Ситуація з ГРВІ контрольована

13:41
1078
views

У перший раз за останні три роки в Кіровоградській області перевищено епідпоріг захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. За словами виконуючої обов’язки директора обласного лабораторного центру Надії Оперчук, ситуація напружена, але про епідемію говорити поки що рано. Наразі епідпоріг перевищений на 12,8 %.

– Ми проводимо всі необхідні протиепідемічні, профілактичні заходи комплексно на усіх адміністративних територіях. Епідемічний сезон для холодної пори року – типовий. Він розпочався 30 вересня й триватиме до 17 травня. На минулому тижні на ГРВІ в області захворіло майже 5 000 чоловік, 440 осіб було госпіталізовано. Із всіх захворілих 74% – це діти. Хочу сказати, що кожного тижня й кожного епідсезону приблизно 70-75% хворіють діти. Це пов’язано з тим, що по медичну допомогу частіше звертаються саме з дітьми. Дорослі ж зазвичай переносять цю інфекцію на ногах і чомусь вважають, що це несерйозно.

– А з грипом яка ситуація?

– Із початку епідемічного сезону в нас зареєстровано 7 випадків грипу. Перший лабораторно підтверджений випадок був у грудні в трирічного хлопчика з Олександрівського району. У нього був вірус грипу А (H1N1) «Брізбен». Усі інші 6 випадків були зареєстровані в січні цього року. Із них 5 випадків серед діток і один у 19-річної дівчини з Кропивницького. У результаті лабораторного дослідження було виявлено, що жоден із захворілих не був щеплений проти грипу. Епідпоріг по грипу в місті Кропивницький не перевищений, а знаходиться навіть на позначці мінус 28%.

– Тобто в Кропивницькому діти пішли на карантин, не дочекавшись епідпорогу?

– Говорити про карантинні заходи при грипі та ГРВІ ще рано, тому що за законодавством ми їх вводимо тоді, коли вже епідемія. Але органам влади та місцевого самоврядування дано право про самостійне призупинення навчального процесу в закладах, якщо 20% учнів у класі чи школі не відвідують їх з причин захворюваності. Не всі школи ще надіслали нам накази, у зв’язку з чим вони закриті, і ще в жодному не було написано, що основною причиною є висока захворюваність учнів. Інколи говорять про профілактичні попередження, а деякі заклади просто переносять канікули.

– Чи вакцинуються громадяни зараз та наскільки це ще актуально?

– Вакцинуються, але вже значно менше, ніж на початку епідсезону. Хоча ще раз нагадаю, що триватиме він до травня, тому зробити щеплення й досі актуально. А взагалі в нашій області громадяни щеплюються свідомо та активно. Так, наприклад, якщо за минулий рік було щеплено 4 300 осіб, то за три місяці цього епідсезону вже вакцинувалися 5 500 наших громадян і майже 2 000 медичних працівників, які виходять в осередки епідемічних захворювань.

– Чи є ризики нових штамів грипу та наскільки ми до них готові?

– Ризиків нових штамів грипу в нас в області немає й не може бути. І не тільки в області, а й в Україні та по всій Північній півкулі, тому що кожного року Всесвітня організація охорони здоров’я проводить щотижневий моніторинг протягом року й напередодні епідемічного сезону, десь наприкінці літа, надає прогноз, які штами грипу будуть циркулювати на Північній півкулі, у тому числі в Європі, Україні та Кіровоградській області. У цьому році вони теж надали чіткий прогноз, що це будуть віруси грипу А (H1N1) «Брізбен», H3N2 «Канзас», вірус В «Колорадо» і «Пхукет». Завдяки цьому прогнозу виробники сезонних вакцин включили до їхнього складу ці чотири штами, які циркулюють на Північній півкулі в цьому епідсезоні для того, щоб людина, зробивши профілактичне щеплення, була захищена від цих вірусів. У Кіровоградській області ми підтверджуємо циркуляцію лише одного з цих штамів грипу – вірусу А. У минулому році теж із чотирьох циркулюючих штамів ми підтвердили тільки два. Тому ситуація під контролем. Кожного року ми готуємося до епідемічного сезону, разом із департаментом охорони здоров’я проводимо оперативні наради, готуємо спільний наказ, де чітко прописано маршрут пацієнта. Хворі з грипом у нас госпіталізуються в дитячу обласну лікарню, міський стаціонар №1 міста Кропивницького та обласну клінічну лікарню.