Перевірка з підтекстом

14:26
778
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ» / фото Игоря Демчука, «УЦ»

Як відомо, найскладніша ситуація склалася зараз як навколо опалювального сезону, так і на теплогенеруючих підприємствах Кіровоградщини. Щодо КП «Теплоенергетик» з Кропивницького, можна сказати, що воно вже більше року працює в умовах заблокованих рахунків за рішенням судів по боргах минулих років перед постачальниками газу.
Це неймовірно ускладнює роботу підприємства, на чому 17 січня акцентував міський голова Кропивницького Андрій Райкович: «Під час похолодань місто потребує більшої кількості газу, а ми обмежені лімітом, ціною та, на жаль, нелегкою ситуацією із нерозблокованими рахунками “Теплоенергетика”».
Однак тепловиків «дістають» не лише постачальники газу. Напередодні зими та вже на початку надскладного опалювального сезону «припекло» і чиновникам Східного офісу Держ­аудитслужби, які в своєму прес-релізі заявили, що «Теплоенергетик» відмовляється надавати документацію та матеріали для аудиту й цим ледь не блокує роботу серйозної «контори». Причому заява виявилась витриманою в кращих традиціях безпідставних наїздів силовиків. Підтекст формувався за допомогою припущень, які надають тексту інших змістових відтінків: «Вочевидь, керівництву “Теплоенергетика” є що приховувати. Скажімо, нестачу основних засобів, збитки, порушення при виконанні поточних та капітальних ремонтів чи придбанні товарів на суму 973,5 тис. грн та можливі факти незаконного використання бюджетних коштів на 220,6 млн грн. Якби не було проблем, то керівник установи, яка утримується коштом міського бюджету, мав би бути зацікавлений в отриманні реальної картини стану фінансово-бюджетної дисципліни підприємства.
Дії посадових осіб “Теплоенергетика” порушують вимоги чинного законодавства, а надумані причини відмови в наданні документів наштовхують на думку, що керівництво підприємства боїться перевірки та сподівається вийти сухим із води…».
Погодьтеся, по меншій мірі дивно в офіційному документі служби, яка має оперувати лише фактами, отриманими та перевіреними в ході ретельних перевірок, зустрічати натяки «боїться» або «хоче вийти сухим з води», коли вони мали б стверджувати, що «такий-то керівник допустив порушення в господарській діяльності підприємства, які підтверджуються ось цими фактами й документами».
Натомість маємо звинувачення у перешкоджанні проведенню перевірки з натяками, хоча залишається незрозумілим, чому така глобальна перевірка діяльності КП «Теплоенергетик», аж 10 років (!), тобто з 01.01.2011 по 30. 09.2021 року, проводиться саме в розпал опалювального сезону? Таємницю відкрив директор підприємства Олександр Чельник під час прес-конференції в міській раді. За його інформацією, Держаудитслужба перевіряла підприємство на предмет обгрунтування права на отримання відшкодування в різниці тарифів, яке виникло через подорожчання газу. Це відшкодування від уряду передбачається законом № 1639, тому якби все зрозуміло – аудитори стали на захист державних інтересів і перевірили правомірність претензій.
Спочатку перевірка, яка почалася 29 жовтня минулого року й тривала 2 місяці, проходила без проблем, що підтверджує й сама Держаудитслужба: «Аудиторам надали всі необхідні документи», але потім щось пішло не так, і з 12 січня тепловики почали чинити перешкоди. Це не сподобалося аудиторам, у результаті чого й з’явилося звинувачення в перешкоджанні. Ризикнемо припустити, що аудитори надто буквально сприйняли термін «захист інтересів держави» і роблять все, щоб держава нічого не відшкодувала нашому теплогенеруючому підприємству. У всякому разі, Олександр Чельник заявив, що перевірка «списала» з тепловиків 32 мільйони гривень відшкодування різниці в тарифах. Тут необхідно нагадати, що близько 30 мільйонів гривень відшкодування перейшли до «Теплоенергетика» від колишнього орендаря цілісного майнового комплексу теплового господарства, яке міська рада повернула у власність громади, причому правонаступнику дісталися й борги в кількості 255 мільйонів гривень. Не виключено, що перевірка потрібна для майбутньої реорганізації всієї системи теплопостачання міста, але можна було обійтися й без натяків.
Мабуть, «Теплоенергетик» буде відстоювати своє право отримати відшкодування в суді, а це буде непросто зробити в умовах проведення тотальної перевірки діяльності, яка передбачає виїмку всіх фінансово-господарських документів за 10 років, та ще й у форматі «подайте все й негайно». За версією директора, саме через це й виник конфлікт, бо, коли він запропонував або передавати документи згідно опису, або перевіряти їх у присутності бухгалтерів підприємства, аудиторів це не задовольнило. Він каже, що повинен бути впевненим, що фінансові документи, які вимагають аудитори, нікуди не зникнуть і не загубляться. Відповідно, і аудитори кажуть, що працюють у межах своїх повноважень, але, попри це, маємо паперове протистояння, а на запитання «УЦ», чим все закінчиться, Олександр Чельник відповів: «Миром, ми надамо всі документи та вже почали це робити, згідно вимог чинного законодавства».
Хотілося б вірити, що конфлікт навколо теплогенеруючого підприємства ніяк не вплине на хід опалювального сезону в місті Кропивницький.