатом”», ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», та водночас очолює іноземні підприємства, задіяні у схемі відмивання коштів. Про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 та ч. 5 ст. 191 КК України, йому повідомили у Латвійській Республіці.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року в рамках розслідування епізоду з завдання збитків ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн дол. США детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру колишньому народному депутатові, екс-голові комітету ВР з питань ПЕК Миколі Мартиненку (ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 255 КК України).

У квітні – травні 2017-го повідомлення про підозру також отримали керівники НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та Державний концерн «Ядерне Паливо».