Кам’янець так Кам’янець

11:04
534
views

Депутати Новгородківської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області на позачерговому засіданні 24 січня підтримали перейменування селища на Кам’янець. Участь у ньому взяли 15 з 25 місцевих депутатів. Тепер за законом рішення сесії має розглянути Верховна Рада.

Перейменування адміністративного центру громади та села Перше Травня здійснюється згідно із Законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Як відмітив голова Новгородківської громади Олександр Сириця, нові назви у грудні 2023 року обговорювали з жителями громади. Вони пропонували назвати селище Кам’янець, Квітуча Балка, Тернівка, Кам’янка та Кришталеве. Депутати підтримали назву Кам’янець, яку запропонував житель громади Анатолій Малінський, обґрунтувавши тим, що Новгородка розташована в долині річки Кам’янка. Селищні депутати опрацювали відповідний проєкт рішення й одноголосно його підтримали. Для села Перше Травня затвердили назву Травневе, пропозицій від жителів щодо перейменування села не було.

Це офіційно. Але, пам‘ятаючи баталії навколо перейменування Кіровограда, ми звернулись до Фейсбуку, аби подивитись думки жителів Новгородки. Отже, є група під назвою «Новгородка – це ми». До публікації на тему перейменування – 359 коментів! Чесно кажучи, дуже сумне «видовище»: більшість коментів перетворює обговорення на базар на тему «розкрадання грошей», відсутності порядку в селищі, на пропозиції депутатам йти в окопи, що це «не на часі» й дорого коштує й таке інше. Багато нецензурної лайки.

Хочемо виділити декілька коментів, звісно, без імені авторів і зі збереженням авторського тексту. Можливо, вони прояснять, чому багато жителів Новгородки не сприйняли перейменування.

«Мені подобається назва Кам’янець. Так – це не звично буде перший час. З Кропивницьким було так само спочатку, а зараз навпаки коли хтось каже кіровоград то це означає що це не місцевий ))) Завжди є консерватори та новатори, одні будуть відстоювати свою зону комфорту, а інші будуть завжди рухатись далі і ті хто рухається далі завжди переможе. І дуже цікаво виходить що перейменування викликає обурення, а от проблеми з інфраструктурою влаштовує. А найголовніше, ну об’єктивно проросійська назва на карті України це треш. А те що “неначасі” тут я погоджуюсь на 100%, оскільки вже просрочили приблизно на років 30».

«Перейменування селища, звісно, вимагає Закон, а може навіть і час Але за тим же Законом мають відбуватися повноцінні обговорення серед жителів з історичною та ін. аргументаціями а не просто з оголошенням в певній групі в Інтернеті. Це і є показник роботи влади. Її не те що думка народу не цікавить, а й сама назва. Більшість, з тих хто голосував за таке рішення переймався зовсім іншим».

«Виконання будь-якого закону можна довести до абсурду, тим більше, якщо проігнорувати думку мешканців. Ми ж прекрасно знаємо, скільки поколінь пов’язують своє життя, дитинство саме з Новгородкою, а не з якоюсь придуманою назвою».

«Тут питання в тому, чому не засідала комісія ради. Чому не обговорила дуже важливе для всіх жителів питання. Чому не зібрати чи збори чи сходку. Пора вже депутатам навчитись звітувати перед виборцями. А це обов’язок депутатів. Відписки виборцям не потрібні».

Скоріш за все, Верховна Рада рішення селищної  підтримає. Що ж, Кам’янець так Кам’янець…