Підозра на туберкульоз? На вихід!

11:54
1282
views

Приблизно такими словами можна зобразити те, що відбувається на світлині, яку зняли під ворітьми КНП «Староосотський дитячий обласний протитуберкульозний санаторій» в Олександрівському районі Кіровоградської області. Відзначимо, що примусова евакуація дітей і спроба закриття закладу відбувається в умовах карантину, що теж додає негативного колориту цій історії.

Реформа медичної галузі, другий етап якої стартував 2-го квітня, обернулася для цього унікального на території області лікувального закладу припиненням фінансування. У сюжеті телеканалу «Вітер» керівник закладу Надія Левченко повідомила, що такий розвиток подій передбачався ще восени минулого року, коли програма медичних гарантій Національної служби здоров’я виключила з фінансування всі дитячі санаторії протитуберкульозного профілю. Все вийшло, як «лікар прописав», і з 1 квітня цього року фінансування санаторію було заблоковане. На прохання роз’яснити ситуацію під час однієї з нарад у Кіровоградській ОДА було сказано в стилі Юлія Цезаря, але не «Прийшов, побачив, допоміг», а «Виселити, звільнити, закрити».

Згідно цієї вказівки, яка, очевидно, базується на розпорядженні ОДА, з усієї області почали прибувати батьки й забирати дітей, а потрібно нагадати, що зараз діють суворі карантинні обмеження, що інколи унеможливлює процес евакуації дітей. Тобто не було взято до уваги навіть цю обставину, тим більше, що не всі батьки можуть оплатити приватний транспорт, але це вже нікому не цікаво.

Зрозуміло, що ліквідація закладу, де працює більше сотні осіб, негативно позначиться й на соціальному стані як самих працівників, так і всієї Староосотської громади, але про це теж ніхто, здається, не думає. Раптове припинення фінансування закладу поставило на порядок денний не лише питання забезпечення профілактичного лікування та оздоровлення, але й елементарного харчування маленьких пацієнтів. Зараз годують дітей зі старих запасів та за допомогою благодійників, які закупили борошно та крупи, але запаси овочів і молочних продуктів закінчуються. Знову ж таки, мова йде про санаторій такого профілю, де якісне та калорійне харчування є одним з основних елементів оздоровчого процесу, тому приказка «не до жиру» тут не працює.

У санаторії постійно перебуває більше сотні дітей, яких направляють сюди за лікарськими та соціальними показаннями на термін від трьох до дев’яти місяців, залежно від діагнозу. Головний лікар Надія Левченко в телефонній розмові повідомила нам, що хворих дітей, дітей з активною формою туберкульозу в них немає: «Але це діти з так званої зони ризику, з сімей, де є хворі на туберкульоз інші родичі. Потім не потрібно забувати про соціальний статус хвороби, яка найчастіше уражає незахищені верстви населення, тому для таких дітей вкрай важливо отримувати повноцінне профілактичне лікування, оздоровлення та харчування, тим більше, що в нас є діти, позбавлені батьківського піклування, і діти-сироти».

Позбавляти таких дітей піклування ще й з боку держави – означає зрадити їх у час, коли вони потребують найширшої підтримки. Не можна не зупинитися й на такому кричущому аспекті, як засоби, до яких вдаються чиновники, щоб будь-що виконати розпорядження «зверху». Кажуть, що в районах декому вже погрожують позбавленням батьківських прав, якщо батьки не заберуть дітей із санаторію! Схоже, що наші посадовці більше переймаються власною долею, ніж долею дітей, якими їм доручено опікуватися від імені держави, і вони більше бояться не виконати наказ, ніж відкрито стати на захист прав дітей. І в цьому приховується одна з причин наших негараздів – вона в рабському «одобрямсі», у готовності виконувати все, що наказано. Це проявляється в нездатності чиновників обласного й районного рівнів протистояти диктату некомпетентних тимчасових міністрів та інших керівників, яких виносить на гору політична хвиля.

Це призводить до того, що владна вертикаль не здатна врахувати ні інтереси території, ні позицію колег-депутатів. На останній сесії Кіровоградської обласної ради фракція «Європейська солідарність» закликала не підтримувати рішення, яке обмежує фінансування подібних установ, тим більше, що обласний бюджет має можливості виправити помилку урядового чи міністерського рівня. Про це журналісту «УЦ» заявив колишній перший заступник голови Кіровоградської ОДА й очільник обласної організації партії «Європейська солідарність» Сергій Коваленко:

– Це дуже важливий для області заклад, в якому діти можуть пройти реабілітацію, а реабілітація – це насамперед харчування, умови, вітаміни, оздоровлення. Він дуже потрібний Кіровоградській області, бо ми другі в Україні по захворюваності на туберкульоз. Не всі родини можуть надавати дітям такі можливості, тому цей заклад існував десятки років і фінансувався в тому числі й за кошти обласного бюджету, тобто там були обласні кошти. Зараз усього-навсього потрібно було продовжити фінансування. Але, мабуть, вирішили не фінансувати цей заклад заради економії, хоча економити на дітях я вважаю злочином.

– Давайте уточнимо. Реальні можливості утримувати цей заклад за рахунок обласного бюджету є?

– Безумовно. В інших областях це ж є, але звучить у цьому негативному контексті лише Кіровоградщина. Про це ми говорили ще в першій декаді березня й називали саме Староосотський санаторій.

– А в обласному бюджеті є на це кошти, можливо, у нас критична ситуація?

– Чи можна знайти кошти в обласному бюджеті, щоб прогодувати дітей санаторію? Та однозначно можна! Як колишній перший заступник голови Кіровоградської ОДА відповідально заявляю: потрібна лише добра воля облдержадміністрації, яка вносить пропозицію та вносить зміни до бюджету, бо це виключно прерогатива голови ОДА, відповідно до Закону «Про обласні державні адміністрації», а депутати проголосують. Є першочергові видатки, але там є й те, що може почекати, коли діти голодні.

Це думка не просто колишнього чиновника обласного рівня, але й шанованого в Україні освітянина з величезним досвідом управління та фаховими знаннями, тому до неї потрібно дослухатися.

Існує й протилежна позиція, яка полягає в тому, що це не лікувальний заклад, а оздоровчий, тому подвійне фінансування мережі звичайних оздоровчих закладів і спеціалізованих недоцільне. Хочу нагадати, що це профільний оздоровчий заклад, і в жодному таборі відпочинку дітям проблемного напрямку не зможуть надати кваліфікованої та актуальної допомоги, а таких закладів у нас багато. Це й санаторії для дітей з вадами слуху, і з вадами опорно-рухового апарату, і протитуберкульозні врешті-решт. І над усіма час від часу виникає загроза ліквідації, зрозуміло, що з великого розуму тимчасових міністрів.

Звичайно, можна обійтися й без таких санаторіїв чи закладів, але краще, щоб вони були. Більше того, життєво необхідно, щоб вони існували. Саме на це нас орієнтує й ситуація з коронавірусом, коли раптом знадобилися відповідні лікувальні та виробничі потужності, але їх не виявилося, бо свого часу діяльність багатьох заводів медичного устаткування та оздоровчих закладів визнали недоцільною. Тим більше що Староосотський санаторій реально оздоровлює дітей, які в інших умовах просто позбавлені такої підтримки. Тобто він потрібен, але його закривають. Тоді виникає логічне запитання: для чого обласній державній адміністрації делеговані повноваження по управлінню комунальними закладами обласної власності, якщо вона не здатна ними керувати?