«Місто і час»: Кропивницький у День Незалежності

12:44
1028
views

Тридцятий День Незалежності України місто Кропивницький готується відзначити масштабно, яскраво, красиво. Як саме, журналісту «УЦ» розповіли начальник управління освіти міськради Лариса Костенко, начальник управління культури і туризму Ганна Назарець, директор департаменту соціальної політики Юлія Вовк, начальник управління торгівлі Алла Козлова, помічник міського голови Євгенія Шустер, власне, велика команда, причетна до створення свята. Ось що на нас чекає.

Планувати, як будуть у місті відзначати День Незалежності, 30-річчя, у міськраді почали ще навесні. І задумали такий проєкт, як «Місто і час». Не просто відгуляти цей день, а відзначити всю історію Кропивницького в незалежній Україні.

Нашу головну вулицю міста, Дворцову, вирішено розбити на три локації – кожна на десять років незалежності. І через інсталяції, фото, речі тих часів та інше нагадати, чим та як ми жили з 1991-го по 2001-й, з 2001-го по 2011-й і з 2011-го по нинішній час.

Звернулися до містян: телефонуйте, розказуйте, приносьте свої знакові символи, речі, атрибути того часу. Відгукнулось дуже багато людей.

Треба пам’ятати, що було. Ту ж друкарську машинку «Ятрань», пральну машинку «Зірочка» та інше. Хочеться ж продемонструвати ту реальність побутову, життєву, в якій ми жили, кажуть організатори.

Суттєво задіяли освітянський ресурс, щоб показати, як змінилися наші школи та дитячі садочки за цей час. На кожну з трьох «десятирічних» локацій було задіяно по десять шкіл, і вони вас здивують 24 серпня.

Перша локація у нас умовно починається від пам’ятника першому трамваю Єлисаветграда. Друга – з Театральної площі, від пам’ятника Наталці Полтавці, це друге десятиріччя незалежності. Буде згадано все – і Помаранчева революція, і перемога міста в конкурсі «Майдан’S». Третя локація – у Ковалівському парку – охопить усі події останнього десятиріччя, у тому числі й сім років війни…

Ветерани АТО, родини загиблих – це не тільки їхня особиста, а й наша спільна історія… Волонтерські організації, військові активно беруть участь у підготовці цієї локації.

П’ять років тому, на 25-річчя незалежності міський голова дав старт проєкту «Вишивана Україна». Було вишито 25-метровий рушник з гербом України, потім «Заповіт» Шевченка, орнаментальні стрічки усіх 25 областей країни з Донбасом і Кримом, і так далі. І нарешті в 2021-му році ми завершимо цей проєкт вишитим килимом, символічною доріжкою, де виткані орнаменти всіх регіонів України, її урочисто презентують разом із юними килимарями керівництво міста та області.

Будуть презентовані також тридцять особистостей, які уособлюють нашу незалежність («УЦ» теж причетна до відбору). Усі вони запрошені, отримають відзнаки, зроблені, звісно, з місцевого граніту, капустянського, – це статуетки, де написано, за що кожен отримує нагороду.

Оскільки Кіровоград-Кропивницький є танцювальною столицею України, містян запросять до символічної локації «Майдан’S», і вже нинішнє покоління станцює переможні композиції того часу. Місто на свято побачить і тридцять танцювальних номерів на українські хіти у виконанні наших кращих! Це буде на площі Героїв Майдану.

А в парку Ковалівському буде виставка місцевих товаровиробників «Зроблено в центрі України». Але не звична, як завжди, – усім знайомі сівалки, олія, ковбаси та інше. Усе буде показано в розвитку. Будуть, наприклад, ті ж сівалки початку дев’яностих поруч з новітніми, і кожен зможе порівняти й зрозуміти, який у нас прогрес.

Двадцять наших підприємств покажуть ретроспективу свого розвитку за тридцять років, і це буде вражаюче!

Управління освіти готує шикарні локації під умовною назвою «Дитинство дев’яностих». Буде виставка іграшок (їх довго шукали та збирали) початку тих років, аби ми могли згадати своє дитинство. Усі ці кумедні пістолети з присосками й так далі.

Інша крутезна локація від управління освіти – виставка одягу початку дев’яностих. Шкільна форма тих часів – це не все. Покажуть, що вдягала молодь і школярі в ті часи. А ще – які зачіски були в моді. І кожному бажаючому чи бажаючій зроблять чубчик навскоси, гофровані коси, «рвані» кінцівки волосся й повне вибілювання пергідролем (це ми трохи перебільшуємо) – усе, як було модно в 1992-му, наприклад.

Ще буде виставка гаджетів початку тієї епохи – «Тетріс», «Тамагочі», страшні комп’ютери та телефони, якими можна було би прибити ворога, такі вони були великі та важкі. З бобінних магнітофонів лунатиме музика тих часів – усілякі «Белые розы» та Юрко Юрченко чи наша рідна «Аква Віта».

Також там відтворять шкільний клас, ще, по суті, радянський, – ці кошмарні парти, указки, підручники і т. ін. А поруч буде ярмарок із минулого шкільного харчування – не тільки жахливі бєляші, а й нормальні сирні трикутники, ватрушки, пісочні кільця, пиріжки-«тошнотики» і так далі. Але продаватимуть їх… тільки за купони або мільйони! Як було тоді. А поруч буде обмінний пункт, де вам поміняють гривні на ті дивні гроші з минулого.

Буде лавка сувенірів тих часів, виставка фото, листівок.

Відбудеться виставка «Мотор 90-х» для всіх, хто скучив за горбатими «Запорожцями», «Москвичами-412» та іншими автівками, які на початку дев’яностих ще часто-густо зустрічалися на вулицях нашого міста.

Але, мабуть, молодим буде найцікавіше побувати в квест-квартирі початку дев’яностих. Її відтворять у реалі, і там можна буде походити, побачити ці жахливі кахлі, газову плиту та той радянський холодильник, який не давав спати цілій родині, убогі меблі й страшний лінолеум на підлозі. І, звісно ж, килими всюди – від підлоги до стін. Повчально.

І ще буде дитячий садочок з минулого – з емальованими нічними горщиками та іншими «прелестями» пострадянського побуту.

На іншій локації, на театральному кварталі, на згадку про Помаранчеву революцію будуть стояти намети, реальні, з київського Майдану, з великою кількістю пам’ятних речей того часу, і буде звучати «Разом нас багато, нас не подолати…».

Відбудеться у цей святковий день також фестиваль «Рок на Інгулі», де заграють наші кращі виконавці і… (це сюрприз, будуть цікаві гості).

На загал, перерахувати всі події, які чекають на нас 24 серпня в місті, надскладно. Їх сотні! У кожному мікрорайоні буде щось своє. Таке ж свято не кожного року буває!