Як платити за газ?

12:44
1883
views

Цього року на газовому ринку відбулися зміни в питаннях оплати за газ. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, змінила механізм нарахування оплати за послуги з доставки (розподілу) газу. Тож відтепер один платіж розділився на два. З січня цього року окремо необхідно платити за газ, а окремо – за його доставку. Ми підготували пояснення щодо того, коли і як здійснювати ці оплати.

Коли платити за газ?

За газ ви платите цього місяця за минулий. Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», яка є основним постачальником газу в Кіровоградській області, рекомендує платити за блакитне паливо впродовж 5 днів після отримання платіжки. Разом з тим є й інші варіанти оплати. Наприклад, якщо вам не дуже зручно чекати платіжки, то можна здійснити оплату одразу при передачі показників лічильника.
Як оплатити за газ одразу при передачі показників лічильника?
Передати показники газового лічильника та одразу заплатити за газ ви можете через чат-бот у месенджерах Viber та Telegram або в особистому кабінеті на сайті my.gas.ua.
Як оплатити за газ, коли прийшла платіжка?
Для оплати ви так само можете скористатися особистим кабінетом або чат-ботом, а також оплатити за газ за допомогою системи Приват24, платіжної системи Portmone та EasyPay, чи у будь-якому відділенні банку.

Чому важливо перевірити дані в платіжці?

Якщо ви передаєте показники з 1 по 5 число кожного місяця, то вони мають співпадати з тими показниками, які зазначені в платіжці. Якщо ви забули передати показники вчасно або ж помилилися та передали не зовсім коректну інформацію (виявляють ці розбіжності контролери від облгазу, які проводять періодичні звірки показників лічильника), то в платіжці будуть зазначені ті показники, які газопостачальній компанії передає облгаз. Відповідно, у цій ситуації не співпадуть й суми нарахувань, які розрахуєте ви за показниками лічильника та які розрахує газопостачальна компанія за даними від облгазу.

Коли платити за доставку (розподіл) газу?

На відміну від оплати за газ, за доставку блакитного палива необхідно платити до 20 числа цього місяця за цей місяць. До того ж за газ ви сплачуєте по факту споживання, а за доставку – на основі розрахункового обсягу споживання (1/12 від фактичного споживання за минулий газовий рік). В Кіровоградській області зазначений розрахунковий обсяг у першому півріччі щомісяця помножується на тариф у 1,02 грн/куб.м. У другому півріччі – помножуватиметься на 1,14 грн/куб.м
Платити за доставку потрібно кожного місяця чи за кілька місяців?
Ви можете сплачувати кожного місяця або ж платити за кілька місяців наперед. Авансовий платіж не є обов’язковим. При сплаті наперед у вас є можливість зекономити на банківській комісії.

Як платити за доставку газу?

Для оплати ви так само можете скористатися особистим кабінетом або чат-ботом, а також оплатити за газ за допомогою системи Приват24, платіжної системи Portmone та EasyPay чи у будь-якому відділенні банку.