«Мистецький калейдоскоп» у Кропивницькому

14:16
1935
views

Щорічна виставка нових надходжень відкрилася у Кіровоградському обласному художньому музеї.  Твори живопису, графіки, старовинні ікони та інші витвори митців створюють справжній калейдоскоп, здатний задовольнити будь-які культурні та естетичні смаки і вподобання. Про нові надходження до музею «УЦ» розповіли головний зберігач фондів музею Валентина Ноженко, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Анна Недлінська і завідувач відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Олег Юрченко.

За словами організаторів, ця виставка стала вже традиційним проєктом, своєрідним підсумком та звітом про проведену за рік роботу. Її офіційна назва «Нові надходження-2019: мистецький калейдоскоп». За 2019 рік до фондів музею надійшло майже 900  предметів різних груп зберігання, із яких через брак експозиційних площ у залах представлена лише десята частина цих робіт.

– Розкажіть, які експонати представлені на цій виставці?

– Тут є твори членів обласної спілки художників, а також заслужених і народних художників України. Із регіонів у нас представлені Харківська, Київська, Чернігівська, Одеська, Тернопільська та Дніпровська області. Вагомий внесок до фондового зібрання музею за 2019 рік зробили народний художник України Микола Прокопенко, який передав 78 експонатів, самобутня художниця Надія Падурська, яка надала 98 своїх творів, славетний скульптор-медальєр В’ячеслав Попов, який передав 80 експонатів, а рекордсменом стала наша колега Галина Чумак, яка надала аж 116 графічних робіт художника Пилипа Таралевича. До речі, більша частина експонатів тут презентується вперше. Наприклад, дуже цікавим є «Кухоль» кінця ХІХ – початку ХХ століття, знайдений на території Знам’янського району Кіровоградської області та переданий до фондового зібрання археологом і співробітником музею Олексієм Орликом. 

– За яким принципом відбиралися експоновані роботи?

– Ми намагалися обирати роботи так, щоб максимально розкрити представлення всіх груп, а також презентувати і популяризувати кожного з авторів. Тому, крім живописних робіт, тут є і книги, і навіть особисті речі. Окремим блоком цього проєкту можна виділити згадку про тих, хто довгий час був нашим другом, партнером, хто постійно поповнював наше фондове зібрання або ж проводив спільні проєкти. Серед них в експозиційній вітрині у нас представлені рукописні матеріали Віктора Петракова до книги «Маленький Париж», які були передані його дружиною Ніною Миколаївною. Також є предмети зі спільного проекту «Театр у музеї» з артистом Юрієм Жеребцовим, якого теж, на жаль, не стало. В експозиційній вітрині знаходяться його особисті речі, які він використовував у постановці своїх моновистав. З сумом попрощалися з відомим у нашому місті скульптором Віктором Френчком. Тут представлені дві його скульптурні композиції: Левко Мацієвич та ескіз пам’ятника Володимиру Винниченку. Також у нас проводилася презентація книги Володимира Панченка «Сонячний годинник», який, на жаль, теж через свою хворобу дуже швидко пішов із життя,  – розповідає Анна Недлінська.

– Яким ще чином експонати надходять до музею, окрім подарунків?

– Ми досить тісно співпрацюємо з митницями України: Сумською, Він­ницькою, Одеською, Харківською, Волинською. У цьому році ми отримали три ікони та деякі інші дуже цікаві твори. Частина з цих експонатів уже відправлена на реставрацію. Наразі фондове зібрання нашого музею налічує 16 442 предмети! Але у наших залах через брак експозиційних площ виставляється лише до 4 процентів із цих творів, – пояснює Валентина Ноженко.   

– З митниці ми можемо отримувати будь-що: від цінних монет, ікон, Євангелія і до живопису та графіки. Як відбувається цей процес: коли на митниці виявляють спробу вивезти за кордон якусь цінну річ, що належить до культурної спадщини України, її конфіскують, і потім ці предмети розподіляються по музеях України Експертно-фондовою радою з питань безоплатної передачі конфіскованих культурних цінностей створеною Міністерством культури України. Дається перелік всіх цих конфіскованих предметів, і науково-методична рада кожного музею обирає, які експонати йому потрібні і пише обґрунтування, чому ці предмети варто передати саме до цього музею. Все це відбувається прозоро, через гугл-форми. До нашого музею вже надійшло багато цінних предметів завдяки такому способу. Ще одним джерелом надходження є Великодній благодійний аукціон. Це роботи, які передають як самі художники-благодійники, так і меценати. На цій виставці представлено 4 такі праці: прекрасні натюрморти Наталії Соловйової «Півонії» та Анатолія Кімнатного «Іриси у глечику», а також картини Аліни Ліндау (Давиденко) «Натхненна Норвегією» і Світлани Синявської «Ранкова кава». Вони були передані музею в рамках 10-го Великоднього благодійного аукціону, – розповідає Анна Недлінська.  

– Мене часто запитують на екскурсіях, звідки ми беремо ці експонати та як ми їх закуповуємо. Я пояснюю, що закуповувати зараз дуже проблематично. В основному наші фонди поповнюються завдяки співпраці з СБУ,  митницями, меценатами та людьми, які розуміють, наскільки це необхідно, адже музей інакше не виживе. З власного досвіду знаю, що такі виставки викликають дуже велику зацікавленість саме завдяки своїй різноплановості, тому що тут представлені роботи в абсолютно різних жанрах. Вони сприймаються значно легше і не будуть нудними навіть для дитячої аудиторії, тому сподіваюся, що, отримавши інформацію, люди будуть приходити і зали не пустуватимуть, – додає Олег Юрченко.

– Які надходження плануються на 2020 рік?

– Зовсім нещодавно ми отримали з Волинської митниці дуже цікавий і гарний твір. Це картина ХІХ століття «Густий ліс». Вона теж потребує реставрації. Ми очікуємо цікаві надходження, але нехай це буде інтрига, – каже Валентина Ноженко.

Відвідати виставку й переглянути роботи можна на другому поверсі Кіровоградського обласного художнього музею протягом двох тижнів.