П’ять швидких американців

12:54
826
views

3 листопада в нове реанімаційне відділення Центральної міської лікарні на Валах з Києва було доставлено 5 одиниць сучасного обладнання.

На своїй сторінці в мережі «Фейс­бук» мер Кропивницького Андрій Райкович поділився як тривогою, з приводу загострення ситуації з КОВІДом, так і досягненням – доставкою в місто 5 апаратів високопоточної зволоженої подачі кисню: «Коли ми в лютому відкривали новий стаціонар, подібних „швидких американців” у нас було лише 2, а тепер їх стало 7. Це дає надію на порятунок десятків практично безнадійних хворих. У таких ситуаціях не до високопарних слів. Краще б похвалились якимось новим об’єктом, але реалії інші, і радіти доводиться іншим речам, бо врятовані життя і є найвищою цінністю і найбільшими перемогами».

Звичайно, хотілося б більше дізнатися про новинку, але лікарі через завантаженість були практично недосяжними, вдалося додзвонитися до головного лікаря Центральної міської лікарні Олександра Артюха: «Це апарати, виготовлені по американській технології, вони сучасніші й зручніші, ефективніші в лікуванні. Їх до застосування радять протоколи міжнародних організацій. Наука і техніка не стоїть на місці, ці апарати виконують деякі функції апаратів ШВЛ, але значно простіші в застосуванні. Вибачте, більше ні секунди, у нас повно проблем».

Насправді мова йде про кардинально новий апарат для допомоги хворим на COVID-19. За рахунок потоку дихальної суміші, до 60 літрів на хвилину, в якому концентрація кисню значно вища, ніж у звичайних концентраторах, на легені діє постійний позитивний тиск, сама дихальна суміш зволожується й нагрівається до заданих параметрів, вона, можна сказати, розкриває легені навіть з великою площею ураження. Крім того, технологія покращує процес очищення дихальних шляхів від мокрот, зменшує ризик висихання слизової оболонки й виникнення ерозій у легенях, значно покращує їх вентиляцію. Це порятунок для багатьох важких хворих, оскільки простота застосування апаратів розширює можливості для використання. Як відомо, апарати ШВЛ можуть підключати лише висококваліфіковані спеціалісти, тоді як «швидкі американці» простіші, а за рахунок ефективності дії потоку дихальної суміші ризик підключення хворих до апаратів штучної вентиляції легенів зменшується на 50 і більше відсотків! Тобто, у більшості випадків ШВЛ стає непотрібним. Крім того, скорочується час госпіталізації, оскільки сатурація покращується протягом короткого проміжку часу.

Про комфортність лікування варто зазначити окремо, оскільки дихальна суміш подається не за допомогою маски, яка повинна щільно закривати половину обличчя, а через спеціальні насадки в ніс, таким чином хворі можуть вільно розмовляти, їсти чи пити воду. Апарати оснащені датчиками тривоги на випадок збоїв типу відсутності води чи зниження концентрації кисню або блокування потоку дихальної суміші. Вони в кілька разів дешевші за ШВЛ, але об’єднують переваги як ШВЛ, так і мобільних концентраторів.

Важливо відзначити й те, що вони матимуть широке застосування й після закінчення епідемії ковіду для лікування багатьох легеневих хвороб і ускладнень, але якщо меру Кропивницького з боєм вдалося діставати це обладнання аж у Києві, то це свідчить про загальну відсталість Міністерства охорони здоров’я в цьому питанні. Ми всі пам’ятаємо, навіть писали, як про успіх, що минулого року в область надійшла перша партія звичайних концентраторів, а тепер їх кількість вимірюється десятками, навіть в опорних по ковіду районних лікарнях. Але ось у чому проблема. Виявляється, що апарати високопоточної зволоженої подачі кисню є в протоколах лікування багатьох країн, а високопоточна киснева терапія – звичайна справа в США, Китаї, Австралії, Туреччині, де кількість цих апаратів різних модифікацій в лікарнях обчислюється десятками й сотнями штук. А наша влада рапортувала, як про перемогу, що закупила кілька тисяч концентраторів по 50 тисяч гривень за штуку, які за технічним і функціональним рівнем стоять, м’яко кажучи, далеко не на передових позиціях.

Тому зрозуміло, чому мер Кропивницького, який сам пройшов всі кола ковідного пекла, так радіє надходженню хоча б кількох систем нового покоління для ефективної допомоги ковідним хворим. Але не випробовуйте долю, а краще вакцинуйтеся, щоб не довелося на власних легенях порівнювати переваги нових і старих концентраторів.