Його не попередили

14:58
784
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ».

Про те, що з 21 жовтня громадський транспорт міжрегіонального сполучення навіть в «жовтій» карантинній зоні буде доступним тільки за наявності документів про COVID-безпечність, уряд попередив за десять днів. Протягом цього часу нововведення жваво обговорювалося на телебаченні, в Інтернеті та в чергах до Пенсійного фонду.

А коли настало 21 число, виявилося: навіть не всі водії з міжобласних маршрутів – їх згадане обмеження стосується теж – підготувалися до роботи в нових умовах. Щоправда, у Кропивницькому, віднесеному до «жовтої» зони, відомо лише про один такий випадок: не допустили до роботи невакцинованого водія, який начебто зробив напередодні ПЛР-тест, але не отримав вчасно довідки про результат.

Але майже третина міжобласних рейсів 21 жовтня зірвалася. Причина: люди, які збиралися скористатися цим транспортом, не мали документів про COVID-безпечність. Нагадаємо, це – COVID-сертифікат, який свідчить про вакцинацію, або довідка про негативний результат ПЛР-тестування.

22 жовтня ми побували на автостанції № 1 у Кропивницькому. Про пристрасті, які вирували напередодні, розповіла продавчиня хот-догів із станційної забігайлівки:

– Такі істерики були! Повисаджували людей з автобусів. За гроші не знаю – повернули їм чи ні. Сказали: не ми вас висадимо, так поліція висадить. Винуждають вакцинуватися. Мойому ребьонку вкололи вчора АстраЗенеку, бо Файзера не хватило. Тепер лежить – ноги болять, все болить.

– Все буде добре!

– Надіюся. Нада й собі вакцинуватися.

Помітивши діловиту жінку з паперами в руці, ми зрозуміли, що це – представник станційної влади. Вона не налаштована на інтерв’ю з деталями:

– Пускаю по квитках, все остальне – до водіїв.

– Тільки по сертифікату. Або негативний ПРЛ-тест, – розповів про нові порядки водій одного з автобусів міжрегіонального сполучення.

На пероні появилися двоє поліцейських. Виявилося, їх викликав чоловік, якого через відсутність документів про COVID-безпечність відмовлявся везти водій автобуса за маршрутом Харків – Одеса. Патрульні поцікавилися: невже не попереджували про необхідність мати такі документи, коли купував квиток? Той відповів, що ні, бо купив електронний квиток, через Інтернет. А вакцинуватися не хоче з принципу.

– Тоді робіть тест. Він 72 години дійсний. Ви ж розумієте, що водій вас не візьме, бо не хоче платити штраф.

Чоловік сказав, що готовий пройти тестування. Але, бач, заради нього на автостанції не відкрили такого пункту. Тому просив поліцейських, щоб допомогли йому повернути гроші за квиток. Пішли разом до каси. Там і слухати не хотіли про повернення грошей.

Ми поцікавилися у патрульних, чи вже були подібні виклики.

– Це – перший, – сказав поліцейський.

– Як брав білет у касі, мене спитали, чи є сертифікат. Предупреди­ли: якщо нема, в автобус не впустять. Осьо мій сертифікат, – літній чоловік, який теж стояв на пероні, показав нам COVID-сертифікат – паперовий, іноземною мовою. Виявляється, це – турист, вакцинувався в Португалії, там і отримав документ.

Підходимо до жінки пенсійного віку, яка сидить на лавці.

– Їдете кудись?

– Зустрічаю. Родичів.

– Вони вакцинувалися чи тест проходили?

– Не знаю. Я не вакцинувалася. Як буде, так і буде. Скільки мені одміряно, стільки й проживу.

– Живіть довго.

– Усі хочуть довго жить. Моя мати прожила дев’яносто три годи, п’ятого августа поховали.

Далі з’ясовуємо, що наша співрозмовниця, невакцинована, недавно побувала в Польщі, у дочки. Коли поверталася, «на гряниці» в її смартфон встановили застосунок «Вдома», який мав контролювати її самоізоляцію протягом двох діб – поки не пройде тестування. Але вона й не подумала робити тест, бо почувається пречудово.

фото Ігоря Демчука, «УЦ».

– А оте, що мені в телефон ввели, викинула на третій день…

Тим часом продовжувалася посадка на автобус за маршрутом Познань – Маріуполь. Більшість людей, які заходили в салон, показували водієві паперові COVID-сертифікати. Дехто демонстрував їх на екранах смартфонів. Алла, яка вирушала в Кривий Ріг, – теж.

– Скачала сертифікат через «Дію». У мене там і закордонний паспорт, і код. Поліція з планшетами перевіряє, чи дійсний сертифікат. Якщо його нема в єдиному реєстрі – штраф.

– Вакцинувалися, щоб їздити без проблем?

– І щоб їздити, і щоб не захворіти. І дитину вакцинувала.

– Не боїтеся, що чіпують?

– Перестаньте, – засміялася жінка й зайшла в салон.