За крок до створення Ради ВПО

00:01
416
views

У Кропивницькому, на базі регіональної Торговельно-промислової палати, відбувся форум «Інтеграція переселенців на Кіровоградщині: проблеми, рішення та роль Ради ВПО». Ініціатори форуму пішли швидким шляхом. Вони, окрім кропивницьких волонтерів, зібрали ще представників громадських організацій, які співпрацюють із переселенцями з інших громад області, щоб подібні ради зародилися й на їхніх територіях.

Окрім традиційних виступів чиновників, свої думки з приводу роботи з переселенцями та розширення таких програм висловлювали й голови громадських організацій.

Цікавою була розповідь лідерки ГО «Центр громадської активності “Перемога”» міста Олександрія Валентини Чугуєвець. Пані Валентина приїхала в Олександрію 2014 року з міста Брянка Луганської області. Вона розповіла, і це було чи не вперше на подібних форумах, що головним для співпраці з переселенцями вона вважає створення соціальних підприємств, бізнесів. Це мають бути маленькі підприємницькі структури, які б, по-перше, приймали на роботу ВПО, по-друге, випускали екологічно чисту продукцію, по-третє – частину свого доходу витрачали на благодійну допомогу. Ці чинники дали б змогу знизити податки й заохотити інших до якихось унікальних проєктів. На думку волонтерки, таке підприємство має відрізнятися від інших.

«Якщо це невеличка кав’ярня й у ній працевлаштують п’ятдесят відсотків персоналу з інвалідністю або ВПО, то це вже буде соціальне підприємство. І це перша складова. Друга – створення екологічного або національного продукту. Платити двадцять відсотків свого прибутку на благодійні потреби вже стане третьою часткою для поняття соціального підприємства. Так, у нас зараз не відрегульоване законодавство в цій сфері. Але потреба в таких підприємствах є, і вона на часі. З такими бізнесами будуть співпрацювати волонтери, вони знатимуть, що з ними є сенс працювати.

У нашій області – великий потенціал. Коли я переїхала в Олександрію з Брянки в чотирнадцятому році, то побачила, що в кожній школі є комп’ютерний клас. І не один. А в нашому містечку був лише один подібний клас на все місто. В оновленій семиповерховій поліклініці є майже все приладдя, а в нашій суперськими вважалися старі стільчики з колишнього клубу. Тут є всі умови для створення соціальних підприємств. Тільки їм потрібно давати можливість розвиватися», – вважає Валентина Чугуєвець.

Для прикладу вона навела цікаве починання, яке відбулося у Івано-Франківську. «Зібралося сто людей, які вклалися в ресторан. Відкрили його та вісімдесят відсотків зі свого прибутку перераховують на урбаністику свого міста. Витратили на ці потреби вже більше двадцяти п’яти мільйонів. Аналогічні ініціативи виникли вже в декількох українських містах. Подібна практика має розпочатися й у нашій області», – вважає волонтерка…

Цікавих думок на форумі було чимало. У підсумку зібрання прийняло резолюцію, у якій визнається важливість створення координаційної платформи задля посилення партнерства та співробітництва ВПО, громадського сектору, бізнесу, місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування.