Вірусне затемнення

11:53
1441
views

Писати про епідемію коронавірусу надзвичайно складно, і не лише тому, що інформація про кількість хворих міняється щодоби, але й тому, що справжньої інформації надзвичайно мало. Тобто мало правдивої та чіткої розкладки по територіях і об’єктах, про що «УЦ» писала вже не раз. Погано це чи добре – не знаю. Це як подивитися: для когось будь-якої кількості правдивої інформації недостатньо, щоб зробити висновки, а для когось будь-яка чутка з вулиці або мережі Інтернету навіки стає правдою.

Досі тиха у вірусному відношенні Кіровоградщина раптом вибухнула сплеском захворювань, і що найгірше, сталося масове ураження медпрацівників, які стоять на передовій боротьби з хворобою. Іншими словами, вірус вражає тих, хто повинен бути найкраще захищеним. Після цього можна зробити лише один висновок: найнадійніший захист – це повна самоізоляція, бо вірус можна підхопити невідомо де й невідомо яким чином навіть в захисній пов’язці, халаті чи гумових рукавичках, оброблених антисептиком. У цих умовах інформація про вогнища та способи зараження набуває надзвичайного значення в плані локалізації та мінімізації впливу на найближче оточення хворих, але якраз її й не вистачає. Тоді в хід ідуть емоційні вкиди інформації, як це сталося на минулому тижні в Кропивницькій центральній районній лікарні (ЦРЛ).

06.04. сайт «Гречка» висіяв відео з розповіддю анестезіолога Богдана Гавриша, який розказав, що лікарню закривають через виявлені випадки коронавірусу в двох померлих пацієнток, а персонал, який контактував з хворими, відправили на самоізоляцію, при цьому ніхто навіть не обмовився про обіцяні урядом надбавки медпрацівникам, які контактували з хворими на коронавірус. А ще анестезіолог заявив, що головний лікар нічого конкретного не сказав з приводу виявлених хворих. Окрім усього, сайт написав, що головлікар не відповідав на дзвінки, а Гавриш додав, що в однієї з померлих мазки не брали, але в її доньки виявили коронавірус, і вона зараз лікується.

У деяких кометарях, які написали начебто працівники закладу, інформацію анестезіолога називають брехнею. Ось така фабула, і якщо без емоцій, то факт виявлення коронавірусу в лікарні й факт контакту медпрацівників підтверджено вже тим, що їх дійсно відправили на самоізоляцію, але було б краще, якби про це розповіли офіційні особи. У протилежному випадку з’являється інформація, з якої можна зробити неоднозначні висновки. Скажімо, пов’язати ЦРЛ і Госпіталь ветеранів війни, де, вже за офіційною інформацією від Кіровоградської ОДА, сталося масове зараження медпрацівників у кількості 18-ти осіб, а ще троє медпрацівників захворіли в обласній лікарні. В Інтернеті з’явилася чутка, що хвору на коронавірус матір, яка лікувалася в госпіталі, в районку начебто перевела донька, за сумісництвом працівник лікарні, і якщо співставити заяву Гавриша з цією версією, то виходить, що маємо хворого лікаря (доньку померлої) саме в ЦРЛ. Але ж і сам анестезіолог сказав, що померлу на КВ не перевіряли, тому не залишається нічого іншого, як телефонувати головному лікарю ЦРЛ Юрію Пивоварчуку. Він, до речі, зразу ж відповів і назвав неправдою інформацію анестезіолога:

– Повна маячня, про гроші взагалі ніхто не піднімав питання. Цього ще нічого немає в законодавстві. Я, може, буду необ’єктивним, то краще нехай заяву колеги оцінять самі працівники. Слава Богу, хворих на коронавірус немає ні серед молодшого, ні серед середнього медперсоналу лікарні.

– Тобто ми можемо сказати, що хворих на коронавірус серед лікарів ЦРЛ немає?

– Немає! Контакти були, тому я й прийняв таке рішення про 14 днів на самоізоляції, щоб не було тяжких наслідків. Ургентних, тобто важких хворих приймаємо, а планових – не приймаємо. Згідно законодавства, хворих спочатку мають приймати сімейні лікарі й направляти до нас на вторинку важких, незрозумілих і т.д. «Гречка» (сайт. – Авт.) мене взагалі добила, що я відкидав дзвінки й не відповідав. Всім, хто звертався, я відповідав, і телебачення було, всім відповідав, не було такої людини, щоб я не відповів.

Зрозуміло, що крім офіційної інформації ми шукали і так звану інсайдерську, тобто отриману з достовірних джерел, від самих працівників ЦРЛ. Лікарня дійсно закрита, працює лише поліклініка, але найгірше те, що люди просто бояться, оскільки наявні засоби індивідуального захисту та дезінфекція не гарантують безпеки. Медпрацівники кажуть, що про ситуацію з конкретним випадком хвороби їм особливо нічого не відомо, все втаємничено, і навіть на пряме запитання про хворих на коронавірус не хочуть відповідати. Навіть у розмовах на відстані відчувається велика емоційна напруга…

Ходять чутки (знов чутки!), що лікарів відправляли в якийсь покинутий санаторій біля Олександрії, але там нібито проходили обсервацію 14 туристів з Борисполя, хоча й із ЦРЛ на самоізоляції перебувають теж 14 людей. Як би там не було, працівникам страшно, що у випадку результативного контакту вони можуть залишитися з хворобою наодинці. При цьому не можна сказати, що люди незадоволені керівництвом лікарні, адже не раз тут відшукували можливість допомагати хворим і самим працівникам, попри обмежений адміністративний чи фінансовий ресурс.

В історії можна було би ставити крапку, якби не дзвінок, який надійшов на мій особистий номер. Телефонувала жінка явно поважного віку, яка почала розповідати про стан справ з коронавірусом в області та нарікати, що ми нічого про це не пишемо, тоді як вона знає і про ЦРЛ, і про госпіталь, одним словом, це була одна з тих активних пенсіонерок, які переконані, що лише вони мають право на правду, а всі інші, у т.ч. і влада – брешуть. Можна було зробити поправку на характер і вік, але з’ясувалося, що пенсіонерку найбільше обурило те, що вона щойно виписалася з госпіталю, де лікувалася від простуди, мовляв, як так, адже там лікували якусь бабусю з району, її донька привезла, а тепер весь 5-й поверх дезінфікують, а медпрацівники на самоізоляції!

Тобто й у даному випадку ми маємо полум’я, але ще більше диму у вигляді чуток, які лише збільшують напругу в суспільстві. Можливо, влада взяла курс на обмеження інформації, за прикладом СРСР чи Білорусі, де взагалі коронавірусу якби не існує? На це вказує нещодавня ситуація з інфекційним відділенням міської лікарні на Валах, де, за чутками, теж був КВ-контакт, але очільник від коментаря відмовився, переклавши відповідальність на керівництво медичної галузі. А між тим коронавірус від зайвої таємничості нікуди не зникає.

У таких умовах і зважаючи на вибуховий характер поширення інфекції, спалаху можна очікувати де завгодно, і тоді гріш ціна офіційній інформації, яка не встигає чи не хоче встигати за реальним станом речей. Можуть заперечити, що гірка правда лише посилить панічні настрої, а з іншого боку, як ще можна переконати людей, що самоізоляція – це дійсно необхідний і справді найдієвіший засіб від зараження коронавірусом?