Новорічні вогні

14:35
1099
views

Якось непомітно, як для ЗМІ, так і для соцмереж, пройшов просто-таки унікальній випадок, який мав місце в Кропивницькому в Новорічну ніч, коли «электричество кончилось» у найвідповідальніший момент.

Нагадаю, що 31-го грудня 2020 року, коли мешканці міста сіли за святкові столи проводжати рік, о 23-30, раптом зникла напруга, і значна частина міста поринула в пітьму. В усякому разі, так було на Шкільному мікрорайоні, в багатоквартирних будинках по вулиці Зінченка. Але сказати, що народ впав у відчай, не можна. Дуже швидко у вікнах багатоповерхівок з’явилися ніби вогники Святого Ельма, тобто свічок чи ліхтарів, що надало зустрічі Нового року додаткової романтичності. Одне напружувало – відсутність сигналу з екрану телевізора, по якому всі знають, що настав Новий рік. Тому вигуки «з Новим роком!», які було чутно з сусідніх квартир, лунали дещо врізнобій. Але без світла програму святкування таки довелося скорегувати в бік сну, бо без перегляду новорічних програм за столом якось не сиділося…

А потім почалися дворові феєрверки, хтось включив музику в автомобілі біля сусіднього під’їзду, очевидно, таким чином забезпечуючи музичний супровід свята, та так, що думка заснути здавалася явно передчасною. Більше того, цілком серйозно подумалося, що заснути не вдасться досить довго, оскільки Новий рік і все таке, тому до ранку ніхто ліквідацією аварії на електричних мережах займатися не буде…

Ситуація виглядала досить непевною, тому дехто почав хвилюватися за збереження продуктів в холодильниках, проте песимісти помилилися, бо десь через годину подача електроенергії відновилася й можна було продовжувати зустрічати Новий рік при світлі та телевізорі. Але погодьтеся, що аварійне відключення електрики, та ще в найвідповідальніший момент зустрічі Нового року, таки тягне хоча б на якусь інформацію від Обленерго, бо на моїй пам’яті такого ніколи не траплялося. Навіть в середині 90-х, під час віялових відключень електроенергії.

Вже після свят редакція «УЦ» звернулася до прес-секретаря компанії Олени Данильченко, яка й допомогла розібратися в ситуації. З’ясувалося, що інформацію про аварійні відключення не могли розмістити на сайті через збій комп’ютерної програми, яка не могла швидко переналаштуватися з кінця 2020-го на початок 2021-го. Але зараз ця інофрмація доступна в розділі «Аварійні відключення». З неї видно, що 31-го грудня ремонтникам довелося ліквідовувати аварії в Кропивницькому кілька разів, але 5 випадків по місту мали місце в період з 9-ї ранку до 13-00 і ліквідовувалися ремонтними бригадами протягом години-двох. Одначе аварія, яка сталася в Новорічну ніч, виявилася найсерйознішою, бо без енергії залишилися мешканці 21-ї вулиці, починаючи від Академіка Тамма і Яновського, з Соборною включно, та 12 провулків. Але вулиці Зінченка та прилеглих до неї на Шкільному мікрорайоні в цьому переліку немає.

За інформацією Олени Данильченко, аварія сталася на кабельних мережах, де сходяться 8 ліній, що ускладнило ліквідацію. Але на аварійно-відновлювальні роботи було спрямовано максимальну кількість людей – дві бригади ремонтників, які й упоралися з завданням трішки більше, як за годину. Це при нормативних вимогах, які в подібних випадках дають на ремонт добу! Але ми дізналися, що керівництво Обл­енерго вимагає, щоб ремонтники ліквідовували наслідки аварій в Кропивницькому не так, як «книжка пише», а набагато швидше – не більше, як за три години. Як бачимо, спеціалісти перекрили й цей норматив, бо, розуміючи ситуацію, змогли впоратися за годину 20 хвилин. Для цього довелося перевіряти всі 8 кабелів, потім переключити споживачів на резервну лінію, а після ліквідації аварії провести повторне перепідключення. Саме тому світло в Новорічну ніч зникало двічі. Причини аварії на даний час ще не з’ясовані, хоча їх може бути безліч, навіть такі неймовірні, як несанкціоноване втручання, але робоча версія – перевантаження електричних мереж. Кажуть навіть, що причиною могли стати китайські ялинкові гірлянди, які насправді споживають набагато більше енергії, ніж мали б, але це лише версія.

Головне, що люди, в даному випадку технічні та ремонтні служби Обленерго поставилися до ситуації з усією відповідальністю, бо це не ті новорічні дива, на які розраховували мешканці Кропивницького. До речі, кажуть, що таких форс-мажорів у Новорічну ніч у нас не траплялося більше 10 років.